Vesikatolta halutaan kestävyyttä ja näyttävyyttä

Reset
Viimeksi päivitetty: 04.06.2019 16:02

rts_tutkii_logo_pieni

Teräskate on vuosi vuodelta nostanut osuuttaan omakotirakentajien suosituimpana vesikatteena ja oli vuonna 2018 jo noin 76%. Noin kaksi kolmesta uudesta omakotirakentajasta valitsee sen taloonsa. Toinen suosittu kate on tiilikatto, jonka valitsee noin joka kuudes omakotirakentaja. Teräskaton valintaa perustellaan useimmiten kestävyydellä, helppohoitoisuudella ja edullisuudella. Tiilikatto valitaan pitkäikäisyyden ja äänettömyyden sekä näyttävyyden vuoksi. Luotettava vesikateratkaisu koostuu paitsi katemateriaalista myös katon riittävästä kaltevuudesta, alusrakenteista, kattoturvatuotteista ja sadevesijärjestelmästä.

Teräskatteista suosiotaan on viime vuosina merkittävästi nostanut perinteinen konesaumakate ja konesaumakatetta muistuttava teräskate (mm. Classic, Elegantti yms). Yhteensä konesaumakatteiden osuus on jo 47%. Noin 17%:n osuudella ovat teräsmuotokatteet (usein tiilenmuotoisia). Tiilikatteiden osuus on tällä hetkellä 15% ja bitumikatteiden 9%.

 

Talon rakenteista katto joutuu kaikkein kovimmalle rasitukselle. Sen tulee kestää niin sateet kuin auringon porotukset kuin talvisten lumimassojen painotkin. Luotettava vesikateratkaisu koostuu paitsi itse katemateriaalista, myös katon riittävästä kaltevuudesta, alusrakenteista ja sadevesijärjestelmästä.

 

Vesikattokokonaisuus

Vesikatetoimituksessa on yhä useammin mukana myös kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät. Näiden varusteiden asentaminen heti vesikatteen yhteydessä on perusteltua, sillä molemmista on hyötyä jo rakennusaikana. Nykyään noin puolella rakentajista vesikate kuuluu joko irrallisena tai asennettuna talotoimitukseen. Vesikattovalmiilla talotoimituksella on etunsa, sillä näin talo saadaan nopeasti suojaan sateilta. Jos varsinaista katemateriaalia ei saada syystä tai toisesta heti päälle, kannattaa ainakin aluskate asentaa paikoilleen.

Räystään tulisi olla leveä, jotta katolta suoraan tuleva sadevesi ei yllä roiskumaan talon seinään. Tämä suojaa ulkoseiniä ja sokkeleita siinäkin tapauksessa, jos sadevesikourut syystä tai toisesta tulvivat yli. Toisaalta pitkä räystäs suojaa seinää myös viistosateelta ja auringon kuluttavalta ultraviolettisäteeltä.

Sadevesijärjestelmä on tärkeä osa vesikattokokonaisuutta. Sadevesijärjestelmällä ohjataan katolta tuleva vesi edelleen hallitusti pois talon seinustalta. Hyvä sadevesijärjestelmä sisältää kourut kaikilla talon sivustoilla, syöksytorvet ja sadevesikaivot niiden alla sekä veden edelleen pois johtavat putkistot tarkistuskaivoineen. Sadevesijärjestelmä vaatii huoltoa. Kourut olisi hyvä puhdistaa ainakin 2 kertaa vuodessa sinne joutuneista roskista, samalla sadevesijärjestelmän tiiviys ja toimivuus on hyvä tarkistaa silmämääräisesti.

Hyvään vesikattokokonaisuuteen kuuluu myös piipunhattu ja piippupellitykset, jotka suojaavat savupiippua sadevedeltä ja vähentävät hormin rapautumista. Turvallisuustuotteet kuten katolle asennetut asianmukaiset kulkusillat ja tikkaat helpottavat huomattavasti huoltotöitä.

 

 

ormax Sauna kauempaa vaaka opt

Tiilikatto on kaunis, äänetön ja pitkäikäinen. Omakotirakentajista n. 15 % valitsee taloonsa tiilikatteen. 

Kuva: Ormax, savitiili

tikkurila peltikatto opt

Konesaumakate tai konesaumakatetta muistuttava teräskate on pitkäikäinen ja sopii myös vaikeisiin kohteisiin. Se on suosituin valinta uuden omakotitalon katteeksi (47 %). 

Kuva: Ruukki, Classic-kate

Teräskate opt

Muovipintainen joko tiilimäinen tai paanumainen teräsmuotokate on rakentajien suosituimpia valintoja katteeksi. Se on helppohoitoinen, pitkäikäinen ja edullinen kate. N. 17 % omakotirakentajista valitsee sen omalle katolleen.

Kuva: Ruukki, Tiilikainen

 

bitumikate opt

Kattolaatta on helppo asentaa, äänetön ja ympäristöön sopiva. Omakotirakentajista n. 4 % valitsee bitumisen kattolaatan. 

Kuva: Katepal, Rocky

 

Ormax betonitiilikatto opt

Betonitiilikatto on yleinen uusissa omakotitaloissa, mutta suosio on kasvanut myös korjausrakentamisessa. Betonitiilikatteen valitsee 15 % rakentajista.

Kuva: Ormax, Betonikattotiili

RuukkiFinnera opt

Katon voi tehdä myös kätevillä teräspaloilla. Teräskatteen valitsee liki 76 % omakotirakentajista.

Kuva: Ruukki, Finnera-valmispalat

 

valintaperusteet katto nettiin

 

Vesikattotoimittajia

Ruukki

Ormax

Benders tiilikatto