Ikkunoiden asennus vaatii huolellisuutta

Reset
Viimeksi päivitetty: 11.10.2019 13:51

Ikkunat ovat osa talon energiataloutta. Tiiviit ja hyvin lämpöä pidättävät ikkunat säästävät paitsi energiaa, antavat myös lämmönjaon valinnalle vapautta. Ikkunoiden asentaminen sekä vaihtaminen saneerauksen yhteydessä ovat suhteellisen helppoja toimenpiteitä. Vanhan ikkunan vaihto uuteen kestää ammattimieheltä vain hetken, mutta ikkunoiden asennus ja vaihto sujuvat kuitenkin myös omatoimisesti.

 

Ikkunan vaihdon ja asennuksen  työkalut ja tarvikkeet

Työkalut: Saha, rullamitta, ruuvimeisselit, sorkkarauta, vasara, vatupassi, massapuristin ja pistorautasaha.

Tarvikkeet: Ikkunat, eriste, uretaanivaahto, kiinnitysruuvit, peitelistat (tarvittaessa), listanaulat, kiilat, tuentakappaleet, tiivistysmassa ja -teippi, sekä suojapaperi ja -kalvo.

Lisämateriaalit: Sälekaihtimet, korvauslimaventtiilit ja hyttysverkot

 

 

Ikkunanvaihto käy osaavalta tekijältä nopeasti

Ikkunoiden asennus on ammattilaiselle pikku juttu. Valmista jälkeä syntyy muutamassa tunnissa: vanhat ikkunat poistetaan ja uudet asennetaan tilalle. Tätä ennen tehtaan edustaja on jo käynyt mitoilla eli tehnyt paikan päällä luettelon tarvittavista ikkunoista. Näin mittavastuukin on tehtaalla eli ostajan ei tarvitse jännittää osuivatko kaikki sentit kohdalleen. Juuri nämä seikat puoltavatkin valmiin tuotepalvelun ostamista. Uuden talon rakentajalle ikkunat tulevatkin usein talopaketin mukana valmiiksi elementteihin kiinnitettynä.

 

Vanhan ikkunan purku

Vanhan ikkunan purku aloitetaan poistamalla listoitukset. Jos tapetti tai tasoite on kiinni listoissa, rajapinta katkaistaan ennen listojen irrotusta. Seuraavaksi poistetaan ulkopuitteet.

Ikkunakarmit lähtevät harvoin niitä rikkomatta. Jakokarmit ja alapuu katkaistaan ja väännetään irti rakenteesta. Tämän jälkeen irrotetaan ensin jakokarmit, minkä jälkeen ala- ja sivupuut sekä viimeisenä yläkarmi. Syntyneestä aukosta poistetaan vanha eriste, kiilat ja roskat. Tässä vaiheessa on hyvä tarkastaa rakenteiden kunto ja korjata mahdollisesti vaurioituneet rakenteet.

 

Ikkunan asentaminen

Jos asennusväli on suurempi kuin 30 mm, tehdään asennuskarmi, joka eristetään ja kiinnitetään tukevasti rakenteisiin. Ikkunan alle tulevat kannakkeet, jotka ovat noin puolet karmileveydestä, asennetaan pystykarmien ja pystyjakokarmien kohdalle.

Karmikehikko nostetaan tämän jälkeen asennuspalojen päälle ja kiilataan parikiiloja käyttäen vaaka- ja pystysuoraan. Kaikki jakokarmit tuetaan tukikiiloin rakenteisiin, jotta liitossaumojen pysyvyys varmistetaan. Tämä on tärkeää ikkunan pitkäaikaisen toimivuuden ja tiiviyden takaamiseksi.

Ikkunakarmi ruuvataan kiinni käyttäen välissä väliaikaista tukikiilaa. Kiinnityksen jälkeen asennetaan ulkopuite paikoilleen ja tarkistetaan käyntivälit. Seuraavaksi asennetaan sisäpuite, josta tarkastetaan käyntivälin lisäksi, etteivät vierekkäisten puitteiden vaakakappaleet porrasta. Tarvittaessa säädetään saranoita ja korjataan karmin asentoa.

Lopuksi asennuskiilat poistetaan, ruuvit tulpataan, asennetaan heloitukset ja välitila puhdistetaan.

Karmin ja rungon väli eristetään joko painamalla rakoon kevyesti villaa tai käyttämällä eristykseen uretaanivaahtoa. Uretaania käytettäessä on kuitenkin varottava vaahdon liiallista paisumista ja mahdollista karmin pullistumista.

Ennen sisäpuolen listoitusta ikkuna liitetään höyrynsulkuun esim. teippaamalla. Myös ulkopuolisen kosteuden pääsy eristetilaan estetään esim. elastisella saumausmassalla.

Sisäpuoliset listat asennetaan kiinni sekä runkoon että karmiin, ulkopuoliset listat ainoastaan runkorakenteeseen.

Noudata kuitenkin ikkunavalmistajan ohjeita kaikissa asennuksissa. Niihin on hyvä tutustua jo hankinnan yhteydessä.

 

Ikkunakorjaajan työläs savotta

Korjattavassa talossa vaihtoehtona on toki vanhojen ikkunoiden korjaus. Vanhan ikkunan korjaaminen on kuitenkin usein erittäin työlästä. Hilseillyt maali on poistettava, ikkunoista on höylättävä mahdollisia kieroutumia, kittaukset ovat pettäneet ja lahopaikkoja on korjattava. Tällaisen toimenpidelistan edessä ei kannata kahdesti miettiä ostaako uudet vai säilyttääkö vanhat. Lisäksi on aina syytä huomioida, että vanha ikkuna tuhlaa myös energiaa moninkertaisesti uuteen verrattuna. Ihan pieni merkitys ei myöskään ole uuden ikkunan tiiviyden vaikutus asumisviihtyisyyteen.

ikkunoidenasennus2

 

Pintakorjaus ja tiivistys auttaa

Hyväkuntoisen vanhan ikkunan korjaus sen sijaan on varmasti kannattavaa. Hilseillyt maali poistetaan, mahdolliset kittaukset ja tasoitukset tehdään kohteeseen soveltuvalla kitillä/tasoitteella. Tämän jälkeen ikkunat pohjamaalataan. Lopullinen pintamaalaus on hyvä tehdä kahteen kertaan tasaisen ja kestävän lopputuloksen saamiseksi. Sisäpuolella kannattaa vaihtaa myös ikkunan karmin peitelistat. Näin ikkunalle saadaan edullisesti lisää uutta ilmettä.

Ikkunakorjauksen yhteydessä on aina tarkistettava myös ikkunan käynti ja tehtävä mahdolliset korjaukset. Ikkunan tiiviys on erittäin tärkeää, joten tiivisteet on syytä kokonaan uusia. Tiivisteitä on markkinoilla useita erilaisia. Uusissa ikkunoissa käytetyt tiivisteet ovat usein silikonipohjaisia. Nämä ovat hyviä, koska ne säilyttävät elastisuutensa pitkään. Silikonitiiviste on myös riittävän ohut niin, että se ei aiheuta pokan ja karmin välille turhaa jännitystä. Tällöin ikkuna on myös helppo avata ja sulkea.

Markkinoilla on myös erilaisia lisälaseja, joilla vanhasta kaksilasisesta ikkunasta voidaan tehdä kolmilasinen. Lisäikkunan hinta on uutta edullisempi, mutta laskettaessa yhteen ikkunan korjaamisen kustannukset ja lisälasin hinta, ollaan usein jo uuden hintatasossa.

www.ymparisto.fi - SRMK C2