Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Perustukset ja alapohja

rts_tutkii_logo_pieniRTS Tutkii-artikkelit

Näistä artikkeleista löydät puolueetonta, tutkittuun tietoon perustuvaa valintaopastusta.

Routa ja kosteus rikkovat perustuksia

 • Perustuksiin voi tulla kaikenlaisia vaurioita ja kun sellainen huomataan, selvitetään ensimmäiseksi ongelman syy.

Routa- ja kosteuseristykset kuntoon

 • Perustuksien kunnossa pysymisen taustalla on aina riittävä kuivatus ja routaeristys. Epätasainen routiminen rikkoo rakenteita ja siksi vanhan talon routaeristykset onkin hyvä uusia.

Salaojaremontti ja sadevesijärjestelmä

 • Salaojitus on tärkeä osa talon ja sen perustuksen terveenä pitämiseen. Jos perustus on märkä, talo voi huonosti ja vahingot voivat ylettyä myös ylempiin rakenteisiin asti. Opastamme kuinka suojelet taloasi oikeaoppisesti rakennetulla salaojalla.

Tarkista sokkeli ja salaojat

 • Kevät on hyvää aikaa tarkistaa perustuksien kunto. Silloin kosteus on suuremmillaan, ja mahdolliset routatuhot tulevat heti huomioiduiksi. Lisäksi kevättarkistus antaa aikaa vaurioiden tai vikojen korjaamiseen syksyyn saakka.

Radonkorjaus ja radonmittaukset

 • Radonia asuntoon kulkeutuu perustuksissa olevien rakojen kautta. Vanhassa talossa radonmittaus kannattaa suorittaa, mikäli sellaista ei ole aiemmin tehty

Yritys- ja tuote-esittelyt

Perustus- ja alapohjayritykset sekä niiden tarjoamat palvelut ja tuotteet.

 

 

Routa ja kosteus rikkovat perustuksia

rts_tutkii_logo_pieni

Yleisimmät alapohjan kosteusvauriot tuntuvat ilman tunkkaisuutena tai pahana ”kellarin” hajuna. Rakenteellisena oireiluna ovat sokkelin pinnoitteen irtoaminen, kellarin seinän tai lattian kostuminen sekä pahoissa tilanteissa rakenteiden tummuminen ja turpoaminen. Perustuksien kunnossa pysymisen taustalla on aina riittävä kuivatus ja routaeristys. Epätasainen routiminen rikkoo rakenteita ja siksi vanhan talon routaeristykset onkin hyvä uusia.

Palo- tai vesivahinko on aina vakava paikka

Vesivahingot ja palovahingot aiheuttavat kotitalouksille vuosittain valtaisia paitsi taloudellisia menetyksiä myös usein traagisia henkilövahinkoja. Tämän päivän automatiikan ja turvalaitteiden avulla taloa voidaan kätevästi valvoa olinpaikasta riippumatta esimerkiksi matkapuhelimella. Turvallisuuden tarve korostuu etenkin silloin, kun asunnossa ei olla paikalla. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen, myös lapset, osaavat käyttäytyä oikein mahdollisen tulipalon sattuessa. Jokaisen tulisi tietää ainakin hätänumero, hätäpoistumistiet ja alkusammutusvälineet. Tärkeätä olisi tietää myös vesivahingon varalta vesijohdon pääsulku.

Salaojaremontti ja sadevesijärjestelmä

rts_tutkii_logo_pieniKunnolliset salaojat ja sadevesijärjestelmä ovat avainasemassa, jotta perustukset ja alapohja eivät pääse kastumaan. Vanhoissa taloissa ei välttämättä ole salaojista piirustuksiakaan ja vaikka olisikin, ne eivät rakenteellisesti enää täytä tämän päivän vaatimuksia. Pahimmassa tapauksessa kuivatusjärjestelmäksi tarkoitetusta järjestelmästä on tullut kosteusjärjestelmä, joka pitää perustukset ja alapohjan koko ajan märkänä.

Märkätilojen kosteusongelmat

Märkätilan kosteusvauriot ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat johtua monesta eri syystä. Kosteusvaurio voi olla seurausta vuotavasta putkesta, huonosta ilmanvaihdosta, tiivistymisestä tai rakenteiden puutteellisesta vedeneristyksestä. Kosteusvauriot voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja vahingoittaa rakennetta, joten ne on tärkeää korjata mahdollisimman nopeasti.

Tässä tilassa ei ole kosteusongelmaa. (Kuva: A-M Jussila, Naantalin asuntomessut 2022)

 

Jos epäilet märkätilan kosteusvauriota, on tärkeää toimia mahdollisimman nopeasti. Kosteusvaurion syy on löydettävä ja korjattava, ja vaurioituneet rakenteet on korvattava tai korjattava asianmukaisesti. Suositeltavaa on ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi arvioida vaurion laajuuden ja korjaustarpeet. Lisäksi on tärkeää huolehtia märkätilan asianmukaisesta ilmanvaihdosta ja kosteuden hallinnasta välttääkseen tulevia kosteusvaurioita.

Tässä joitakin merkkejä märkätilan kosteusvauriosta:

 • Homeen tai sienen kasvu: Home ja sieni ovat yleisiä merkkejä kosteusvauriosta. Ne voivat esiintyä kaakelin saumoissa, lattialaatoissa, seinissä ja katossa. Homeen ja sienen kasvu voi aiheuttaa hajua ja terveysongelmia, kuten allergioita ja astmaa.
 • Huono haju: Kosteusvaurio voi aiheuttaa epämiellyttävän hajun, joka voi olla kostea, tunkkainen tai homeinen.
 • Irtoavat laatoitukset tai tapetit: Kosteusvaurio voi aiheuttaa laatoitusten ja tapettien irtoamista, mikä johtuu rakenteiden turvotuksesta kosteuden vaikutuksesta.
 • Halkeamat: Kosteusvaurio voi aiheuttaa halkeamia seinissä tai lattioissa.
 • Ruostuneet putket tai hanat: Jos putket tai hanat ovat ruostuneet, tämä voi olla merkki kosteusvauriosta.
 • Kondensaatio: Kosteusvaurio voi aiheuttaa kondensaatiota, joka näkyy esimerkiksi peilien huurtumisena tai kattoon muodostuvana kosteana pintana. 

 

Märkätilakartoitus

Märkätilakartoitus on tarkastus, joka tehdään märkätiloissa, kuten kylpyhuoneissa ja saunoissa, kosteusvaurioiden havaitsemiseksi. Kartoituksen tarkoituksena on selvittää, onko märkätilassa kosteusvaurioita ja tarvitaanko korjaustoimia.

Tässä on yleinen ohje siitä, miten märkätilakartoitus tehdään:

 • Tarkista märkätilan käyttöikä: Kartoituksen aloittamiseksi selvitetään märkätilan ikä ja käyttöhistoria. Tämä voi auttaa määrittämään, onko tilassa aiemmin ollut kosteusongelmia.
 • Tarkista ulkopuoliset vahingot: Tarkista, onko rakennuksen ulkopuolella ollut vahinkoja, kuten vuotava katto tai rikkoutunut viemäri. Nämä voivat vaikuttaa märkätilan kosteustasoon.
 • Tarkista ilmanvaihto: Tarkista, onko ilmanvaihtojärjestelmä riittävä. Huonosti toimiva ilmanvaihto voi johtaa kosteuden kertymiseen tilassa.
 • Tarkista kosteuden taso: Mittaa märkätilan kosteustaso kosteusmittarilla. Jos kosteustaso on liian korkea, se voi viitata kosteusvaurioon.
 • Tarkista lattian ja seinien kunto: Tarkista lattian ja seinien kunto, mukaan lukien laattojen saumat. Halkeamat ja muut vauriot voivat osoittaa kosteusvaurioita.
 • Tarkista mahdolliset vuotokohdat: Tarkista putket, hanat ja muut vesipisteet vuotojen varalta. Vuotokohdat voivat osoittaa kosteusvaurioita.

Kirjaa havainnot ylös: Kirjaa ylös kaikki havaitut kosteusvauriot ja muut huomiot. Tämä auttaa myöhemmin korjaustoimien suunnittelussa.
Kun märkätilakartoitus on valmis, arvioidaan havaitut vauriot ja suunnitellaan tarvittavat korjaustoimet. On tärkeää korjata kosteusvauriot mahdollisimman pian, jotta estetään mahdolliset home- ja terveysongelmat.

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot