Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kalusteasennus onnistuu myös kotikonstein

rts_tutkii_logo_pieniKodin kiintokalusteista yleisimmät ovat keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet. Lisäksi niihin kuuluvat makuuhuoneiden ja eteisen komerot sekä kylpyhuonekalusteet. Kalusteita asennettaessa luetaan aina ensimmäiseksi asennusohje – viimeistään siinä vaiheessa, kun keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen seinärunkoja tehdään. Tällöin rankarunkoisissa ratkaisuissa varmistetaan tulevien kaapistojen oikeat kiinnityskorkeudet ja niiden tuenta sekä yhdistetään kalustesuunnitelma sähkösuunnitelmaan. Kalustevalinta kannattaakin siis tehdä hyvissä ajoin, mielellään jo suunnitteluvaiheessa.

kalusteasennusonnistuu1

Alusta ja seinärunko

Tarkistetaan seinien suoruus ja nurkkien suorakulmaisuus. Pienet poikkeamat voidaan korjata säätöjaloilla ja/tai kiiloilla, mutta isommat poikkeamat korjataan rakenteisiin. Ennen kiinnitystä tarkistetaan kiinnityskohtien lujuus ja oikea sijainti. Varsinkin saneerauskohteissa tämä on tärkeää, kun välttämättä ei tiedetä, mitä vanhan seinäpinnan alla on. Kiviseinät ovat aina turvallisia rakenteita, kunhan muistetaan, missä upotetut sähkö- ja putkivedot kulkevat.

Jos kaapistoja joudutaan varastoimaan, säilytetään ne kuivassa, lämpimässä tilassa. Huomioidaan myös se, että ovet, täytelevyt ja listat varastoidaan suoralla pohjalla vaakasuorassa, jottei niihin syntyisi taipumia. On myös varottava, ettei kalusteita kolhita varastoinnin aikana, eivätkä ne joudu esim. valukosteuksien kanssa tekemisiin.

kalusteasennusonnistuu2

Asennus

Kalusteet asennetaan suorille ja valmiille lattia- ja seinäpinnoille. Kalusteet toimitetaan joko irtopaloina, rungot kasattuina, mutta ovet irrallaan tai täysin kasattuina. Korkeat kaapit ja 120 cm:n levyiset ja tätä leveämmät kaapit tulevat yleensä itse koottavina versioina. Kokoamisissa noudatetaan valmistajan ohjeita.

Keittiön ja apukeittiön kaapistojen asennus alkaa alakaappien kulmakaapista tai kulmasta. Kaapistot asetellaan oikeaan järjestykseen seinän viereen ja samalla tehdään läpivientien ja sähkörasioiden vaatimat reiät. Rungot kiinnitetään toisiinsa ruuveilla siten, että kaapiston ylä- ja etureunat tulevat tasan, ja tasataan takaosaltaan korkeimman kohdan mukaan vatupassia apuna käyttäen suoraan linjaan. Seuraavaksi suoristetaan kaapiston etureuna säätöjaloilla tai kiiloilla. Lopuksi koko rivistö kiinnitetään seinään ohjeiden mukaisesta kohdasta.

Seuraavaksi asennetaan työtasot paikoilleen. Tässä vaiheessa niitä ei vielä kiinnitetä runkoon, vaan ne ovat apuna yläkaappien asennuksessa.

Yläkaappien järjestys tarkistetaan ja asennusrima asennetaan oikeaan asennuskorkeuteen. Myös yläkaapiston asennus aloitetaan kulmasta. Varmista kulmakaapin suoruus ja kiinnitä seuraava kaappirunko ensin yhteen kulmakaapin kanssa siten, että reunalinjat tulevat tasan. Kiinnitä vasta sitten runko seinään. Pienet korkoerot voidaan korjata kiiloilla. Tarkista jokaisen kaapin asennuksen yhteydessä kaapiston linjan suoruus. Liesituuletinkaappi ei yleensä ulotu takaseinään, vaan se ruuvataan viereisten kaappien sisäpuolelta kiinni kaapistorungon ulkolinjaan. Samoin avohyllyköt kiinnitetään taustapuoleltaan, jolloin kiinnitysruuvit jäävät kaapistojen sisään piiloon.

Kaapistojen asennuksessa tulee usein myös irtosivujen ja täytelistojen asennuksia sekä tietenkin kodinkoneiden asennuksia. Näiden asennus selviää parhaiten kaluste- ja kodinkonevalmistajien ohjeista.

Kun rungot ovat kiinni seinässä, asennetaan saranat ja ovet. Saranoita voidaan säätää pysty-, syvyys- ja sivusuunnassa. Kun oven linjaus on kohdallaan, lukitaan säädöt. Varmista jokaisen oven kohdalla niiden toimivuus ja avautuvuus suunnitellulla tavalla. Lopuksi kiinnitetään vetimet.

Työtasoon tehdään tarvittavat aukot esim. liesitasolle ja upotettaville altaille. Käsittele leikkauspinnat esim. vedenkestävällä lakalla tai maalilla. Välit tiivistetään silikonilla. Huomioi myös se, että massiivipuisille tasoille täytyy jättää muutaman millin elämisvara. Kulmaliitoksia tehtäessä tarkistetaan, että liitoksesta tulee suora ja tiivis. Sauma tiivistetään silikonilla ennen osien toisiinsa kiinnittämistä, ja ulos pursunnut aine poistetaan. Työtaso kiinnitetään runkoon valmistajan ohjeen mukaisesti. Jos työtaso on myös astiapesukoneen päällä, kannattaa suojata tason alasyrjän höyrystyvä alue esim. vedenkestävällä lakkakerroksella. Kaikki erikoiskaapit, lasiovet, baarikaapit yms. asennetaan tarkasti valmistajan ohjeita noudattaen.

Lopuksi asennetaan valolistat ja ylätäytelistat sekä sokkelipeitelistat ohjeiden mukaan.

kalusteasennusonnistuu3

Eteis- ja makuuhuoneiden komerot

Asennus ja kokoaminen tapahtuvat edellisen kaltaisesti. Ensin asennetaan alakomerot ja sitten mahdolliset yläkomerot. Käytännön vinkki: Jos korkeassa hyllykomerossa keskimmäinen hylly ei ole kiinteä, kannattaa se tukea kulmaraudoilla kiinteäksi, jolloin rungon suorana pysyminen on varmempaa.

 

Kylpyhuonekalusteet

kalusteasennusonnistuu4Asennuksessa tulee huomioida, että kalusteet ovat kosteudenkestäviä, mutta eivät siedä kuitenkaan jatkuvaa märkyyttä. Sijoita siis kalusteet riittävän kauaksi suihkusta tai käytä suihkuseinää. Myös kaapistojen sähköistämisen IP-luokitus asettaa tietyt rajaetäisyydet. Yleisimmin kylpyhuonekalusteet toimitetaan itse koottavina paketteina. Kokoamisessa ja asennuksessa noudatetaankin valmistajan ohjeita.

 

Huolto

Päivittäiseen huoltoon kuuluu pintojen puhdistus. Puhdistuksiin ei saa käyttää voimakkaita tai hankaavia pesuaineita, vaan työ suoritetaan miedolla yleispesuaineliuoksella ja pehmeällä siivousliinalla, vaikeammat tahrat varovaisesti talousspriillä. Tasot kestävät tilapäistä kuumuutta, mutta suojaa pinta aina esim. pannunalusella laskiessasi kuuman kattilan tasolle. Pyyhi puhdistuksessa syntynyt kosteus ja muu roiskevesi heti. Varo seisovaa vettä varsinkin kulmaliitoksissa ja aukkojen reunoilla. Saranoiden kireyttä ja säätöjä tulee tarkkailla ja tarvittaessa korjata.

 

Rakentajien valinnat

Asuntokorjaajien keskuudessa kalusteiden hinta-laatusuhde nousee tutkimuksissa selvästi muita tärkeämmäksi tekijäksi. Muita valintaan vaikuttaneita tekijöitä ovat tyyliin sopivuus, hyvä suunnittelu ja myyntipalvelu sekä näyttävä ja hyvännäköinen malli. Kaapistomalleihin tutustutaan lähinnä käymällä liikkeessä. Suosituimmat ovien materiaalit ovat maalattu pinta ja melaamiini, seuraavina tulevat massiivipuu- ja laminaattiovet. Rakentajat ovat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä keittiövalintaansa. Remontin yhteydessä kaapistot asennetaan yleisimmin itse. Remontoijan keittiökaapistojen keskihinta on 7 340 euroa. Kylpyhuonekalusteissa valintaan vaikuttaa eniten miellyttävä kaapiston ulkonäkö, ja valittu ovimateriaali on useimmiten maalipintainen.

Uudisrakentajien perusteet ovat suunnilleen samat kuin korjaajilla, mutta keskihinta hankituille kiinteille kalusteille on 9 600 €. Molemmat hinnat muodostuvat vain kalusteista ilman kodinkoneita.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

alacartelogo 

petralogo

puustellilogo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot