Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Nykyaikaiset ikkunat mökille

Loma-asunnoista tehdään yhä useammin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kakkoskoteja, joissa oleskellaan yhä pidempiä aikoja. Vuotuisen käytön lisääntyessä valitaan yhä useammin nykyaikaiset, kolmilasiset ikkunat, usein koko seinän täyttävät näköalaikkunat. Jos mökkiä rakennusvaiheessa harkitaan tulevaisuudessa käytettävän myös talvella, kannattaa satsata samantasoisiin ikkunoihin kuin omakotitaloissa. Hyvät ikkunat lisäävät asumismukavuutta, laskevat asumisen kustannuksia, niiden on pidettävä lämpö sisällä, pidettävä melu ja kylmyys ulkona sekä suojata sateelta ja tuulelta.

Kuva: Kannustalo

 

Nykyaikana on otettava huomioon myös matkapuhelimet, ikkunat eivät saa estää kuuluvuutta sisällä. Ikkunat vaikuttavat ulkopuolella talon näyttävyyteen ja sisäpuolella viihtyvyyteen. Vapaa-ajan asunnon ikkunoiksi on valittu perinteisesti kaksilasiset ns. mökki-ikkunat. Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan nykyaikaisiin ikkunoihin. Perinteiseen saunamökkiin tai vain kesäkäytössä olevaan lomamökkirakennukseen ei ole mitään syytä edelleenkään hankkia kolmilasisia ikkunoita.

 

Samat määräykset kuin vakituisessa asunnossa

Ikkunavalintoihin kuten moniin muihinkin loma-asunnon ratkaisuihin vaikuttaa mökin tuleva käyttötarkoitus merkittävästi. Jos mökkiä on tulevaisuudessa tarkoitus käyttää ns. kakkosasuntona, koskee ikkunoita samat määräykset kuin uusissa omakotitaloissa. Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1.0. Markkinoilla on ikkunoita U-arvoltaan jo 0,7, mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi kuin U=1 ikkunoissa. Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Nykyään jo enemmistö lomarakentajista päätyy vähintään kolmilasisiin ikkunoihin. Ennen kaikkea parempi ikkuna on paljon edullisempi kuin paksu seinä.

 

Laadukkaat, energiatehokkaat ikkunat

Uudet ikkunat ovat ulkopuitteeltaan pääosin alumiinipintaisia ja näin miltei huoltovapaita. Hyvin eristävä ikkuna on sekä edullinen että miellyttävä. Nykyaikaisen, tiiviin ikkunan pintalämpötila on muutaman asteen tarkkuudella sama kuin ulkoseinän pintalämpötila ja näin ollen säästää lämmityskuluissa. Lämmönjako voidaan huoletta hoitaa lattialämmityksellä tai puu-uunilla ilman vedon tunnetta.

Hyvä ikkuna on kestävä, helppohoitoinen ja tiivis. Huolella tehdyssä ikkunassa karmit ja puitteet ovat mittatarkkoja, heloitukset, maalaukset ja profilointi kunnossa sekä tiivisteet paikoillaan. Ikkunat eivät saa iänkään myötä vääntyillä, vaan ne avautuvat vaivattomasti vuosienkin päästä. Korkea laatu näkyy myös hyvänä ja siistinä työjälkenä sekä tuotteiden asiallisena pakkaamisena ja suojauksena. Jos näissä on puutteita tai virheitä, kannattaa ottaa heti valmistajaan yhteyttä jo ennen ikkunoiden asentamista

Energiatehokkaat ikkunat voivat aiheuttaa myös ikkunan ulkopinnan huurtumista. Tämä ei kieli silti huonosta ikkunan laadusta, vaan kyseessä on luonnon ilmiö, joka voidaan välttää valitsemalla ulommaiseksi ikkunan lasiksi huurtumista estävä lasi. Energiansäästölasit voivat myös vaimentaa matkapuhelimen signaalin etenemisen läpi ikkunan. Puhelut voivat pätkiä, katketa tai eivät tunnista kenttää ollenkaan. Myös mökeillä kuuluvuus ja yhteydet halutaan säilyttää. Niinpä markkinoille on tullut uusia ikkunoita, joiden energiatehokkuus on vaatimusten tasalla, mutta eivät heikennä matkapuhelimen signaalia. Lue lisää esim. www.signal-window.com/

 

Hinnat vaihtelevat ratkaisun mukaan

Uusien ikkunoiden hinnat vaihtelevat ratkaisun mukaan. Edullisimmat ikkunat saa ostamalla esimerkiksi MSK-ikkunat. Puu-alumiini-ikkunasta saa ehkä maksaa enemmän, mutta se on kestävämpi ja huoltoväli on paljon pidempi kuin puuikkunoilla. Ostohinnaltaan kalleimpia ovat selektiivi- ja superikkunat, joissa lasin ominaisuuksia on parannettu edellä kerrotuilla ominaisuuksilla. Hyvästä laadusta kannatta maksaa, sillä ikkunainvestointi tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin.

 

Ikkunat tarvitsevat hoitoa

Alumiinipuitteiset ikkunat vaativat vähän huoltoa. Niiden pinta kestää vuodesta toiseen, ja huolto perustuukin lähinnä tahrojen ja lian poistamiseen. Puuikkunan maali- tai suojakäsittelypinta pitää huoltomaalata jo ennen kuin maalipinta alkaa lohkeilla. Useimmin tehtävä ikkunoiden hoitotoimenpide on pesu. Valintavaiheessa on hyvä muistaa, että MSK-ikkunoissa on kuusi pestävää pintaa, MSE-Ikkunoissa neljä ja kiinteässä kolmilasisessa ikkunassa vain kaksi. Ikkunoiden tiivisteetkään eivät ole ikuisia. Tiivisteet on hyvä tarkistaa muutaman vuoden välein ja tarvittaessa uusia.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

lamminlogo