Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Loma-asunnon kosteat tilat

Mökeistä on tullut entistä enemmän ympärivuotisia vapaa-ajan asuntoja tai kakkoskoteja, jolloin niiden käyttö ja ennen kaikkea käyttöolosuhteet ovat erilaiset. Loma-asunnon pesutilojen toteutusvaihtoehdot riippuvat niiden sijainnista ja käytöstä.

Asuintilojen yhteydessä olevien, ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettujen kosteiden tilojen suunnittelu ja toteutus on tehtävä kuten omakotitaloissa, eli kaikissa kosteuden rasittamissa paikoissa rakenteet on vesieristettävä ja riittävästä ilmanvaihdosta on huolehdittava.

6962 opt

 Kuva: Honkarakenne

 

Turvallista ja kosteudenkestävää

Kosteiden tilojen seinien runkomateriaaleista kaikkein turvallisimpia ovat elämättömät ja kosteuuta sietävät kivimateriaalit, kuten betoni, tiili, kevytsoraharkko tai kevytbetoniharkko. Kivirakenteinen runko ei estä vesivahinkoja, mutta rajaa ne pienemmiksi ja helpommiksi korjata. Hyvään ja turvalliseen lopputulokseen päästään myös käyttämällä kivipohjaista levymateriaalia.

 

Vedeneristykset  a ja o

Asuintilojen yhteydessä sijaitsevan märkätilan seinät ja lattia on vesieristettävä runkorakenteesta riippumatta. Erityisen huolella on tehtävä lattian ja seinän liittymäkohta sekä lattiakaivon ympärys, jotka joutuvat suurimmalle rasitukselle. Lisäksi on tärkeää varmistaa seinien sauma- ja kulmakohdat sekä eri materiaalien liitoskohdat erillisellä saumanauhalla. Suihku on hyvä erottaa muusta tilasta suihkuseinää tai suihkukaappia käyttäen. Pesutilojen ilmanvaihto ja lämmitys on suunniteltava riittävän tehokkaiksi, jotta tila pääsee käytön jälkeen myös kuivumaan. Yksinomaan saunomisen yhteydessä käytettävissä pesutiloissa voi löylyhuoneen jälkilämpökin riittää kuivatukseen.

Sähköistetyissä kiinteistöissä pesutiloihin asennettu lattialämmitys yhdessä ilmanvaihdon kanssa turvaa tilan kuivumisen kaikkina vuodenaikoina.

 

Kesäsaunaan käy puulattiakin

Erillisissä saunoissa on suosittu puurakenteista lattiaa. Tällainen rossipohja toimii kosteassakin tilassa, jos se toteutetaan ja tilaa käytetään oikein. Umpinaiseen puulattiaan tehdään riittävät kaadot, jolloin vesi poistuu hallitusti lattialla olevan uran kautta viemäriin. Ehdoton edellytys ratkaisun kestävyydelle on tehokkaan ilmanvaihdon ja jälkilämmön varmistaminen saunatiloissa. Tilan on pysyttävä käytön jälkeenkin niin kauan lämpimänä, että kosteus ehtii kuivumaan. Lattian alustan on niin ikään oltava tehokkaasti tuulettuva, jotta kosteus pääsee poistumaan myös lattiarakenteen alaosasta.

 

Pinnat

Kosteiden tilojen seinäpinnoissa käytetään nykyisin useimmiten kaakelia. Kaakeli on näyttävä materiaali ja valikoima on nykyisin loputon ja jokaisen makuun löytyy silmää miellyttäviä tuotteita ja niiden väriyhdistelmiä. Kaakeli on helposti puhdistettava, eikä pinta ime likaa ja se kestää hyvin erilaisia pesunesteitä ja kemikaaleja. Kaakeleiden heikko kohta on sen sauma. Ne likaantuvat helposti ja varsinkin vaaleissa saumoissa lika näkyy helposti. Tätä ongelmaa voidaan vähentää käyttämällä saumasuoja-ainetta, jota saa rautakaupoista.

Laattojen tilalla märkätiloissakin voi käyttää mikrosementtiä, jolla saa näyttäviä, saumattomia pintoja paitsi seiniin, myös lattioihin. Mikrosementillä saa rouheita betonin näköisiä pintoja ja värivaihtoehtojakin on kymmeniä. Mikrosementtiä voi käyttää lähes kaikkien kovien pintojen pinnoittamiseen. Se on helppo pitää myös puhtaana, sitä on helppo työstää ja se sopii myös tee-se-itse –miehen käsiin. Loppupinta on aina tekijänsä näköinen. Vedeneristystä ei saa unohtaa mikrosementinkään alta.

Osa kosteiden tilojen pinnoista voidaan verhota paneelilla. Suoraan veden kanssa kosketuksiin joutuvissa kohdissa se ei ole paras mahdollinen ratkaisu, mutta hiukan kauempana vesipisteistä sitä voidaan jo turvallisesti käyttää. Hyvin tuuletetuissa tiloissa puu kuivuu nopeasti ja sillä on miellyttävä, muuten kovaa ja kaikuisaa tilaa pehmentävä vaikutus.

 

Hirsi pesuhuoneessa

Hirsi on vapaa-ajan asunnoissa yleinen materiaali, jota halutaan usein käyttää myös pesutiloissa. Tämä on mahdollista, mutta tällöin on kuitenkin hyvä eristää muilla ratkaisuilla suurimmalle kosteusrasitukselle joutuvat alueet kuten suihkutilat.

Varsinkin massiivista pyöröhirttä käytettäessä yleinen kysymys on, miten on mahdollista toteuttaa kostean tilan seinät hirrestä luopumatta. Kaikkein turvallisin ratkaisu on, että suihkun kohdalla seinä verhotaan kivimateriaalia käyttäen ja suihkutila erotetaan muusta pesutilasta suihkuseinää tai kaappia käyttäen. Toinen vaihtoehto on seinän alaosan verhoaminen rakennuslevyllä, esim. kuitusementtilevyllä, jolloin levyn taakse jätetään selkeä ilmarako ja lattian kosteuseristys nostetaan levyn sisäpintaan. Kolmantena vaihtoehtona on kostean tilan lattiarakenteen ”pudottaminen” muuta lattiatasoa alemmaksi niin, että betonilaattaan jää seinän kohdalle noin 100 mm:n korkuinen kiviporras, johon lattian vesieristys nostetaan. Yhtenä vaihtoehtona voidaan myös pitää rakennetta, jossa alinta hirttä vasten tehdään levystä noin 100-150 mm:n nosto, joka estää veden kulkeutumisen suoraan hirteen. Rakenne on tosin melko hankala toteuttaa eikä esteettisestikään ole kovin hyvä vaihtoehto. Jos hirsipinnan haluaa näkyvän joka paikassa, voi levyverhouksen sijasta suihkunurkassa käyttää vaikkapa läpinäkyvää akryylilevyä. Levyn taakse on kuitenkin jätettävä reilu ilmarako.

 

 

kylpyhuone2

 

Märkätilatuotteita

Weber kylpyhuoneratkaisut

 

 

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

cembritlogo

leca4

wienerberger

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot