Laatoituksen voi tehdä myös itse
Nykyään laattapintaa käytetään usein muuallakin kuin pesutiloissa. Lattialämmityksen myötä se on yleistynyt muissakin huonetiloissa lattiapintana, varsinkin eteisissä ja keittiöissä. Laatoitustyö jätetään usein ammattimiehen työksi, mutta asiaan perehdyttyään myös hiukan rakennustaitoja omaava voi tehdä laatoituksen itse. Huolellisella työllä ja hyvällä alkusuunnittelulla pääsee helposti kohtuulliseen lopputulokseen.
Alusta luja ja elämätön
Hyvä alusta kaakeloinnille on oikaistu kivipinta. Tämä korostuu varsinkin kosteissa tiloissa. Muita yleisiä pintoja ovat sementtipohjaiset levyt ja kipsilevyt. Kaakelointi voidaan tehdä myös entisen kaakeloinnin tai muovimaton päälle, kunhan vanha pinnoite on varmasti tukevasti kiinni alustassaan. Näiden alustojen esikäsittely ja laattojen kiinnitysaineet kannattaa kuitenkin varmistaa laatoitusaineiden valmistajalta.
Muista vedeneristys
Vedeneristys tehdään valmistajan ohjeiden mukaan huolella. Vanhoja pintoja saneerattaessa on syytä tietää, onko alla jo vedeneristys, koska kahta vedeneristyskerrosta ei rakenteellisesti voida käyttää. Koko laatoituksen ajan, pohjatöistä alkaen, tulisi käyttää samaa tuoteperhettä, jolloin tuotteet on testattu sopimaan toistensa kanssa käytettäviksi. Kaikki läpiviennit, kulmat, saumat, materiaalivaihdokset ja lattiakalvot varmistetaan lasikuitukankaalla tai tiivistyslaipoilla.
Laattojen valinta
Laattoja valittaessa kannattaa miettiä tilan kokoa ja valoisuutta. Pieneen ja hämärään tilaan ei kannata valita isoja ja tummia laattoja. Parasta olisikin, jos laattamallia pääsisi katsomaan juuri siinä tilassa, johon laatoitus tehdään. Varsinkin kiiltäviä laattoja käytettäessä eri valo- ja heijastusolosuhteet voivat saada aikaan yllättäviä värieroja verrattuna myymälän tehokkaaseen valaistukseen.
Suunnittelu
Kun seinät on tasattu ja tarvittaessa vedeneristetty, voidaan aloittaa kaakelointityö. Työ aloitetaan merkitsemällä pystysuora viiva laattajaotuksen mukaan. Jaotusta tehtäessä täytyy muistaa myös laattojen saumojen ja nurkkien liikuntasaumojen viemä tila. Parhaimpaan lopputulokseen päästään, jos nurkissa leikattavan laatan leveys on alle puolet laatan leveydestä. Toinen tapa on aloittaa näkyvimmästä nurkasta kokolaatalla ja jatkaa siitä kumpaankin suuntaan.
Korkeussuunnassa asennetaan tukilauta alhaalta laskien toisen laattarivin alle. Jos lattiaa ei ole vielä tehty, laudan korossa huomioidaan silloin mahdolliset lattiakallistukset, saumavarat ja lattialaatan vaatima vahvuus kiinnityslaasteineen. Samoin laattajako pystysuunnassa tarkistetaan vaakatasauksen mukaisesti. Usein ylös asennetaan kokolaatta ja tarvittavat katkaisut tehdään lattiarajassa. Asentamalla (leveä) kattolista voidaan saada myös jonkin verran pelivaraa asennukseen. Huomioi myös ovien ja ikkunoiden ylitykset suunnitellessasi laattajakoa.
Jos seinään tulee kuvioita, eri värejä, kuviolaattoja tai boordeja, suunnitellaan niiden paikat laattajaon yhteydessä. Erivärisiä laattoja käytettäessä voidaan suunnitella kuvio irtolaatoilla esim. lattiapinnalla. Vaakaboordin korkeus määräytyy laatan koon ja kalusteiden korkeuden mukaan siten, että se on mielellään normaalin katsekorkeuden alapuolella. Huonetilasta tulee keveämmän ja tilavamman oloinen, kun laatoituksen väritys vaalenee alhaalta ylöspäin.
Sisänurkkiin jätetään liikkumavarat ja ulkokulmat tehdään jiiriin tai käytetään apuna valmiita laattakulmalistoja. Samoin laatoituslistoista löytyy pääte- ja kulmalistoja, jotka ovat hyvänä apuna siistin lopputuloksen saavuttamisessa.
Seinien laatoitus
Kun suunnittelutyö on tehty, voidaan aloittaa laatoitus. Laatat kiinnitetään tavallisimmin alustaansa kiinnityslaasteilla. Laasti valitaan laatan koon ja materiaalin mukaan kunkin laastivalmistajan ohjeiden mukaisesti. Laasti sekoitetaan hyvin ja levitetään hammaslastalla seinään. Isoihin, painaviin laattoihin voidaan laastia levittää myös laatan taustapinnalle tasaisen tartunnan varmistamiseksi. Laastinlevityksessä on tärkeää, ettei levitysalue saa olla suurempi kuin mitä ehditään laatoittaa laastin avoimena aikana. Laatta painetaan alustaansa hieman sivuttain liikuttaen ja napautetaan kiinni. Asennon korjaamista voidaan vielä tehdä ennen laastin kiinnittymistä, jonka aika käy ilmi laastin valmistajan ohjeista. Saumoissa kiinnityslaastin täytyy jäädä enimmillään puoleen väliin laatan vahvuudesta.
Jonkin verran laattojen kiinnityksiin käytetään myös laattaliimoja, joiden kiinnitys tapahtuu pääperiaatteissaan vastaavalla tavalla.
Vaakasaumojen välissä voidaan käyttää saumanarua tai laattaristikoita koko laatoitusalueella. Isoja, painavia laattoja voidaan tarvittaessa tukea väliaikaisesti esim. teippauksella.
Vasta, kun koko seinä on valmis ja alimmaiset laatat kiinnittyneet, poistetaan ohjurilauta ja asennetaan alin laattarivi.
Saumaus
Käytetystä kiinnityslaastista riippuen saumaukseen päästään muutamasta tunnista muutamaan päivään laatoituksen jälkeen.
Tavallisimmin saumalaasti levitetään yli kumilastaa käyttäen. Työ tehdään huolellisesti valmistajan ohjeen mukaan niin, että sauma-ainetta on joka kohdassa.
Lopuksi laattapinnat pestään kostealla sienellä ja pesu uusitaan tarpeen mukaan. Varo kuitenkin, ettet laattoja pestessäsi vahingoita saumaa. Lopuksi liikunta- ja nurkkasaumoihin asennetaan saniteettisilikoni ja saumat viimeistellään puutikulla tai pesuaineeseen kastetulla sormenpäällä.
Kalusteita kiinnitettäessä porataan kaakeliin varovaisesti reikä. Yleisempiin laattoihin käy normaali kovapalaterä. Kosteissa tiloissa ennen asennusruuvin laittoa reikä täytetään silikonilla estämään kosteuden pääsyä reiästä rakenteisiin.
Lattian laatoittaminen
Alusta pohjustetaan ja tasataan tai tehdään kaadot. Kosteat tilat vedeneristetään valmistajan ohjeen mukaan. Saneerauskohdissa, joissa laatoitetaan vanhan pinnan päälle, on aina tarkistettava, onko vedeneristys jo olemassa, ettei asenneta kahta eri vedeneristyskerrosta.
Yleisin tapa on aloittaa laatoitus keskipisteestä seiniä kohti välttäen kapeitten, alle puolen laatan levyisten soirojen syntymistä seinille. Toinen tapa on aloittaa laatoitus lattiakaivosta.
Työteknisesti laatoitus ja saumaus tapahtuvat kuten seinälaatoituksessakin. Laatoituksessa tulee erityisesti varoa seinän ja lattian rajapintaa. Tähän kohtaan laatoitukseen täytyy jättää vähintään viiden millin rako, jottei vedeneristykseen kohdistuisi laatoituksista missään tilanteessa rasitteita. Lopuksi rako täytetään huolellisesti saniteettisilikonilla. Myös lattialaatoituksiin löytyy erilaisia laatoituslistoja ja lattiakaivoihin erikokoisia ja -värisiä laatoituskansia.
Huolto
Laattapinnat on helppo puhdistaa. Ne kestävät voimakkaita pesuaineita ja jonkin verran myös hankausta. Mitä lasisempi pinta, sen helpompi se on pitää puhtaana. Rauta ja kalkki saostuvat helposti käyttöveden mukana laatan pintaan, ja myös veden kupari voi aiheuttaa värjääntymiä. Näihin on kuitenkin saatavissa omia, voimakkaasti happamia pesuaineitaan.
Laatan sauma sitä vastoin voi likaantua vaikeammin. Jos lika pääsee sauman huokosiin, sitä on mahdotonta enää poistaa, ja jäljelle jääkin sauman uusiminen tai kosmeettinen kunnostus. Sauman puhdistettavuuteen voidaan vaikuttaa saumasuoja- aineilla.
Silikonisaumat voivat homehtua tai niiden väri muuttua. Vanha sauma poistetaan mekaanisesti, välit puhdistetaan ja asennetaan uusi silikonisauma.
Lue myös: