Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Ulkonäkö ja kulutuksen kestävyys portaiden perustana

rts_tutkii_logo_pieniPortaiden tulisi kestää koko rakennuksen käyttöajan, vaikka pintoja ja kaiteita joudutaankin huoltamaan muutaman vuosikymmenen välein. Tärkeintä porrashankinnassa on suunnittelu, jolla taataan portaiden turvallisuus, kestoikä ja halutun kaltainen ulkonäkö.

Varaa aikaa

Suurimmat virheet porrasratkaisuissa syntyvät liian myöhäisestä suunnittelusta ja kiireestä. Kokonaisratkaisuun vaikuttavat porrastyypin valinta, aukon mitoitukset, tehdyt rakenteet, paloturvallisuusetäisyydet ja porraskuilun ikkuna-aukkojen sijoitukset. Liian ahtaaksi ei porrastilaa pidä suunnitella. Yläkerran sisustaminen vaatii usein kookkaiden osien ja huonekalujen siirtoa, jolloin liian ahtaiden portaiden vuoksi ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kalustaa yläkerta ikkunan kautta. Portaat voidaan tehdä betonista, teräksestä tai puusta. Valintaan vaikuttavat sijoituspaikka ja ulkonäkö sekä portaan tekniset ominaisuudet.

ulkonkjakul1

Mittatilausporras

Uusilla tietokoneohjelmilla voidaan porrassuunnittelu tehdä rakentajan toiveiden mukaiseksi. Lisäksi rakentaja näkee kolmiulotteisen kuvan tulevasta porrasratkaisustaan. Suunnitteluohjelma laskee valitun perusmallin mukaan nousut ja etenemät suoraan annetuista mitoista. Rakentajalla pitääkin olla tiedot todellisista porraskuilun ja -aukon mitoista sekä huonekorkeuksista valmiine pintoineen. Näiden lisäksi ohjelma laskee hinnat ja antaa toimitusajan sekä hintatiedot eri valmistusmateriaalivaihtoehdoista. Tilausta tehtäessä tiedot siirtyvät valmistajan tilausosastolle ja suoraan tuotantoon, jolloin virheiden syntymisen mahdollisuus vähenee huomattavasti.

Betoniportaat

ulkonkjakul3Betoniportaat ovat usein kellarikerrosten ratkaisuja. Niiden huonona puolena on valtava paino ja massiivinen ulkonäkö, hyvänä puolena kestävyys. Betoniportaat voidaan päällystää matolla, laatalla, liimapuulevyllä tai parketilla.

 

Teräsportaat

Teräsportaita valittaessa vaihtoehtoja löytyy useita. Kellaritiloissa ne voivat olla teräsritiläaskelmallisia, mutta sisätiloissa ne saavat askelpinnoilleen esim. puupinnan. Työvaiheen aikana teräsporras on hyvä kulkuyhteys kerrosten välissä. Lopullinen pinnoite asennetaan vasta viimeistelyvaiheessa. Markkinoilta löytyy myös täysin teräksestä valmistettuja sisustusportaita.

 

Puuportaat

Puuportaat ovat yleisimmät kodin sisäportaat. Ne on rakennettu joko reisilankku-, satula- tai umpiportaina. Reisilankkuportaissa askelmat on sijoitettu kahden reisipuun väliin. Tällöin askelmien väli on avoin. Satulaportaissa porrasrakennelma tehdään reisien päälle, jolloin rakenne voi olla avoin tai umpinainen. Umpiportaat rakennetaan useimmiten rakenteiden varaan paikan päällä. Tällöin myös niiden alle jäävä tila on hyötykäytössä. Askelmien materiaalina on tavallisesti mänty. Mänty on kaunis ja hyvä materiaali, mutta kuitenkin arempi kovalle kulutukselle. Mikäli portaissa kuljetaan kengillä tai talossa on koira, kannattaa miettiä pintamateriaaliksi mäntyä kovempaa puulajia tai keraamista laattaa. Koivu eri sävyineen on myös yksi suosituimmista puulajeista. Sen pinta on huomattavasti mäntyä kestävämpi. Näiden lisäksi saatavilla on vaahterasta, pyökistä ja tammesta tehtyjä portaita. Parketin valinta vaikuttaa usein portaiden materiaaliin. Tällöin askelmat ovat vaneripohjaisia, ja niiden päälle asennetaan samaa lattiaparkettia vastaava pinnoite.

 

Kaiteet

Kaideratkaisuissa voidaan käyttää useita eri tapoja, materiaaleja ja malleja. Kaide ja portaat muodostavat sisustuksellisen kokonaisuuden, joten sinänsä jo porrasratkaisu sulkee osan mahdollisuuksista pois. Kaide voidaan tehdä umpinaiseksi, jolloin ulkonäkö on massiivinen ja helposti kuilumainen. Haluttaessa keventää vaikutelmaa voidaan umpinainen osuus korvata levykaiteella, jolloin levy on ylhäältä ja alhaalta avoin. Lisää avaruutta ja keveyttä saadaan korvaamalla levy kirkkaalla tai hiekkapuhalletulla lasilla. Rakokaiteet voidaan valmistaa puusta tai teräksestä. Mallisto on kattava niin muodon, materiaalin kuin värienkin suhteen. Rakokaide on siro ja keveän näköinen ja sopii jokaiseen porrasratkaisuun.

ulkonkjakul2

Lisävarusteet

Portaiden tulee olla turvalliset. Tähän vaikuttavat ennen kaikkea valaistus ja liukuesteet. Valaistuksen tulee olla kunnollinen, mahdollisuuksien mukaan olisi pyrittävä saamaan porraskuiluun luonnonvaloa, mikä voidaan toteuttaa seinä- tai kattoikkunoiden avulla. Liukkauteen voidaan vaikuttaa askelmien materiaalivalinnoilla. Lakattu pinta saattaa olla liukas. Tällöin askelmiin voidaan asentaa liukuesteet tai jyrsiä ura askelman etuosaan.

 

Huolto

Portaiden huolto rajoittuu lähinnä normaaliin kodin siivoukseen. Tämän lisäksi narisevien askelten ruuvikiinnityksiä voidaan kiristää. Liukuesteiden pitää olla kiinni koko alustastaan. Kohonneet ja rikkonaiset nauhat on vaihdettava heti uusiin onnettomuuksien välttämiseksi. Huoltokorjauksissa puupinnat voidaan hioa ja lakata uudelleen. Pinnoitettujen portaiden pinta voidaan myös vaihtaa. Tähän voi olla syynä kuluneisuuden lisäksi lattiapinnan vaihtotarve.

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

caavalogo

seitawood portaat banneri