Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Aihkihirsi muuntautuu yksilöllisiksi taloiksi

Lapissa mänty kasvaa täyteen mittaansa hitaasti. ”Aihki” on Saamea ja tarkoittaa isoa, vanhaa mäntyä. Vaaran Aihkitalot valmistaa pohjoisen hirrestä laadukkaita, yksilöllisiä hirsitaloja.

vaaran aihki PUUMALA 06

Tiukkasyinen aihkimänty on ideaalinen hirren raaka-aine. Se sisältää tuoreenakin vähän vettä, minkä takia hirsien kosteuseläminen eli vääntyily, halkeilu ja kutistuminen ovat vähäistä. Vaaran Aihkitalot on talojensa raaka-aineen suhteen tarkka ja käytettävä materiaali valikoidaan huolellisesti – käytettävä puu on lähes poikkeuksetta yli satavuotista.

Vaaran Aihkitaloilla hirttä kuivataan poikkeuksellisen pitkään; aluksi 3-4 viikkoa kuivaamossa, jonka jälkeen sitä pidetään noin vuoden päivät varastossa. Pitkän kuivausajan jälkeen hirsi on parhaimmillaan talon rakennusmateriaaliksi.

 

Hirren työstö vaatii tietotaitoa

Jo usean sukupolven aikana perheyrityksessä on kehittynyt taito jalostaa männystä kestäviä ja luonnonmukaisia hirsitaloja. Vaaran Aihkitalojen hirressä yhdistyy perinnerakentamisen ja teollisen tuotannon parhaat ominaisuudet. Valmis tuote näyttää käsintehdyltä ja on tiiveydeltään teollisen hirren veroinen. Tietotaitoa ja oppia massiivihirsistä materiaalina on ammennettu tutustumalla mm. vanhojen hirsikirkkojen ja muiden rakennusten rakenteisiin ja materiaaleihin. Entisaikaan arvokkaimpien rakennusten rakentajiksi kelpasivat vain parhaimmat hirsimiehet, ja hirret veistettiin ylivuotisista puista. Näitä oppeja arvostetaan myös Aihkitalojen tuotannossa.

Suurta mittatarkkuutta vaativan Aihkitalon jokainen hirsi on erikorkuinen. ”Erikorkuiset hirret antavat omaleimaisen ja hyvännäköisen ilmeen talolle ja tällaista hirttä ei pysty valmistamaan kukaan muu kuin Vaaran Aihkitalot”, kertoo toimitusjohtaja Matti Vaara.

Aihkitaloja valmistetaan Suomessa noin 20 – 25 kappaletta vuodessa, jokainen yksilöllisesti toteuttaen.

 

 

Lisätietoja

Vaaran Aihkitalot Oy

- Jokainen Aihkitalo on yksilö – toista samanlaista ei ole. -

www.aihkitalot.fi

 

Tutustu Vaaran Aihkitaloihin suomirakentaa.fi:ssa:

Vaaran Aihkitalot - yritysesittely

 

vaaran aihkitalot logo

 

Yhteystiedot

Vaaran Aihkitalot Oy
Viiantie 70
95300 Tervola
016-435 566
vaaran(at)aihkitalot.fi

 

www.aihkitalot.fi

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot