Saunaremontti edessä? Tässä 10 vinkkiä onnistumiseen
Suomalaisessa kodissa tärkeässä asemassa on sauna, joten saunaremontti tehdään yleensä suurella rakkaudella ja erityisellä huolella. Saunaremontti on remontoijalle tiukka paikka, sillä turvallisuus on pidettävä mielessä saunan tunnelmasta kuitenkaan tinkimättä. Näinpä saunaremontin hinta saattaa yllättää, joten budjetointi ja suunnittelu kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista.
Muutama vinkki sinulle, joka suunnittelet saunaremonttia.
1. Saunaremontti alkaa suunnittelusta
Saunaremontti ja sen suunnittelu on järkevintä aloittaa saunan mittojen ottamisella. Mitat ja saunan koko määrittelevät lauteiden koon ja mallin. Suunnittelussa pitää ottaa huomioon myös oven ja kiukaan sijoittelu. Oikea sijoittelu tekee pienestäkin saunasta tehokkaan.
Saunan korkeuteen kannattaa suunnittelussa kiinnittää huomio. Onko järkevää ja käytännöllistä, että ylimmälle lauteelle joutuu kiipeämään vai voiko kattoa laskea, jotta lämpö ei nouse lauteella istuvan ulottumattomiin?
2. Saunaremontin hinta - tee budjetti
Budjettiin vaikuttaa se, kuinka perusteellinen remontti on. Saunaremontin hinta nousee myös, jos siihen yhdistetään muiden märkätilojen remontointia. Jos esimerkiksi kaadot märkätilassa ovat olleet hiukan pielessä, on ne hyvä korjata samalla kun saunaremontti tehdään. Tämä nostaa saunaremontin hintaa tietysti hiukan.
Varaudu siihen, että saunaremontin hinta on muutaman tuhat euroa, ainakin. Remontoinnin voi rahoittaa esimerkiksi kulutusluotolla, mutta budjetoinnin yhteydessä kannattaa laskea lainan kokonaiskustannukset tarkkaan. Näin voi varmistua siitä, että laina on helppo maksaa takaisin.
3. Suojaaminen ja sähkötyöt
Kun on aika aloittaa varsinainen saunaremontti, on ensin merkittävä hyvin kaikki sähköjohdot, vesiputket ja ilmanvaihtoputket. Tarkkaan hoidettu merkitseminen tekee työskentelemisestä turvallista eivätkä naulat ja ruuvit tee tuhojaan.
Ympäristön suojaaminen on myös tärkeää, ettei samassa tilassa olevat valmiit pinnat vaurioidu tai likaannu.
4. Kiukaan valinta
Ulkonäön lisäksi kannattaa kiinnittää huomio saunan kokoon ja kiuastyyppiin. Toki kiukaan on miellytettävä silmää, sillä se on kuitenkin saunan keskiössä. Nykyään hyvin suosittuja ovat kiukaat, joissa kivet ovat hyvin näkyvillä.
Kiukaasta on tarkistettava aina ensin, millaiseen tilaan se on suunniteltu. Valmistajat ilmoittavat kiukaalle minimi- ja maksimitilavuudet, mutta huomiota on kiinnitettävä myös saunan muihin pintoihin, jotka voivat vaikuttaa sen tehoon.
5. Lauteet tärkeässä asemassa
Montako saunojaa saunaan halutaan mahtuvan mukavasti kerralla? Minkä malliset lauteet sopivat tilaan ja käyttötarkoitukseen? Puumateriaalin valinta on lauteita valittaessa erityisen tärkeä, sillä kukapa haluaisi lauteiden kuumenevan istumiskelvottomiksi. Kuusi, leppä, haapa ovat kotimaisista puulajeista hyviä valintoja.
Lauteet on valittava siten, että istujia mahtuu suunniteltu määrä, mutta kuitenkin niin, ettei saunassa ole liian väljää. Se, kuinka monelle sauna on suunniteltu, vaikuttaa myös lauteiden mallin valintaan. Vaihtoehtoja on nykyään jo useita perinteisen suoran ja pelkistetyn lauteen ohella.
6. Saunan sisustus luo tunnelman
Suomalaisessa saunassa pinnat ovat yleensä pääosin puupaneelia ja lattia laattaa tai kiveä. Sisustusta suunnitellessa painopiste kannattaa pitää mukavuudessa, ulkonäön ohella. Millainen materiaali sopii parhaiten lauteilla lekotteluun ja tunnelmaan? Puurakenteiden valinnassa on mietittävä myös kestävyyttä.
Nykyään mustat ja, kontrastina, valkoiset saunat ovat yleistyneet. Varsinkin mustassa saunassa saa romanttisen hämyisen tunnelman perinteiseen puunsävyyn verrattuna.
Myös saunanovi vaikuttaa paljon saunan tunnelmaan. Umpipuuta oleva ovi tekee saunasta suljetun sopen, mutta lasinen ehkä vähän sävytetty ovi tuo saunaan avaruutta.
7. Saunan valaistus vaikuttaa viihtyvyyteen
Saunassa kuuluu olla hämyisää ja valaistus vaikuttaa paljon saunan viihtyvyyteen. Tunnelmaa saa, kun saunaan laitetaan epäsuoravalaistus heijastumaan seinien, katon ja lattian kautta. Ei siis kattovalaisimia tai perinteisiä seinävalaisimia. Erilaisilla pienillä kuituvaloilla saunaan voi taikoa tähtitaivaan: musta sauna ja pienet valopisteet katossa on upea tunnelmanluoja.
Mutta jos saunaa remontoidaan esimerkiksi lapsiperheen käyttöön, voi olla paikallaan asentaa saunaan myös vaihtoehtoinen kirkkaampi valaistus, mikä helpottaa lasten valvomista saunatiloissa.
8. Ilmanvaihtoon erilaiset vaihtoehdot
Ilmanvaihto voi olla koneellinen tai painovoimainen, yhtä kaikki sen on toimittava oikein ja hyvin, jotta sauna ei homehdu ja jotta löylyttely on miellyttävää. Mikäli saunassa tulee sellainen olo, että happi loppuu, on ilmanvaihto tehty puutteelliseksi.
Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että lämpö kohoaa ylöspäin. Raitis ilma tulee tällöin esimerkiksi oven raosta ja lämmin ilman katoaa katonrajaan tehtävästä aukosta. Tämä soveltuu esimerkiksi mökkisaunaan, mutta muun muassa kellarisaunaan on syytä asentaa koneellinen ilmanvaihto.
9. VTT sertifikaatti - kyllä vai ei?
Saunaremonttia tekevän eteen tulee väistämättä maininta VTT sertifikaatista. VTT myöntää erilaisia sertifikaatteja remontointeihin mukaan lukien märkätilojen vesieristyksiin. Kun saunaremontti tehdään yksityiskotiin, ei kyseinen sertifikaatti ole välttämätön, mutta se on suositeltava.
Urakoitsija, jolla on VTT sertifikaatti, on suorittanut VTT:n kokeet hyväksytysti, joten hänellä on taatusti tarvittava tietotaito remontin tekemiseen. VTT on valtion Teknologian tutkimuskeskus.
10. Muista ilmoittaa taloyhtiölle ennen kuin saunaremontti alkaa
Asunto-osakeyhtiössä asuvan muistisääntö: ilmoita kaikista remonteista taloyhtiölle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia remontteja, jotka voivat vaikuttaa rakenteisiin, jotka ovat taloyhtiön vastuulla tai jotka voivat vaikuttaa naapuriasuntoihin.
Saunaremontti on aina ilmoitusvelvollisuuden alainen asia. Ilmoituksessa on oltava:
- osakkaan nimi, yhteystiedot ja osoite
- mitä ja milloin remontoidaan
- urakoitsijan tarkat tiedot
Taloyhtiö valvoo osakkaiden remontteja, varsinkin tilanteissa, joissa remontit voivat aiheuttaa haittaa tai vahinkoa muille asukkaille tai taloyhtiölle.
Vieras kirjoittaja: Timo Kuusela