Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Hyvin varusteltu, toimiva keittiö mökille

Mökillä ruokaa laitetaan kesällä ulkona kesäkeittiössä, tai grillipaikoilla, aamiaiset nautitaan terassilla jne. Tämän vuoksi mökkikeittiön ei välttämättä tarvitse ollakaan yhtä hyvin varusteltu kuin vakituisen asunnon keittiö. Toisaalta, jos mökillä vietetään aikaa vuodenajasta riippumatta usein, sitä tarpeellisemmalta nykyajan mukavuudet ja keittiön toimivuus tuntuvat myös mökkikeittiössä. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon keittiöön kannattaakin suunnitella samat varusteet ja toiminnot kuin kotonakin on.

Puustelli miinus kitch opt

Kuva: Puustelli

 

Keittiötilojen suunnittelu

Keittiösuunnitelma kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, koska kodinkoneet ja kaappien paikat vaikuttavat vesijohtojen ja viemäreiden, sekä sähköjen ja valaistuksen suunnitteluun. Mökkikeittiö on usein vaatimattomammin varusteltu ja esim. astianpesukone tulee vain n. joka kolmanteen uuden loma-asunnon keittiöön. Keittiölle varattu tila on mökillä kooltaan pienehkö ja oman rajoituksensa moniin mökkikeittiöihin tuo juoksevan veden puute, tai esim. lämminvesivaraajan puute. Hyvä suunnittelija saa pieneenkin tilaan tarvittavat toiminnot mahtumaan. Mökkikeittiö on liki 60%:sti ns. tupakeittiö , jolloin käytettävissä olevaa tilaa voi laajentaa tuvan puolelle ja päinvastoin. Keittiökalusteissa kosteudenkestävyys on ehdoton pitkäikäisyyden edellytys. Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ominaisuudet korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on usein kylmillään.

 

Millainen materiaali kaappeihin

Keittiön hintaan vaikuttaa kaappien lukumäärän lisäksi valittu ovityyppi ja –materiaali. Edullisimpia ovat maalipintaiset melamiiniovet, joiden pinnan kestävyydessä on jonkin verran jouduttu tinkimään. Näitä hieman kalliimpi on laminaattipintainen ovi, joka kestää paremmin kulutusta ja mahdollisia kolhuja. Laminaattipintaisia ovia saa useissa eri väreissä. Pinta on helppo pitää myös puhtaana.

Mökeillä suositut luonnonväriset, tai kuultokäsitellyt mänty- ja koivuoviset kaapit ovat näyttäviä ja kestäviä vaihtoehtoja. Näitä kalliimpia ja monien mielestä näyttävimpiä ovat massiivitammi- ja pyökkiovet.

 

3012

Kuva: Honkarakenne

Sähköä vai kaasua

Vapaa-ajan asunnon keittiössä koneet toimivat joko sähköllä tai kaasulla. Sähköllä toimivat keittiön koneet ovat samanlaisia kuin kotonakin. Mökillä, jonne ei tule sähköä, koneet voivat toimia kaasulla tai 12V:n aurinkosähköllä. Aurinkosähköjärjestelmässä virran tuotto ja akkukapasiteetti asettavat omat rajoituksensa, joten usein sen tukena on aggregaatilla tuotettu sähkö tai nestekaasu. Kaasulla toimivat kodinkoneet ovat sähkölaitteita kalliimpia, mutta ajavat muuten saman asian kuin sähkökoneetkin. Lietenä toimii varsin hyvin tavallinen yksi- tai kaksitasoinen kaasuhella tai uunilla varustettu kaasuliesi. Jääkaappimarkkinoilla on tarjolla sekä aurinkosähköön liitettäviä 12 V:n malleja että kaasulla toimivia. Hinnat vaihtelevat koosta ja toimitavasta riippuen noin 300 eurosta 850 euroon.

 

Minikeittiö mahtuu pieneen tilaan

Markkinoilla on tarjolla erityisesti vapaa-ajan käyttöön sopivia minikeittiöitä. Minikeittiö riittää mainiosti silloin kun vapaa-ajan asunnolla tarvitaan vain perustarpeet tyydyttävää ja huoletonta perusratkaisua keittiöaskareiden hoitoon. Minikeittiö on varsin pieni, leveydeltään joko 1000 mm:n tai 1200 mm:n kalustestandardeihin sopiva kokonaisuus, joka on tarvittaessa liitettävissä myös muuhun kalustukseen. Tällöin pitää kuitenkin varmistua siitä, ettei minikeittiön takaosasta tapahtuva tuuletus esty.

Minikeittiö toimii joko sähköllä tai kaasulla ja sisältää jääkaapin, lieden, pesualtaan sekä säilytyskaapin. Sähkölieden tehontarve on yhteensä 3000 W, joten se tarvitsee oman 16 A:n johdotuksen ja sulakkeen. Myös minikeittiön jääkaappi vaatii erillisen, 10 A:n liitännän.

Minikeittiö on helppo asentaa paikoilleen. Edessä olevilla säätöjaloilla keittiö asettuu tukevasti kaltevallekin lattialle. Liittämällä vain töpselit seinään on keittiö käyttövalmis.

 

Kesäkeittiö

Kesäkeittiö on osa lomapaikan ruuanlaittoa. Yksistään se ei riitä, mutta on varsinaisen keittiön lisänä hyvä apu. Useimmiten kesäkeittiö mieletään grillipaikaksi tai -katokseksi, mutta yhä useampi kesäkeittiö on oma rakennelmansa, joka varustetaan kesäajaksi pesualtailla, jääkaapilla sekä keitto- ja grillausmahdollisuudella.

Parhain paikka kesäkeittiölle on lämmin, suojaisa paikka lähellä varsinaista keittiötä ja terassia.

 

Lue myös: keittiövalmistajien valinnasta omakotirakentaja osiosta.

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

puustellilogo

 

alacartelogo 

petralogo