Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Pinnat uusiksi

rts_tutkii_logo_pieni

Sisustuspinnat luovat tilaan sen lopullisen ulkonäön ja tunnelman, koska suuret pinnat ovat hallitsevia ja ovat näin ollen tärkeä osa sisustuskokonaisuutta. Näiden materiaalien valinnassa vain tilan käyttötarkoitus antaa hieman rajoitteita valintaan, muuten henkilökohtaisen mieltymyksen toteuttamiselle ei ole rajoja. Materialivalinnat ovat vielä helppoja, mutta värien ja kuvioiden maailma on niin suuri, että valinnan vaikeus piilee juuri siellä. Sekä maalaus että tapetointi ovat molemmat niitä remontin työvaiheita, joita iso osa korjaajista osaa hieman opettelemalla tekemään itsekin.

tikkurila maalaus seina PAINOKELPOKuva: Tikkurila

 

Maalaus

Maalaus on yleisin tapa pintakäsitellä sisäseiniä. Se on myös työ, jonka miltei jokainen korjaaja tekee itse. Värien valtava sävymäärä ja niiden eri kiiltoasteet tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia pintojen käsittelyyn. Lisäksi maaleilla on suhteellisen helppo tehdä kuviomaalauksia, tehosteita sekä erilaisia kuvioita ja boordeja sapluunaa apuna käyttäen.

Tiloissa, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, pesuaineille ja joissa vaaditaan pinnoilta hyvää puhdistettavuutta, käytetään kovapintaisia, kosteutta kestäviä maaleja. Näitä tiloja ovat wc, eteinen, pesu-, kodinhoito- ja lastenhuoneet sekä keittiö. Mitä puhdistettavampi pinta halutaan, sen kiiltävämpi maali valitaan. Kiiltävää maalia käytettäessä on huomattava, että epätasaisuudet ja maalarin ”ensikertalaisuus” näkyvät siinä helpommin, sen sijaan himmeämpi maali antaa anteeksi pienet virheet. Jos huonetilojen seinämaaliksi valitaan himmeä vesiohenteinen maali, se on helpompi peittomaalata uudestaan kuin puhdistaa vaikeista tahroista. Valitaan kiiltoaste millainen hyvänsä on kaikkien pintojen lopputulos sitä parempi, mitä huolellisemmin pohjatyöt ja pohjamaalaus on tehty. Pohjamaaliksi kannattaa valita aina sama sävy kuin lopullinen pintakin.

Ennen töiden aloittamista, kannattaa aina lukea maalipurkin ohjeet huolellisesti, käyttää laadukkaita siveltimiä ja teloja. Huoneen kosteus- ja lämpötilan pitäisi olla maalaukseen soveltuvat. Hyvä käsittelylämpötila on n. 15-20°C ja ilman suhteellinen kosteus n. 50%. Nämäkin kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta. Kun maalaustyö on suoritettu, kannattaa lämpötilaa nostaa ja vähentää ilman kosteutta, jotta maali kuivuu. Myös tuuletuksesta on huolehdittava. Pinnan pitää antaa kuivua riittävästi. Maalin lopullinen kuivuminen kestää tuotteesta riippuen viikosta neljään viikkoon ja vasta sen jälkeen pinnat kestävät pesua ja kulutusta. Jos joudut välillä pitämään taukoja maalauksessa, laita sivellin ja tela puhdistuksen jälkeen muovipussiin.

tikkurila maalaus PAINOKELPOKuva: Tikkurila

 

Tapetteja joka makuun

Tapetointi on viime vuosina noussut muotibuumiksi uusien kauniiden kuvioiden, kiiltopintojen ja värien ansiosta. Yhdenkin seinän tapetointi antaa huoneelle omanlaisensa persoonallisen säväyksen. Tapetoimalla pinnat voidaan helposti uusia ja koska se on helppo tehdä itsekin, voi vanhan tapetin vaihtaa, kun edellinen kyllästyttää. Tapetointi ei loppujen lopuksi ole vaikeaa, kunhan miettii mitä ja miten tekee. Usein kynnys aloittaa on suurempi kuin itse työ. Jos seinässä on ennestään tapetti, se kannattaa huolella poistaa alta ja paikkailla mahdolliset seinän epätasaisuudet ennen uuden laittoa.

Jos vanhasta seinästä löytyy ”ikiaikainen ” tapettimalli, joka miellyttää omaa silmää , voi tapetista ottaa kuviopalan ja tarkistaa löytyiskö samaa kuviota tapettitehtaan mallistosta, tai jopa teettää tapettitehtaalla vanhan mallin mukaiset tapetit. Tämä on tietysti hintavaa, mutta vanhan talon alkuperäinen tunnelma saadaan näin palautettua uusille sukupolville. Tapetteja voidaan tehdä myös esim omista valokuvista. Kannattaa miettiä tekeekö työn itse, jos on asentamassa varsin hintavat tapetit. Ammattilainen tekee työnsä varmasti ja nopeasti ja sen takia myös kokonaisedullisesti. Tapetoinnin kustannuksiin vaikuttaa ennen kaikkea valittu tapetti. Edullinen paperitapettirulla maksaa muutaman euron, kun taas laadukkaasta voi joutua maksamaan monta kymppiä, puhumattakaan jos teettää alkuperäisen näköiset uudet tapetit.

Tapettirullien etiketit kertovat tiedon tapetin käyttötarkoituksesta, niissä näkyy puhdistettavuus, valon kestokyky, kuvion kohdistusmitta ja painosnumero. Tapetteja löytyy vinyyli- paperi- ja kangaspintaisina ja ne kiinnitetään seinään tavallisimmin tapettiliisterillä. Markkinoille on tullut myös valmisliisteritaustaisia tuotteita ja tapetteja, joissa liisteri levitetään seinään.

Tapettien pesunkestävyys ilmoitetaan rullan etiketissä. Paperitapeteista ei juuri tahroja voi poistaa, kun taas vinyylitapetit kestävät kevyttä harjaustakin.

Tapetoinnin yhteydessä kannattaa jättää varastoon tapettia hieman, sillä tapettikuosit vaihtuvat nopeasti, eikä samaa enää välttämättä saa, eikä ainakaan samaa eränumeroa.

 

 

rautia nettiinKuva: K-Rauta/Rautia

 

 

varisilma tapettikuva2 PAINOKELPOKuva: Värisilmä

 

Lasikuitukangas

Lasikuitutapetit lisäävät seinäpinnan lujuutta, minkä vuoksi niitä käytetään varsinkin kipsilevyseinissä. Ne sopivat yhtä hyvin kosteisiin kuin kuiviin tiloihin, kuitenkin huomioiden, että kosteat tilat vaativat siihen tarkoitetun oman liimansa. Tapetin pintamaali valitaan tilan rasituksen mukaan. Pinnan maalauskerroilla voidaan vaikuttaa paitsi väriin, myös ulkonäköön.

 

Puupinnat

Puu kuuluu osana suomalaiseen sisustamiseen ja jokaiseen saunaan. Sen luonnollinen, pehmeä pinta on kaunis ja ajaton. Katoissa puupaneeli onkin ehdottomasti rakentajien suosituin valinta. Puupintojen yleisimmät käsittelytavat ovat maalaus, lakkaus tai lakkasävytys sekä erilaiset puuvahaukset. Markkinoilta löytyy lisäksi useita valmiiksi pintakäsiteltyjä seinä- ja kattopaneeleja.

 

Sisäverhouslevyt

Sisäverhouslevyt ovat useimmiten paperi-, maali- tai kangaspintaisia levyjä, joista muodostuu heti valmista pintaa. Levyjä valmistetaan eri materiaaleista, ja ne soveltuvat seinä- ja kattopintoihin. Niiden pinta on yleensä pehmeä, ja ne estävät hyvin kaikujen muodostumista. Asennuksessa noudatetaan valmistajan antamia asennusohjeita.

 

Keraamiset laatat

Keraamisen laatan pinta on kova ja helppo puhdistaa, joten sitä käytetään yleisimmin pesu- ja wc-tiloissa ja kodinhoitohuoneessa sekä keittiössä välitilalaattana. Tämän päivän sisustusliikkeiden valikoima on laaja, mikä antaa mahdollisuuden useisiin väri- ja kuvioratkaisuihin. Laattapinnalla voidaankin helposti luoda ylellinen vaikutelma. Laattojen kiinnityksiin käytetään yleisimmin kiinnityslaastia, minkä jälkeen ne saumataan, ja liikuntasaumat tiivistetään silikonilla.

laattapiste nettiinKuva: Laattapiste

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tikkurila_logo