Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kiertoilmatakat edustavat uutta lämmitystekniikkaa

rts_tutkii_logo_pieniPerinteinen takka ottaa lämmön vastaan massaansa, josta se siirtyy ilmaan. Tästä johtuen kuluu paljon aikaa, ennen kuin huonetila alkaa lämmitä. Jotta lämpöä varautuisi tarpeeksi, takan massaa pitää olla paljon, mikä puolestaan tekee takasta painavan. Kiertoilmatakassa lämmitysteho perustuukin suoraan ilman lämmittämiseen. Lämpöä syntyy nopeasti ja samalla se jakautuu huonetilaan tasaisesti. Tämä on etu, joka korostuu varsinkin loma-asunnoissa. Rakenne on myös kevyt, joten perustuksiin ei välttämättä tarvita erillisiä vahvistuksia.

kiertoilmatakatedus1

Kiertoilmatakalla jopa 85 %:n hyötysuhde

Kiertoilmatakan rakenne perustuu metallirakenteiseen takkasydämeen ja erilliseen kuorirakenteeseen. Sen lämmitysperiaate on kierrättää huonetilan ilma takkasydämen ja kuorirakenteen välissä lämmittäen ilmaa ja jakaen lämpöä tasaisesti huonetiloihin.

Kiertoilmatakan polttotekniikka on hallittu ja palamista voidaan tehokkaasti säätää, jolloin takat palavat yhdellä pesällisellä jopa 6 tuntia ja poltettaessa esim. puristettuja turvebrikettejä paloajat voivat olla jopa 10–12 tuntia yhdellä täytöllä. Koska palaminen on helposti säädettävissä ja lämmitetyn lisäilman syöttö ei jäähdytä palotapahtumaa, on palaminen puhdasta. Kaasutiiviiden luukkujen ja uuden palotekniikan avulla kiertoilmatakan voi portaattomasti säätää tuottamaan halutun verran lämpöä tehoalueessa 1–20 kW/tunti. Esimerkiksi kesäaikaan kiertoilmatakan portaattoman tehonsäädön ansiosta takassa voidaan pitää tulta kuumentamatta kuitenkaan huoneilmaa liikaa.

Kiertoilmalämmityksellä toimivat takat jakavat takan lämmön nopeasti ja laajalle koko huonetilaan, joten myös korkeissa tiloissa lattiapintojen lämpötila on miellyttävä. Lisäksi niiden lämmitysteho on 3–4 kertaa suurempi kuin varaavien uunien.

kiertoilmatakatedus2

Kiertoilmatakka sopii niin uudisrakentamiseen kuin remonttikohteisiinkin

Kiertoilmatakkojen paino on huomattavasti pienempi kuin varaavan uunin paino, ja siksi tehon säätö yhdistettynä keveyteen tuo uutta käyttömukavuutta ja asennusmahdollisuuksia niin uudisrakentajalle kuin remonttikohteisiinkin.

Uudisrakentajan kannattaa asentaa kiertoilmatakka heti, kun lämpöeristeet on asennettu, tällöin takalla voidaan kuivattaa rakenteita ja pitää peruslämpöä yllä. Tällöin riittää pelkän sydämen ja kuoren asennus, ja lopullinen pinta voidaan asentaa myöhemmin. Takat voidaan liittää normaaliin tiilihormiin sekä elementti- ja teräshormeihin.

Kiertoilmatakat toimivat erilaisten peruslämpöjärjestelmien kanssa. Erityisen hyvin ne soveltuvat kivitaloihin, joissa varaavaa massaa on paljon talon seinä- ja lattiarakenteissa.

Kiertoilmatakan kokonaiskustannukset ovat yleensä huomattavasti alemmat kuin varaavan takan, tietenkin mallista, koosta ja luukkuvalinnoista riippuen.

kiertoilmatakatedus3

Laaja valikoima

Kiertoilmatakkoja on laaja valikoima, ja jollei tämä riitä, ovat yksilölliset ratkaisut mahdollisia.

Valmiit takat koostuvat sydämestä ja kuorielementeistä. Pinta voidaan asentaa esim. tiilestä, keraamisista laatoista, luonnonkivistä tai se voidaan rapata. Matalan pintalämmön ansiosta myös maalipinnat ovat mahdollisia.

Takan voi koota myös itse, mutta on muistettava, että takuut koskevat vain valtuutetun asentajan asentamia takkoja.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

tulikivilogo

tiileri

nunnauuni

 uunisepatlogo

wienerberger

schiedellogo