Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sähkösuunnitelmat remonttiin

rts_tutkii_logo_pieni

Vanhan talon peruskorjausta mietittäessä, yksi tärkeä asia on sähköistyksen uudistaminen ja nykyaikaistaminen. Jokaisessa huonetilassa ja pihalla portilta ovelle tulisi olla riittävä valaistus ja riittävästi pistorasioita eri kodinkoneiden, TV- ja tietoliikenneliittymien ja automatiikan saamiseksi koko taloon. Peruskorjauksen yhteydessä johdotukset on mahdollista saada piiloon, jotta ne eivät haittaa huoneen ilmettä, sillä nykyaikaistamalla sähköt vetoja tulee runsaasti. On hyvä miettiä alusta asti, missä sähkövetoja voidaan viedä, koteloidaanko, aukaistaanko rakenteita, mitkä vedot mahtuvat listojen taakse, voiko ullakkoa käyttää apuna.

InternoPaneelit Referenssi 1Kuva: Euli

 

Sähkösuunnitelmat alusta asti mukaan

Keskustelu remontin suunnittelijan ja sähkösuunnittelijan kanssa kannattaa käydä jo ennen varsinaista sähkösuunnitelmaa. Kun kaluste-, lvi-, ja ilmastointisuunnitelmat on tehty, on aika sähkösuunnitelmille. Suunnitelmia tekevät alan liikkeet. Huomattava on, että sähkösuunnittelu on edullista, mutta remontin teko ja erityisesti korjaukset tulevat kalliiksi.

Pohjapiirustukseen merkitään halutut toiminnot, kodinkoneet, pistorasioiden ja kytkimien paikat, kodin elektroniikka ja atk sekä puhelin- ja antennitiedot.

Varsinaisen suunnittelijan tehtävänä on koota toimiva paketti rakentajan toiveista, tehdä lisäkartoitus, tarkistaa olemassaolevien sähköjohtojen ja -laitteiden kunto sekä piirtää varsinainen sähkösuunnitelma ja määrittää pääsulakkeiden kapasiteetti.

Suunnitelman pohjalta on helppo pyytää urakoitsijoilta tarjoukset, ja tietenkin jo itse sähkösuunnitelman teonkin voi kilpailuttaa. Eri tarjouksia vertail­taes­sa kannattaa paneutua tarjouksen sisältöön, komponenttien laatuun ja määrään sekä siihen, kuuluuko lopputarkastus hintaan. Rakentajan kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus valitun sähköurakoitsijan kanssa sekä sisällyttää siihen myös uusien sähkölaitteiden käytön opastus.

 

Sähkövedot

Pääosa nykyisistä sähkövedoista teh­dään muovikaapeleita käyttäen. Ne voidaan viedä pinnassa tai upottaa rakenteisiin. Kuitenkin seinien välisissä läpivedoissa käytetään putkitusta. Johdot ovat valkoisia ja sinänsä jo varsin siistejä. Niiden pinnassa olevat merkinnät pyyhkiytyvät helposti pois, ja pinta voidaan maalata.

Jaot tapahtuvat uppo- tai pintarasioissa. Piilovedoissa yleisilme on siisti. Kytkimet ja pistorasiat eivät tule paljoakaan seinäpinnan tasoa korkeammalle. Jos vielä käytetään värillisiä tuotteita, ne hukkuvat miltei täysin sisustuksen yleisilmeeseen.

Saatavilla on myös vanhanmallisia kytkimiä ja rasioita. Ne muistuttavat erehdyttävästi 50-luvun tyylin asennuksia ja sopivat näin ollen sisustuksiin, joissa haetaan mahdollisimman paljon rakennuksen alkuperäistä asua.

 

Sähkökeskukselle paikka

Uudisrakentamisessa sähkökeskus tulee yleensä tekniseen tilaan. Tämä ei aina sovellu korjausrakentamisessa, vaan sähkökeskus sijoitetaan esim. eteiseen. Keskuksessa kaikki toiminnot kätkeytyvät siististi oven taakse. Koska juuri sähkökeskuksen ympärille tulee paljon vetoja, on helpompaa tehdä valmiiseen seinään lisäkoolaus ja asentaa palamaton levy, jonka takana on helppo viedä sähkövedot näkymättömissä.

Jollei järkevää paikkaa löydy sisätiloista, voidaan sähkökeskus asentaa myös ulos. Tällöin joudutaan tietenkin valitsemaan sinne soveltuva yksikkö.

muutashkistys2

Pihapiirin sähköistys

Asumismukavuus vaatii myös pihan sähköistämistä, jonka tärkein osa on pihavalaistus. Se tuo turvallisuutta niin kulkea kuin asua.

Herätevalot ovat hyvä ratkaisu kulkutielle. Ne syttyvät automaattisesti, kun pihalla liikutaan, ja sammuvat, kun valoa ei enää tarvita. Tämän lisäksi pihaan voidaan asentaa kytkimen takana olevia yleis- ja kohdevalaisimia.

Pihassa tarvitaan myös pistorasioita. Niitä tarvitaan auton lämmittämiseen, puutarhanhoitoon ja viihtyvyyteen. Osa voidaan asentaa kytkimen taakse, jolloin esim. jouluvalot on helppo sytyttää ja sammuttaa asunnosta poistumatta.

Kaikki vedot on syytä tehdä asianmukaisella maakaapelilla.

 

Tietoliikenne ja automatiikka

Tietoliikenne ja automatiikka tarvitsevat omat kulkureittinsä talossa. Niiden käyttöä ja ohjausta helpottaa reititti­mien asentaminen. Pelkästään television liitännät voivat vaatia useita vetoja, valittavana kun on useita eri vaihtoehtoja antenniverkosta satelliittiyhteyteen eri yhdistelmineen.

Kodin automatiikka hoitaa useita turva- ja hälytyslaitteita, hoitaa automaattisesti talon lukituksen, säätää lämpötiloja ja ottaa vastaan puhelimella tehtyjä kaukokäskyjä. Myös nämä toiminnot kuuluvat sähkösuunnitelman piiriin, vaikka ne tilattaisiinkin asiaan erikoistuneelta toimittajalta.

Lue lisää

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot