Perinteinen sisäovi vai liukuovi

Reset
Viimeksi päivitetty: 13.06.2019 10:26

rts_tutkii_logo_pieni

Nykyään asuntosuunnittelussa suositaan avaria, yhtenäisiä ja ilmavia huonetiloja. Käytännössä jokaisessa kodissa on kuitenkin huoneita, joihin tarvitaan myös väliovia. Perinteisesti aukeavien sisäovien lisäksi suosituiksi tilanjakajiksi ovat tulleet liukuovet, jotka antavat uusia mahdollisuuksia sisätilojen suunnitteluun ja edistävät esteettömyyttä.

Kuva: Älvsbytalo

 

Jokaisessa kodissa on tiloja, jotka vaativat joko yksityisyyden, paloturvallisuuden, tai rauhallisuuden vuoksi väliovia. Tällaisia tiloja ovat mm. makuuhuoneet, wc- ja pesutilat, sauna, mahdollinen musiikkitila, tuulikaappi ja eteistila. Käyttötarkoitus määrittää sen, pitääkö sisäoven kestää kosteutta, eristää ääntä, tai olla paloluokiteltu. Väliovet jaetaan kahteen kategoriaan: laakaovet ja peiliovet. Liukuovet puolestaan sopivat erityisen hyvin tiloihin joissa tavallinen ovi ei pääsisi kunnolla aukeamaan.

Sisäoven hintaan ja laatuun vaikuttaa merkittävästi oveen käytetty materiaali. Edullisimmat ovet ovat kennorakenteisia kevytlaaka- ja kevytpeiliovia. Korkealaatuinen ja kestävä vaihtoehto kevytovelle on massiiviovi. Massiivirakenne takaa, että ovi on iskunkestävä, jämäkkä ja pitkäikäinen. Massiivipuinen ovi ei ole kertakäyttötavaraa, sillä sen voi hioa ja käsitellä uudelleen. Parhaimmillaan laadukas sisäovi tukee kodin sisustusta, sillä oikein valittu ovi on näkyvä ja näyttävä sisustuselementti, joka viimeistelee kodin.

 

Laakaovet

Laakaovi on tasapintainen ovi, jota saa sekä kenno-, että massiivirakenteisena. Konstailemattoman muotoilunsa ansiosta laakaovet sopivat sekä moderniin että perinteiseen kotiin. Laakaovia saa tasaisen umpimallin lisäksi myös erikokoisilla ikkunoilla ja läpinäkyvällä lasilla, tai lasilla, josta näkee vain hahmon. Sileäpintaisten laakaovien lisäksi on kuvioituja laakaovia, joiden pinnassa on jyrsitty ura, tai muotoon puristettu kuvio.

Massiivirakenteiset laakaovet sopivat erityisen hyvin sisustamiseen, sillä sitä saa pystyviilutettuna, vaakaviilutettuna ja minkä tahansa väriseksi maalattuna. Umpinainen massiivilaakaovi käy erinomaisesti myös korjausrakentamiseen, koska sitä myös erikoismitoissa.

 

Peiliovet

Peiliovi on muotoiltu ovi, jota saa sekä kenno-, että massiivirakenteisena. Perinteisessä massiivipeiliovessa on puukehät, joiden keskellä on ohuemmasta puulevystä tehty puuosa, eli niin sanottu peili. Peiliovia on mm. 1-, 2-, 3-, ja 4-peilisiä malleja. Kennorakenteinen kevytpeiliovi jäljittelee massiivipuuoven ulkonäköä; kevytpeilioven pinta on peilioven muotoon puristettu mdf-levy.

Perinteinen peiliovi on klassiseen makuun sopiva ovi, jossa on koristeelliset profiilit sekä lasilistat ja –ristikot. Perinteisessä peiliovessa voi olla mm. 5-, 6-, 8,- 9- tai 12-ruutuinen lasiristikko. Eräät massiivipeiliovimallit käyvät erinomaisesti myös korjausrakentamiseen, koska niitä saa tarvittaessa myös erikoismitoissa. Modernimpaan sisustusmakuun on tarjolla täysin suoralinjaisia, lasilistattomia ja –ristikottomia peiliovia.

 

Liukuovi

Seinän sisään liukuvat ovet sopivat erinomaisesti huoneeseen, jossa tavallisen oven aukeamiselle ei ole tilaa, tai jossa halutaan avaruuden tuntua tilaan. Liukuovia saa seinän sisään liukuvina, tai seinän päälle liukuvina. Liukuovi voi säästää tavallisessa asunnossa jopa useita neliöitä tilaa muuhun käyttöön kuin ovien aukeamiseen. Kun välioven aukeamiselle, tai sulkemiselle ei tarvitse varata tilaa, voidaan kodin kaikkia lattia- ja seinätiloja hyödyntää muuhun käyttöön. Liukuovi antaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia mm. pariliukuovina ja sopivat erinomaisesti uudiskohteiden lisäksi myös saneerauskohteisiin.

 

Saunanovi

Perinteinen puupaneeliovi on saanut väistyä liki kokonaan lasisen saunanoven tieltä. Lasi antaa saunaan tilan tuntua ja samalla se on sisutuksellisesti näyttävä ratkaisu. Lasilevy on useimmiten 8mm:n vahvuista karkaistua lasia. Lasisia saunanovia on markkinoilla erivärisinä ja kuvioituina.

Saunanovi on hyvä tehdä esteettömän kulun vaatimalla 9M-leveällä ovella, jossa on kulkuaukkosaranat.  Saunan ovi asennetaan aina saunasta ulospäin aukeavaksi.

 

Oven aukeamissuunta

Ulko-ovet aukeavat lähes poikkeuksetta paloturvallisuussyistä ulospäin. Sisäovissa tilanne on erilainen; niiden avautumissuunta ja kätisyys suunnitellaan niin, että tilasta toiseen liikkuminen on vaivatonta. Kätisyys määrää, aukeaako ovi vasemmalle, vai oikealle. Vasenkätisen oven saranat näkyvät oven vasemmalla ja oikeakätisen oikealla puolella.