Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Radon on syytä ottaa vakavasti

Radon on maaperässä syntyvä väritön ja hajuton radioaktiivinen kaasu. Asuintiloihin sitä päätyy lähinnä alapohjan läpi kulkeutumalla. Radon on pienhiukkasten jälkeen merkittävin terveyteen vaikuttava ympäristötekijä Suomessa. Oikealla tiedolla ja rakennusratkaisuilla vältät riskit helposti ja edullisesti.

 

Radonturvallisessa rakentamisessa on kaksi periaatetta:

  1. Estetään radonin pääsy sisätiloihin tiiviillä pohjarakentamisella

  2. Johdetaan radon pois perustuksista tuulettamalla

Noin kolmannes uuden talon rakentajista joutuu huomioimaan myös radonriskin. Jos on tiedossa, että rakennuspaikan maaperästä vapautuu haitallisessa määrin raadonkaasua, sen pääsy sisätiloihin on estettävä. Yksinkertainen ja tehokas keino radonvaaraa vastaan on kantavan ja tuulettuvan alapohjan tekeminen. Muita vaihtoehtoja ovat alapohjan rakenteiden tiivistäminen kaasutiiviiksi tai alapohjan alapuolisen soratilan koneellinen tuulettaminen, sekä näiden yhdistelmä.

Rakennesuunnittelijalta kannattaa vaatia selkeät, yksityiskohtaiset suunnitelmat tehtävistä rakenteista. Radonmittaukset saadaan samalla, kun tehdään maaperätutkimukset. Tutkimuksessa putki upotetaan maahan ja ilmavirtauksesta määritellään radonkaasupitoisuudet. Lisäkustannuksia rakentajalle syntyy muutama sata euroa.

Lisätietoja: www.stuk.fi/sateilytietoa/oikopolut/radon

 

radon

Joskus joudutaan turvautumaan radonimuriin. laatan alle sepeli-, tai sokkelikerrokseen asennetaan salaojaputket ja ne liitetään ylös katolle nousevaan imuputkeen. Ylimääräinen hyöty tulee siitä, että imuputkiston avulla voidaan samalla kuivattaa alapohjan alusta.

 

Toimiva ilmanvaihto pienentää radonriskiä

Radonin torjunnassa ja radonkorjauksissa on tärkeää varmistaa ilmanvaihdon toimivuus. Korkeimmat radonpitoisuudet esiintyvät asunnoissa joissa ilmanvaihto ei toimi puutteellisen korvausilman saannin takia, eli tilanteissa, joissa asunnossa esiintyy alipainetta.

Riittävässä ilmanvaihdossa huoneiston ilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ilmanvaihto pienentää tällöin myös huoneiston radonpitoisuuksia.

Lue lisää: Ilmanvaihto vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen sekä talon energiatasoonPeruskorjauksen yhteydessä ilmanvaihto remonttiinVallox: Laadukas ilmanvaihto on tärkeää hyvinvoinnille

 

Radonmittaukset talvella 

Kodin radonpitoisuuksia voidaan mitata asumisen aikana ja erityisesti radonherkillä alueilla mittausta suositellaan noin viiden vuoden välein.

Radonia mitataan pitkäaikausmittausten avulla, jossa mittauspurkki (huomaamaton, noin 5cm halkaisijaltaan) sijoitetaan rakennuksen kahden alimman kerroksen asuinhuoneisiin ja annetaan olla paikoillaan noin kahden kuukauden ajan. Tämän jälkeen purkit toimitetaan laboratoriotesteihin. Pitkäaikaismittaukset suoritetaan talvisaikaan (1.11.-30.4. välillä).

Virallisilla mittauspurkeilla ja -laboratorioilla on Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyntä. Radonmittaukset voi tehdä varsin omatoimisesti tilaamalla purkit internetistä. Tyypillisesti hinnat ovat muutamasta kympistä muutamaan sataseen.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>