Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kaupunkimaiseen pientalorakentamiseen mallia maailmalta

Suomessa on viime vuosina puhuttu paljon yhdyskuntarakenteen tiivistämisestä ja ratkaisuksi esitetään usein kerrostalovaltaista rakentamista. Kaupunkimaisella, tiiviillä pientaloasumisella on pitkät perinteet maailmalla, mutta Suomesta olemassa olevia esimerkkejä on valitettavan vähän. Tässä artikkelissa esittelemme kiinnostavia moderneja kaupunkipientalokohteita Englannista.

UK 069 Abode

Kuvassa Aboden rakennettava alue Cambridgessa.

Artikkelin kuvat: Pekka Pohjalainen / Ormax Monier Oy / www.ormax.fi

 

Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla kaupunkimaisten pientaloalueiden rakentamisen esteeksi usein mainitaan tonttipula. Vertailun vuoksi Suur-Lontoon alue (1517 neliökilometriä, 8,3 miljoonaa asukasta) on vain noin tuplasti Suur-Helsinkiä (Helsingin keskustaajama, 640 neliökilometriä, 1,3 miljoonaa asukasta) isompi, mutta pientaloalueita löytyy parhaillaan muutaman kilometrin päästä ydinkeskustasta.

Suur-Lontoo onkin yleisilmeeltään hyvin pientalovaltainen, aivan ydinkeskustaa lukuunottamatta. Lontoo on yksi maailman kalleimmista kaupungeista asua, joten maankäytön tehokkuudelle on kovat paineet. Siksi se myös toimii hyvänä esimerkkinä siitä, mitä tiiviisti toteutettu, moderni pientalorakentaminen voi parhaimmillaan olla.

Tyypillisesti seuraavassa esitetyt alueet ovat kytkettyjä, town house -tyyppisiä, noin 3-kerroksisia pientaloalueita.

 

Barking Riverside, Lontoo

Barking Riverside on Iso-Britannian tämän hetken suurin asuinrakennusprojekti. Alue sijaitsee noin 15 minuutin junamatkan päässä Lontoon Oxford Circuksesta, Thamesin rannalla.

UK 129 Barking Riverside

Alue on kooltaan 140 hehtaaria ja se perustettiin vanhan teollisuusalueen ja joutomaan päälle.

UK 124 Barking Riverside
Barking Riversiden alueelle on rakenteilla pientalovaltainen, noin 10 800 asunnon asuntoalue. Alueen keskelle tulevan puistokadun esikuvana on ollut Helsingin Esplanadi.

UK 120 Barking Riverside

Ensimmäiset 1400 taloa ovat jo valmiina, samoin kuin 3 koulua (2 ala-astetta ja yläaste), kauppoja ja palvelurakennuksia. Myös oma juna-asema alueelle on rakenteilla.

 

Welwyn Garden City, Hertfordshire

Espoon Tapiolan esikuvaa, Welwyn Garden Cityä, alettiin rakentaa Lontoon lähelle 1920-luvulla. Sir Ebenezer Howard halusi luoda kaupungin, jossa yhdistyvät suurkaupungin ja maaseudun parhaat puolet, ilman kummankaan heikkouksia.UK 016 Welwyn Garden

Howardin ajatus oli, että kaupungin optimaalinen koko on 32 000 asukasta. Keskelle aluetta on sijoitettu puistokadut, tiilikattoisia pientaloja (osin kytkettyjä) ympärille, teollisuutta reunoille ja kukoistava maaseutu ympärille.

UK 014 Welwyn Garden

Kaupungin biojätteet voidaan kierrättää maanviljelykseen. Alue luo kauniin, yhtenäisen ja matalan kaupunkikuvan. Arkkitehtina toimi Louis de Soissons.

UK 015 Welwyn Garden

Nykyään kaupungissa on noin 100 000 asukasta. Se on edelleen vihertävä pientalo-kaupunki, jossa kaikki palvelut on lähellä. Lontoon keskustaan pääsee junalla noin puolessa tunnissa. Welwyn city on todella haluttu asuinpaikka ja asuntojen hinnat ovat korkeita.

 

Evolution South, Barnet, Lontoo

Evolution South on runsaasti viheralueita sisältävä uusi pientaloalue, joka rakennettiin puretun vanhan kerrostaloalueen päälle.

UK 026 Evolution South

”Suunnittelimme uuden, asukastiheän mutta matalan asuntoalueen, joka ottaa huomioon olemassa olevat vanhat puut ja maaston muodot”, sanoi arkkitehti Gavin Finnan alueen suunnitelleelta Maccreanor Lavington-toimistolta.

UK 028 Evolution South

Alue on rakennettu vuonna 2013 ja 4,5 hehtaarin alueelle mahtuu 279 pientaloasunnon lisäksi myös runsaasti viheralueita.

 

Portobello Square, Notting Hill

Notting Hillin alue on monelle tuttu samannimisestä elokuvasta. Alueelta on noin 5,5 km matkaa Oxford Circukseen, jota voinee pitää Lontoon keskuksena.

UK 038 Portobello Square

Portobello Square on kooltaan 5,7 hehtaaria ja alueelle ollaan rakentamassa noin 1000 asuntoa, joista merkittävä osa yhden perheen kytkettyjä, 3- tai 4-kerroksisia town house-pientaloja.

 

Abode, Cambridge

Abode on Cambridgen keskustan viereen rakennettava noin 2250 uuden talon alue, josta noin 450 taloa on valmiina. Alueen rakentaminen on aloitettu vuonna 2014.

UK 060 Abode

Kohdetta rakennetaan parhaillaan ja matkaa Cambridgen keskustaan on noin 3,7 km. 40 % asunnoista on varattu sosiaaliseen asumiseen, eivätkä nämä asunnot eroa muista rakennettavista taloista. Abode on pientaloalue, jossa saavutetaan sama rakentamisen tehokkuus hehtaaria kohden kuin suomalaisissa kerrostalolähiöissä.

UK 065 Abode

Alueelle on luotu tiilikatoilla omaleimainen väriefekti, jossa katon alaosa on punaista, yläosa mustaa tiiltä. Alueen suunnittelijana toimii Proctor and Matthews.

 

Newhall, Harlow, Essex

Veistoksellista ja modernia: Arkkitehti Alison Brooksin suunnittelemassa 84 pientalon kohteessa Newhallissa Englannissa tiilikatot ja tummat seinäpinnat muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Talot ovat elementtirakenteisia.

UK 096 Newhall

Kanadalainen Alison Brooks on voittanut useita arkkitehtuuri-palkintoja, mm. RIBA Sterling-palkinnon 378 asunnon Accordia-alueesta, joka koostuu pääosin pientaloista. Vuonna 2013 hän sai AJ Woman Architect of the Year-palkinnon.

UK 108 Newhall

Tässä 2012 rakennetussa Newhallin kohteessa on saavutettu vastaava neliömäärä hehtaarille kuin jos se olisi toteutettu kerrostaloina.

 

Kaupunkimaiseen pientaloasumiseen haetaan uusia konsepteja

Pientaloteollisuus PTT ry:n koordinoimassa Kaupunkimaisen pientaloasumisen uudet konseptit -projektissa haetaan uusia asumisen konsepteja, vastaukseksi kaupungistumisen alalle asettamiin haasteisiin. Projektin yhteydessä toteutettiin ekskursio Englantiin, jossa tutustuttiin edellä esiteltyihin moderneihin kaupunkipientalokohteisiin.

Tutustumiskohteet herättävät paljon uusia ajatuksia. Jos pientalomainen asuminen on mahdollista yli 8 miljoonan asukkaan Suur-Lontoossa, niin miksi pientalorakentaminen on tehty Suomen kaupungeissa niin vaikeaksi?

PTT:n projektissa kehitetään uusia kaupunkirakennetta monipuolistavia asumisen konsepteja, joissa yhdistyy kaupungistumisen edellyttämä tehokas maankäyttö ja omakotiasumisen laadulliset ominaisuudet. Tavoitteena on tuoda keskusteluun uusia asumisen konsepteja kerrostalojen ja perinteisten pientalojen välimaastoon.

Projektin päätoteuttaja on TTY:n työryhmä professori Markku Hedmanin johdolla. Projektin rahoittajina ovat ympäristöministeriö, Suomen Asuntomessut, Rakennustuotteiden Laatu Säätiö sekä Tampereen kaupunki. Talotoimittajista mukana ovat Aeroc Jämerä Oy, Jetta-Talo Oy, Jukkatalo Oy, Lammi-Kivitalot, Kastelli-talot Oy sekä Pohjolan Design-Talo Oy.

PTT:n kumppanijäsenistä mukana ovat CGI, DT Finland Oy, Inwido Finland Oy, Mitek Finland Oy, Ormax Monier Oy, Saint Gobain Rakennustuotteet Oy ISOVER, Uponor Suomi Oy, Vertex Systems Oy ja Wienerberger Oy.

 

Projektin tulokset esitellään laajemmin talvella 2016.

Lisätietoja projektista: Kimmo Rautiainen, Pientaloteollisuus ry, www.pientaloteollisuus.fi

 

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot