Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Blogi 30.8.2011

Mökkirakentamisesta maaseudun pelastus

 

Maaseudun autioitumista on tapahtunut jo noin 50 vuoden ajan. Maa- ja metsätalous ovat maallemme ja maaseudullemme elintärkeitä, mutta mökkeilystä ja maaseutumatkailusta on tullut pääelinkeino. Sen viihtyvyys- ja talousvaikutukset ovat isommat kuin maa- ja metsätalouden yhteensä.

 

Elinkeinoministeriön Rakennustutkimus RTS Oy:lle teettämän tutkimuksen mukaan mökkeilyn kokonaistaloudelliset vaikutukset ovat noin 7 mrd. euroa. Tästä päivittäistavara- ja kestokulutustavaraostokset ovat noin 2 mrd. euroa, rakentaminen ja korjaaminen noin 1,9 mrd. euroa sekä liikkuminen mökille ja mökkiympäristössä noin 1,5 mrd. euroa. Kiinteistökauppojen arvo on noin 800 milj. euroa, palveluhankinnat, verot ja maksut noin 650 milj. euroa sekä mökkivieraiden panokset 400 milj. euroa.

 

Mökkeilyn koko rahavirta suuntautuu maaseudulle päin ja sen palveluiden ylläpitoon. Mökkeily alkaa siitä hetkestä, kun matka alkaa. Liikkuminen, ostosten teko, vierailut, harrastukset, kiinteistönhoito, rakentaminen ja remontointi nielevät rahaa, mutta ovat mökkeilyyn kuuluvaa.

 

Erityisen tärkeätä on huomata mökkeilyn viihtyvyysvaikutukset niin mökkeilijälle kuin mökkiympäristölle.

Reippaasti yli puolet suomalaisista mökkeilee omilla tai toisten mökeillä. Mökeiltä haetaan perheen omaa rauhaa ja yhdessäoloa, harrastuksia, monenlaista puuhastelua ja kuntoilua sekä vuorovaikutusta luontoon ja toisiin ihmisiin. Merkittävää on myös mökkeilijöiden luonnonsuojelulliset pyrkimykset sen sijaan, että heidät tuomitaan ympäristön pilaajina.

 

Mökkeilyn kantava tukijalka on rakentaminen ja perusparantaminen. Tähän kuuluu rakennukset, pihat, rannat ja muu ympäristö. Aktiivisella mökkeilyllä ja rakentamisella maaseutu pysyy elävänä ja kiinnostavana, talous- ja viihtyvyysvaikutukset suurina ja kansallisvarallisuus kasvaa. Pelkästään rakentaminen ja remontointi tuovat vuosittain yhteiskunnan kassaan noin 1 mrd. euroa.

 

Edellä kerrotun takia mökkirakentamista pitäisi merkittävästi vapauttaa ja edistää kadehtimisen sijasta. Yhteiskuntapäättäjän tulisi nähdä mökkeilijässä ainakin pienyrittäjä, työllistäjä, hyvä veronmaksaja, luonnonsuojelija, kansallisvarallisuuden tekijä eli parempi maaseudun ja koko Suomen tulevaisuus.

 

Rakentavin terveisin,

 

Aarne Jussila, toimitusjohtaja

Rakennustutkimus RTS Oy

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot