Teräskatteet rakentajien suosiossa

Reset
Viimeksi päivitetty: 10.06.2019 15:01

Teräskatteiden valtti on helppohoitoisuus, keveys, asentamisen nopeus ja materiaalin pitkäikäisyys. Teräskate on jo vuosia ollut omakotirakentajien suosiossa, kun he valitsevat vesikatetta taloonsa. Suosituin teräskatteista on teräsmuotokate.  Noin 76% uusien omakotitalojen katoista on terästä. Sen suosio on viime vuosina kasvanut nopeasti.

nettiin katto

Kuva: Ruukki 

 

Teräskatteet toimitetaan määrämittaisina levyinä. Teräskate vaatii aluskatteen sekä vuotojen varalta että katteen alapintaan helposti tapahtuvan veden kondensoitumisen vuoksi. Ruoteiden vahvuus määräytyy katetyypistä ja kattotuolien jakovälistä. Ruodelautojen asennusväli puolestaan määritetään valitun kateprofiilin mukaan, eli niissä noudatetaan aina katevalmistajan asennusohjeita. Katteet kiinnitetään yleisimmin ruuveilla ja viimeistellään listoilla. Teräskatteen asennuksessa käytetään usein asennuspalvelua, mutta omatoimisuus on myös yleistä.

 

Teräsmuotokate

Teräskatteista teräsmuotokate on yleisimmin valittu vaihtoehto. Muotokate-nimitys juontaa siitä, että teräslevy prässätään valmistusvaiheessa yleisimmin tiilikatetta muistuttavaan muotoon. Valmistusmateriaalina on pinnoitettu teräs, joka on helppohoitoinen ja värivalikoimaa on runsaasti.

 

Poimulevyt

Edelleen käytetään myös aaltoprofiilia ja hiukan hyötyleveydeltään leveämpää tasakanttiprofiilia. Uralevyä käytetään useimmin seinä- kuin katemateriaalina. Itsekantavat profiilit soveltuvat esimerkiksi maatalouden ja teollisuushallien rakentajille.

 

Konesaumakatto

Nimensä mukaisesti konesamakatteen teräslevyt on kaksoissaumattu konesaumalla, jolloin katteesta tulee yhtenäinen ilman ainoatakaan reikää. Konesaumaktto on vedenpitävä ja sillä on todella pitkä käyttöikä. Se soveltuu erinomaisesti myös vaikeisiin kohteisiin. Konesaumakatteen asennukseen tarvitaan yleensä ammattimies. Teräskatteista suosiotaan on merkittävästi nostanut konesaumakatetta muistuttava teräsmuotokate (mm. Classic, Elegantti yms.) jonka asentaminen onnistuu omatoimirakentajaltakin. Sen osuus konesaumakatoista onkin jo kaksi kolmasosa.

 

Pystysaumakate

Ulkonäöllisesti edellistä muistuttaa ilman erityistä saumaustyökaluja tai -taitoja asennettava pystysaumakate, joka voidaan toimittaa samoissa väreissä, kuin muutkin pinnoitetut teräskatteet.

 

Kiviteräskate

Kiviteräskate on teräskate, jonka pinta on päällystetty kivirouheella. Pinnan etuina on tehokas äänenvaimennus ja ympäristöön sulautuva killtämätön pinta. Kate toimitetaan levyinä, joita on kevyt käsitellä. Sitä voidaan myös helposti leiakta ja taivuttaa, jolloin valmista kattopintaa saadaan nopeasti.

 

Lue myös: Peltikaton hoito ja huolto | Ruukin katon alla on hyvä olla