Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Uutisia

Vältä näitä virheitä mökkisaunan kevätsiivouksessa

Harvia Oy:

Kun Pohjanmaalla sytytellään pääsiäisenä kokkoja, koko Suomessa sytytellään myös lukemattomia mökkikiukaita. Pääsiäinen saa monen suuntaamaan mökille ensimmäistä kertaa talven jälkeen. Mökkisaunaa ei kuitenkaan kannata rynnätä lämmittämään saman tien mökkipihaan astuessa, vaan ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esiin siivousvälineet. Kun mökkisauna siivotaan oikein, löylyttely on nautinnollisempaa. Samalla kiukaan ja lauteiden käyttöikä pitenee.

Sauna tulee siivota perusteellisesti kerran tai pari kertaa vuodessa käyttöasteesta riippuen. Oikeanlainen siivous ja hoito pidentää saunan käyttöikää merkittävästi.

 

Kiuas kesäkuntoon

Ennen kuin ryhdyt mökkisaunan siivoamiseen, käännä katseesi katolle. Nuohoojan tilaaminen paikalle voi olla ajankohtaista, sillä mökkisaunan hormit ja pesät on nuohottava kolmen vuoden välein.

Aloita saunan siivous kiukaan kuntokartoituksella, sillä tuli kuluttaa kiukaan seiniä. Ota avuksi fikkari tai kännykän taskulamppu ja tarkista, etteivät kiukaan tulipesän seinät ole palaneet puhki.

– Tarkista myös arinan kunto, onko se halkeillut tai vääntynyt. Jos arina romahtaa kesken saunan lämmityksen, löylyttelyt jäävät sillä kertaa haaveeksi, Harvian tuotepäällikkö Kimmo Riuttanen varoittaa.

Koska kiukaan kivet ovat luonnonmateriaalia, niistä irtoaa kivipölyä ja kivien muruja. Poista kivet kiukaan kivitilasta ja puhdista kivitila kivipölystä ja kiven muruista. Mikäli käytät imuria, vanha imuri tai rakennusimuri on hyvä ratkaisu, sillä tavallinen imuri voi tukehtua kivipölystä.

– Kiukaan puhdistamisen yhteydessä kannattaa arvioida myös kiuaskivien kunto. Lyömällä kiviä yhteen, selviää murenevatko ja lohkeilevatko ne. Mikäli kivien väri on selvästi muuttunut ja ne murenevat, kivet on aika vaihtaa, Riuttanen toteaa.

 

Lauteiden alapuolelta voi löytyä hikinen yllätys

Imuroi kiukaan puhdistamisen jälkeen saunan lattia. Huuhdo sen jälkeen saunan lauteet ja seinät lämpimällä vedellä, jolloin puun syyt avautuvat hieman. Tämä helpottaa lian irtoamista.

Pese lauteet ja seinät pehmeällä harjalla ja veteen sekoitetulla, heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Harjaa puupinnat syiden suuntaisesti, jotta ne säilyvät kauniina eivätkä vahingossakaan tikkuunnu. Huuhtele lauteet ja seinät ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine saadaan lauteista pois. Huuhtele lopuksi lauteet kylmällä vedellä, jotta puiden syyt sulkeutuvat.

– Poissa silmistä, poissa mielestä. Koska lauteiden alapuolta ei näe, sieltä voi paljastua melkoinen hikihautomo. Kannattaa pestä myös lauteiden raot ja etupinta, sillä hiki ja muu lika jämähtää niihin helposti, Riuttanen muistuttaa.

Puhdistuksen jälkeen lauteet kannattaa suojakäsitellä. Parafiiniöljykäsittely vähentää kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin, ja siten pidentää niiden käyttöikää. Uudet lauteet kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa. Jatkossa riittää käsittely 1–2 kertaa vuodessa siivouksen yhteydessä. Seinä- ja kattopaneelien käsittely parafiiniöljyllä ei yleensä ole tarpeellista.

Kuivaa lauteet ja seinät lämmittämällä sauna. Ensimmäisellä kerralla talven jälkeen sauna kannattaa lämmittää varovasti pienillä tulilla. Tällöin pesä, savuhormi ja niiden välinen liitos eivät vaurioidu.

– Vielä viimeinen muistutus. Kiukaalle ei saa heittää merivettä, koska suola pilaa kiukaan. Jos järvivedessä näkyy sinilevää, järvivettäkään ei saa heittää kiukaalle. Myöskään soisten järvien vettä ei kannata heittää kiukaalle. Jos vesi haisee turpeelle, siinä on turvetta, joka jämähtää helposti kiuaskiviin, Riuttanen päättää.

 

Älä kohtele saunaasi kaltoin

  • Älä pese saunaa kloriitilla tai muilla klooriyhdisteitä sisältävillä pesuaineilla. Saunan lämpö saa klooriyhdisteet haihtumaan ilmaan ja nämä yhdisteet ovat hengitettynä haitallisia terveydelle.
  • Älä kaada pesuainetta suoraan lauteille. Laimenna pesuaine lorauttamalla sitä sankoon veden joukkoon.
  • Älä käytä saunan pesemiseen painepesuria. Se voi vaurioittaa lauteen pintaa.
  • Älä heitä löylyvettä saunan seiniin ja kattoon. Älä myöskään huuhtele saunan lauteita ja seiniä vedellä saunomisen jälkeen. Liiallinen veden käyttö altistaa saunan bakteerikasvuston lisääntymiselle.

 

Lisätietoja

Harvia Oy

www.harvia.fi

 

Harvia on johtava kiuas- ja saunatuotevalmistaja, jolla on erittäin vahva asema kotimaassa ja vientiä yli 65 maahan. Harvia-yhtiöt työllistävät noin 300 henkilöä, tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja Kiinassa, tytäryhtiöitä on myös Venäjällä ja Virossa. Harvialla on pitkät perheyrityksen perinteet ja sen toiminta on sekä kannattavaa että kasvavaa. Keväästä 2014 alkaen yritysryhmän pääomistajana on ollut CapMan-pääomasijoitusyhtiön rahastot. www.harvia.fi

 

Tutustu Harviaan Suomirakentaa.fi:ssa:

Harvia

 

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

   srfb

oksbanne2

 

 

 

 

caro_vartt

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot