Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Tila ei ole este hyville löylyille, eikä kiuas este tilalle

Mondex:

Suomalaiset ovat saunakansaa ja Suomesta löytyykin tuhansia erilaisia saunoja. Saunoja on monen kokoisia ja pohjaratkaisuja erilaisia, mutta tila ei ole este nautinnollisille löylyille. Oikein valittu kiuas voi tarjota uusia mahdollisuuksia saunan suunnittelulle. Mieti, missä kohti saunaa olisi otollisin paikka kiukaalle ja valitse tilaan sopiva kiuas - tai valitse kiuas jonka voi asentaa moneen eri kohtaan.

Teno on monien mahdollisuuksien seinäkiuas, jonka aukotettu teräsvaippa mahdollistaa monipuoliset löylyt. Kuva: Mondex

 

Etäohjattava kiuas luo mahdollisuuksia kiukaan sijoittamiselle

Seinään kiinnitettäviä seinäkiukaita sekä jaloillaan seisovia kiukaita on olemassa monen näköisiä ja kokoisia ja näistä löytyykin usein sopiva saunaan kuin saunaan. Seinäkiuas mielletään usein asennettavaksi tyhjään tilaan seinälle lauteita vastapäätä, mutta myös seinäkiuas on mahdollista asentaa lauteisiin upottaen, kiukaan suojaetäisyydet huomioon ottaen. Kiukaan upottaminen lauteisiin antaa uusia mahdollisuuksia uuden saunan rakentamiselle tai vanhan saunan remontoimiselle, minkä lisäksi upotettu kiuas jättää enemmän tilaa lauteille. Jotta kiukaan voi upottaa lauteisiin, tulee sen olla etäohjattava. Esimerkiksi Mondexin Teno-seinäkiukaasta on moneen – sen voi joko asentaa tyhjään tilaan seinälle, tai etäohjattavan version voi vaihtoehtoisesti asentaa seinään kiinni, lauteisiin upottaen. 

 Monet Mondexin kiuasmallit ovat saatavilla sekä etä- että manuaaliohjauksella. Tunnus ”M” kiuasmallin perässä viittaa manuaaliohjaukseen ja ”E” etäohjaukseen. Tenossa E:ssä suojaetäisyys on 100 mm kiukaasta sivuille ja eteenpäin ja kahden teholuokkavaihtoehdon ansiosta Teno sopii niin pieneen kuin suureenkin saunaan.

Monet kiuasmallit vaativat lisävarusteena ostettavan, helposti lauteisiin asennettavan upotuskauluksen turvallista kiukaan lauteisiin upottamista varten.  Poikkeuksen tekee kuitenkin esimerkiksi Mondex Kaira, joka on helposti ja turvallisesti asennettavissa lauteisiin ilman erikseen ostettavia lisävarusteita. Kaira on jaloillaan seisova pilarikiuas jonka voi asentaa joko erilleen tyhjään tilaan tai upottaa lauteisiin. Lauteisiin upotettuna Kaira vie vain 34,3 cm kokoisen aukon lauteesta jättäen enemmän tilaa saunojille. Kairan erikoisuus piilee sen irrotettavissa kolmiosaisissa palosuojaputkissa, jotka mahdollistavat kiukaan upottamisen lauteisiin ilman lisävarusteita, suojaetäisyyden ollessa vain 4 mm. Rakka on ainutlaatuinen design-kiuas, joka on mahdollista upottaa lauteisiin upotuskauluksen avulla tai asentaa tyhjään tilaan jaloilleen.


Saunan nurkkaan jäävät neliöt on mahdollista hyödyntää tehokkaasti

Siinä missä kiuas on mahdollista asentaa seinälle, tyhjään tilaan tai upottaa lauteeseen, niin on myös saunat, joiden nurkassa on sopiva tila kiukaalle otettu huomioon. Kulmakiuas sopii täydellisesti saunaan, jonka nurkkaan jäisi muuten hukkaneliöitä. Mondex Aura-kiuas on omiaan saunaan, jonka nurkkaan jäävä hukkatila halutaan hyödyntää. Myös Auran voi asentaa joko tyhjään tilaan tai upotuskauluksen kanssa upottaa lauderakenteeseen. Auran upottamiseen tarvittava turvaetäisyys on 100 mm kiukaan eteen.

 

Valitse kiuas oikein sekä oman maun mukaan

Kiukaita on siis monenlaisia, niin on myös saunoja sekä saunojia. Kun saunan tyyppi sen sallii, valitsemalla puukiukaan saat ainutlaatuisen tunnelman saunaasi. Vastaavasti design-tietoisten ihmisten iloksi saatavilla on myös design-kiukaita jotka toimivat samalla sekä kiukaana että sisustuselementtinä, esimerkiksi Mondexin ainutlaatuinen Rakka-kiuas jossa kiukaan kivet ovat pääosassa. Kiukaan valintaan vaikuttaa kuitenkin myös moni muu asia, kuten saunan koko ja siihen käytetyt materiaalit.

Apua uuden kiukaan valitsemiseen saat Mondexin kiuasvalitsimesta, joka on luotu helpottamaan juuri sopivan kiukaan valinnassa. Kiuasvalitsimen löydät Mondexin kotisivuilta osoitteesta www.mondex.fi/kiuasvalitsin. Anna meidän ehdottaa saunaasi sopivia kiuasmalleja ja valitse vaihtoehdoista omaan saunaasi sopivin.

 

Lisätietoja

Mondex

www.mondex.fi

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot