Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Lattiat kovalla kulutuksella

rts_tutkii_logo_pieniLattiat ovat talon eniten kulutukselle alttiita pintoja. Lattioita “hiotaan” hiekkaisin ja kuraisin kengin, niiden päällä raahataan tai niille putoaa kaikenlaista, lattioita myös siivotaan kodin pinnoista eniten. Paitsi kestävyyttä, lattianpäällysteiltä vaaditaan myös monia muita asioita; ulkonäköä, äänettömyyttä, edullisuutta, helppoa asennettavuutta, helppohoitoisuutta, lämpimyyttä jne. Rakentajat valitsevat harvoin yhtä ja samaa päällystettä kaikkiin tiloihin, vaatimukset ja siten myös valitut materiaalit vaihtelevat. Valintaa ohjaavat aina myös materiaalin hinta ja asennettavuus.

lattiatkovalla1

Eteistilat, keittiö ja vaatehuoltotilat kovimmilla

Huonetiloista eteisen ja tuulikaapin lattiat joutuvat yleensä kovimmalle rasitukselle. Ulkojalkineiden ja -vaatteiden mukana lattioille kulkeutuu hiekkaa, kuraa ja vettä. Eteistilojen lattioilta vaaditaankin usein sekä kulutuskestävyyttä, kosteudensietokykyä että myös helppoa puhdistettavuutta. Kestävä ja pestävä valinta eteistiloihin onkin esimerkiksi keraaminen laatta. Myös muovipäällysteet sietävät hyvin kosteutta. Laminaattilattia on tunnettu erityisesti hyvästä kulutuskestävyydestään. Kaikissa perheissä ei ole kurahousuisia asukkaita, jolloin myös lauta- tai parkettilattia on eteistiloissa mahdollinen ratkaisu.

Keittiöissä ja vaatehuoltotiloissa lattiat joutuvat alttiiksi kosteudelle, mikä tulee huomata materiaalia valittaessa. Ruuanlaitossa, syödessä tai varsinkin naperoiden ruokaillessa kaatuu lattialle monenlaista. Vaatehuoltotiloissa taas märät vaatteet ja kengät kastelevat lattiaa. Erityisesti lattiakaivolla varustetuissa vaatehuoltotiloissa tulisi lattia tehdä kuten märkätilassa – eristämällä lattia kunnolla kosteudelta.

Märkätilojen lattiat ovat oma erikoistapauksensa. Lattia tulee vedeneristää huolellisesti ennen pinnoitteiden asennusta. Yhdeksän rakentajaa kymmenestä valitsee märkätilojen lattiaan keraamisen laatan. Varsinkin, jos talossa asuu pieniä lapsia tai muuten erityisessä kaatumisvaarassa olevia, kannattaa pesutilojen lattialaataksi valita kuvioituja luistamattomia laattoja. Myös riittävän pieni laattakoko voi auttaa, sillä laattojen saumat estävät osaltaan liukastumisia.

Olohuoneissa lattialta vaaditaan ennen kaikkea edustavuutta. Kaksi rakentajaa kolmesta valitseekin olohuoneeseensa parketin tai lautalattian. Laminaattilattia on viime vuosina yleistynyt myös olohuoneiden lattiapinnoitteena.

Makuuhuoneisiin valitaan tavallisimmin muovipäällyste, laminaattilattia tai parketti. Nämä materiaalit ovat miellyttäviä paljaillekin varpaille. Makuuhuoneessa ei päällyste myöskään joudu kovalle kulutukselle.

lattiatkovalla2

Lattian alustan on oltava tasainen

Huonetilojen lattioissa pyritään mahdollisimman tasaiseen lopputulokseen, johon vaikuttaa merkittävästi lattian alusrakenne. Laadukkaan tuloksen saavuttaminen on usein työlästä, tasoitteet hintavia ja vaativat oman kuivumisaikansa.

Askeläänieristys on hyvä ottaa huomioon etenkin monikerroksisissa ratkaisuissa. Askeläänten kantautumista alakertaan voidaan vähentää esimerkiksi uivan lattiarakenteen avulla, jossa lattianpäällysteen ja alusrakenteen väliin asennetaan äänen kulun katkaiseva eriste. Eristeenä toimii parketin alla esimerkiksi aaltopahvi, huopa tai bitumikorkkimatto. Vaativissa kohteissa voidaan lattian alla käyttää myös kovaa eristevillaa. Kevytrakenteisissa levyvälipohjissa syntyvä kotelorakenne on myös hyvä äänieristää. Pehmeä eriste vaimentaa parhaiten askelääniä, mutta ilmaääneneristävyydessä paras ”lääke” on massa. Tästä syystä esimerkiksi puuvälipohjassa monikerroksinen kipsilevyrakenne on suositeltava rakenneratkaisu.

lattiatkovalla4

 

Lattialämmitys ja lattianpäällyste

Lattialämmitys on nykyään vakioratkaisu talon kosteissa tiloissa, mutta sen käyttö on lisääntynyt myös kuivien huonetilojen lämmitysjärjestelmänä. Lattialämmitys lisää asumismukavuutta, kun lattia on päällysteestä ja vuodenajasta riippumatta lämmin. Varsinkin keraamisten laattojen yhteydessä lattialämmitys on suositeltava, sillä kivimateriaali tuntuu jalalle lämmittämättömänä varsin epämiellyttävältä.

Lattialämmitys nostaa lattianpäällysteen lämpötilaa normaalikäytössä noin 27 asteeseen, joten se ei yleensä rajoita päällystevaihtoehtoja. Kaikki hyvälaatuiset lattianpäällysteet sopivat lattialämmityksen yhteyteen. Perinteisesti on ollut vallalla käsitys, että lattialämmitys voidaan liittää vain betonilattioihin. Lämmityskaapelit tai vesiputket voidaan yhtä hyvin upottaa myös monikerroksiseen levylattiaan tai suoraan lattian puukoolaukseen. Nykyisin on lisäksi mahdollista toteuttaa lattialämmitys kattolämmityksestä tutuilla kelmuilla vaikkapa puulattian alla. Kelmut kiinnitetään lattiavasoihin eristeen ja pintamateriaalin väliin.

Varaavassa lattialämmityksessä pyritään edullisemmalla yösähköllä varaamaan lämpöä lattian alla olevaan betonimassaan, josta lämpö sitten siirtyy päivällä huoneeseen. Mitä paksumpi ja eristävämpi lattianpäällyste on, sitä tasaisemmin ja pidempään lattia lämpöänsä luovuttaa. Tässä mielessä varaavan lattialämmityksen yhteyteen kannattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja kuin keraamista laattaa.

lattiatkovalla8

lattiatkovalla7

Laminaatti

lattiatkovalla5Laminaatti on tuttu materiaali työpöytien kestävänä pintana. Myös laminaattilattioita on asennettu jo useiden vuosien ajan, ja ne on todettu kestäviksi lattiaratkaisuiksi. Laminaatin pinta on erittäin kova, eikä se tarvitse mitään pintakäsittelyä. Ulkonäön suhteen on tarjolla monia vaihtoehtoja, joista suosituimpia ovat puukuviot tammesta saarniin ja moniin muihin. Tarjolla on ns. suoralaminaatti ja korkeapainelaminaatti.

Laminaattilattia koostuu aina kolmesta kerroksesta. Pinnassa on kuvioinnin sisältävä laminointi. Tämän alla runkokerros, joka valmistajasta ja tuotteesta riippuen on erikoiskovaa lastulevyä, mdf-levyä tai hdf-levyä. Alapinnassa on vastalaminaatti, joka pitää rakenteen suorana ja elämättömänä.

Laminaatti asennetaan yleensä kuten parketti, joten lattian on oltava suora. Laminaatti asennetaan joko solumuovin tai aaltopahvin päälle. Laminaattilaudassa on lukittuva pontti, mikä mahdollistaa laminaatin asennuksen ilman liimaa.

 

lattiatkovalla6

lattiatkovalla3

Muovipinnoitteet

Muovimatto on usein edullisin ja helpoimmin asennettava lattianpäällyste. Muovimatot ovat helppohoitoisia ja huolettomia. Kuivien tilojen muovimattoja on periaatteessa kahta tyyppiä, kotikäyttöön tarkoitettuja joustovinyylimattoja sekä julkisiin tai muuten kovempaa kulutuskestävyyttä vaativiin kohteisiin tarkoitettuja muovimattoja.

Kotikäyttöön tarkoitettu kuivien tilojen joustovinyylimatto on pehmeä ja koostuu kulutuskerroksesta, kantavasta kerroksesta sekä pehmeästä ja joustavasta kerroksesta. Joustovinyylimattojen kulutuskerroksena on tavallisimmin PVC-pinnoitus. Joissakin laadukkaammissa tuotteissa pinnoitteena on polyuretaani. Joustovinyylimaton etuina ovat nimenomaan sen pehmeys sekä hyvä ääneneristävyys. Muovimattojen mallivalikoima on erittäin laaja, joten jokaiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen löytyy varmasti sopiva tuote.

Julkisten tilojen muovipinnoitteissa ei ole pehmeää joustokerrosta lainkaan. Matto koostuu kovaa kulutusta kestävästä, paksusta kulutuskerroksesta sekä kantavasta kerroksesta ja/tai pohjakerroksesta. Julkisen tilan muovipinnoite on varsin jämäkkää ja kovaa. Se kestääkin hankausta ja iskuja erittäin hyvin.

Kosteisiin tiloihin asennettavalle muovimatolle on asetettu erilaiset vaatimukset. Maton tulee eristää kosteutta ja olla lankahitsattavaa laatua, jolloin lattiasta tulee ehdottoman vesitiivis.

 

lattiatkovalla9

Lue lisää

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tiileri

wienerberger