Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Valintaopas Lomarakentajalle 2017-2018 julkaistu

Valintaoppaan näköisversio

 

Pääkirjoitus Kohti modernimpaa vapaa-ajan asumista

 

Vapaa-ajan rakentaminen on edelleen hyvin perinteistä: hirsi on selvästi suosituin runkomateriaali ja omatoimisuutta rakentamisessa on paljon. Terveellisyys, hengittävyys ja ympäristöystävällisyys ovat ominaisuuksia, jotka ovat rakentajia viime vuosina puhuttaneet. Nämä ominaisuudet on myös yhdistetty kotimaiseen hirsirakentamiseen. 

Vaikka perinteitä pidetään monessa mielessä yllä, on vapaa-ajan rakentamisessa kuitenkin tapahtunut myös mittavaa modernisoitumista. Loma-asuntojen ulkonäössä esimerkiksi korostuu suuret lasipinnat, jotka olivat hyvin harvassa vielä vuosikymmen taaksepäin. Mökki on perinteisestikin haluttu tehdä osaksi maisemaa, mutta nykyään myös maisema tuodaan osaksi mökkiä.

Toinen modernimpi kehityssuunta on rakentamisen toteutuksessa: loma-asunnot halutaan yhä useammin muuttovalmiiksi. Loma-asunnoista edelleen alle 15 % toimitetaan avaimet käteen –periaatteella, kun vaikkapa omakotirakentamisesta muuttovalmiiden talojen osuus on jo yli puolet. Mökkirakentamisessa seuraavien vuosien trendi on todennäköisesti kohti valmiimpia toimituksia – siis kohti helpompaa rakentamista. Suurimpien valmistajien muuttovalmis-tarjonta on ollut vielä varsin vähäistä, mutta jo nyt esimerkiksi tunturirakentamisesta iso osa tehdään asiakkaalle valmiiksi.

Helppo asuminen ja ekologisuus näkyvät mökillä jo nyt, muun muassa pihojen tekemisessä ja energiaratkaisuissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen on yksi hyvä esimerkki, mikä yhdessä takan kanssa riittävät monelle loma-asunnon energiaratkaisuna. Erityisesti talviasuttavissa loma-asunnoissa myös erilaiset lämpöpumput ovat yleisiä. Helppo asuminen näkyy itse rakennuksen lisäksi harrastuksissa. Monelle mökki on paikka rentoutua, saunoa ja seurustella.

Mökkirakentamisen kulta-aika koettiin 70-luvun puolivälissä, jolloin rakennettiin yli kymmenentuhatta mökkiä vuosittain. Nyt moni näistä mökeistä on vaihtanut omistajaa tai jääneet perikuntien käyttöön. Lisäksi moni maalaistalo on saanut uuden elämän vapaa-ajan käytössä. Perintömökit osaltaan selittävät myös pitkään jatkunutta hiljaista vapaa-ajan rakentamisen määrää. Tänä vuonna vapaa-ajan rakentamisen nähdään pitkästä aikaa hieman piristyneen ja uusia asuntoja nousee arviolta noin 3500 kappaletta, minkä lisäksi tehdään noin 4500 saunarakennusta.

Helpotuksia mökin rakentamiseen on myös tullut, kun Ely-keskusten roolia on vähennetty ja valtaa on lisätty kunnille. Erityisesti pienempien rakennusten tekemistä on helpotettu sallimalla rakentaminen toimenpideluvalla, ilman raskasta rakennuslupaprosessia. Näiden lisäksi vapaa-ajan rakennuksen muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on pyritty lain puitteissa tekemään helpommaksi, mutta tässäkin kunnilla on yhä kirjavia käytäntöjä.

 

Valintaopas Lomarakentajalle pyrkii tarjoamaan hyödyllistä tietoa nykyaikaisesta vapaa-ajan rakentamisesta. Toivomme, että siitä on apua projektissanne.

 

Rakentavin terveisin,

Jaakko Jussila, päätoimittaja

Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

 

Valintaopas Lomarakentajalle 2017-2018 on jaossa suurimmilla rakennusalan messuilla, kesästä 2017 kevääseen 2018 ja luettavissa Suomirakentaa.fi:ssa.

Laadukkaan, painetun version oppaasta voi lisäksi tilata verkkokaupastamme hintaan 15 eur (sis alv ja toimitusmaksun)

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot