Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ulko-oven asentaminen

Ulko-ovi toimitetaan useimmiten asennettuna, mutta etenkin remonttikohteessa osaava voi tehdä sen itsekin. Tässä artikkelissa vinkit ulko-oven asentamiseen.

 

Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet

Kosteuseristettä, vasara, saha, ruuvimeisseli, kaksi vatupassia, pitkä (n. 1800 mm) ja lyhyt (n. 500 mm), suorakulma, porakone, yleisruuveja, esim. 5x80, kynä, kiiloja (muovia tai kovaa, kuivaa puuta), rullamitta, kuusiokoloavain, tiivistemateriaalia, diffuusiotiivistettä ja elastista saumausmassaa.

Tarkista ensin, että kynnyksen alusta on vaakasuora. Asenna aina kosteuseriste (esim. bitumikaistale) kynnyksen alle. Ovi suositellaan asennettavaksi seinän sisäpinnan tasoon. Jos ovi asennetaan seinän ulkopinnan tasoon, oven ja sisäpinnan väliin syntyy kylmä ilmatasku, jonka vuoksi lasiaukollisen oven lasiin voi kertyä kosteutta.

 

1.Vesilistan asentaminen ja rakojen tiivistäminen

Asenna vesilista oviaukkoon ja aseta koottu karmi vesipellin päälle. Tiivistä sauma saumausmassalla.

Tarkista, ettei karmin ja kynnyksen väliin jää rakoa. Katso myös, ettei karmin ja yläpuun väliin jää rakoa. Tiivistä mahdolliset raot saumamassalla. Rakojen tiivistäminen varmistaa vesitiiviyden ja vedottomuuden.

 

2. Ovikarmin kiilaaminen

Aseta ovikarmi paikoilleen. Kiilaa karmi kiinnityspisteiden yläpuolelta oviaukkoon. Varmista, että saranasivu on kohtisuorassa sekä syvyys- että sivusuunnassa. Kiiloja on oltava kaksi per kiinnityspiste sekä sisä- että ulkopuolella. Tarkista vatupassilla, että karmi on suorassa ja että ristimitta täsmää.

 

3. Karmin saranasivun kiinnitys

Varmista, että karmin ympärillä on tilaa eristeelle. Ruuvaa sitten karmin saranasivu kiinni.

 

4. Oven ripustus

Ripusta ovi paikalleen saranoille. Tee tarvittaessakarmin lopullinen hienosäätö, jotta karmin ja ovilevyn välinen käyntiväli on tasainen.

 

5. Karmin vastarautasivun kiinnitys

Tarkista, että kynnys on vaakasuorassa. Säädä karmin vastarautasivu kohtisuoraan sekä syvyys- että sivusuunnassa ja ruuvaa karmi kiinni.

Tarkista suoruus mittaamalla karmin ristimitta.

 

6. Säätäminen

Ovea voidaan säätää korkeus- ja sivuttaissuunnassa saranoiden säätöruuveista kuusiokoloavaimella. Huomaa, että kaikkia saranoita tulee säätää yhtä paljon. Tarkista että ovi avautuu ja sulkeutuu helposti. Jos ovi ei sulkeudu tiiviisti, säädä vastarautaa. Kun säädöt on tehty, karmin kiinnitysreiät peitetään oven mukana tulleilla karmitulpilla.

 

7. Tiivistäminen

Tiivistä karmin ja oven väli huolellisesti haluamallasi eristevillalla. Tiivistä sitten karmin ja seinän väli sisäpuolelta höyrytiiviiksi esimerkiksi elastisella saumausmassalla. Vältä uretaanivaahdon käyttämistä, koska se voi turvotessaan pullistaa karmia.

Asenna painikkeet ja lukkopesät mahdollisimman pian oven asennuksen jälkeen. Kosteus tai vesi voi päästä avoimesta lukkorunkoreiästä oven sisälle mikäli lukkopesiä tai kahvoja ei ole asennettu.

 

8. Listoitus

Lopuksi ovilistat asennetaan niin ulko- kuin sisäpuolelle.

 

Voit arvioida ulko-oviremontin hintaa kustannuslaskurillamme: www.suomirakentaa.fi/kustannuslaskurit/

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot