Hyvä ulko-ovi pitää varkaat ulkona ja lämmön sisällä

Reset
Viimeksi päivitetty: 10.06.2019 12:47

rts_tutkii_logo_pieniUlko-ovi tarkoittaa muutakin kuin suljettavaa aukkoa, josta kuljetaan sisään ja ulos. Ulkoovea käytetään omakotitaloissa paljon, joten se tulee olla kestävä, turvallinen ja helppokäyttöinen ja sen pitää eristää mahdollisemman hyvin lämpöä. Samalla ovi on talosi käyntikortti. Tyyliin sopiva ja laadukas ovi on julkisivun näyttävä yksityiskohta, joka tervehtii vieraita ja pitää kutsumattomat henkilöt ulkopuolella. Ulko-ovea voidaankin pitää yksityisyyden rajana.

rus82

Varkaat ulkona ja lämpö sisällä

Ulko-ovi tarkoittaa muutakin, kuin suljettavaa aukkoa, josta kuljetaan sisään ja ulos. Ulko-oven tulee olla kestävä, turvallinen ja sne pitää eristää mahdollisimman hyvin lämpöä. Tyyliin sopiva ja laadukas ovi on julkisivun näyttävä yksityiskohta.

Vaikka ulkonäkö onkin suurimpia valintaperusteita ovelle ei pidä unohtaa sen turvallisuutta. Ulkonäöltään kestävän näköinen ovi vähentää jo sinällään murtoriskiä, mutta oven rakenteenkin täytyy kestää luvattomat aukaisuyritykset. Saranoiden pitää olla riittävän vahvat ja suojatut. Lukkorungon, kielen ja karmin vastakappaleen on oltava tarpeeksi vahvoja ja mieluimmin murtosuojalla varustettuja sekä lukkopesien ajanmukaisia ja turva- avaimella varustettuja. Lisäksi on hyvä asentaa turvalukko ja ketju.

Oven laatu takaa myös suoruuden. Ulko-ovet ovat useimmiten liimapuurunkoisia, muotoon puristettuja ja mittatarkkoja ovia, jotka on varustettu alumiinijäykisteellä. Nämä asiat takaavat ovilevyn toimivuuden ja suorana pysymisen sekä vaikuttavat myös helppokäyttöisyyteen. Ennen kaikkea oven huolellinen ja oikea asennus takaa oven moitteettoman toimivuuden vielä vuosienkin päästä.

Oven täytyy myös eristää ääniä ja pitää lämpö sisällä. Kunnollinen ovilevy on eristetty sisältä polyuretaanilla ja lasiaukossa on kolminkertainen lämpölasi. Myös ovilevyn hyvät tiivisteet ovat lämmönpitävyyden perusasioita.

 

Tyylisuuntia löytyy moneen makuun

Ulko-ovia löytyy jokaiseen makuun ja tyyliin useimmiten jo valmiista mallistoista. Oven voi myös teettää haluamakseen puusepäntyönä. Ovi voi olla puu- tai jalopuupintainen tai maalattu, sen voi varustaa ikkunalla tai se voi olla massiivinen umpiovi. Pinta voi olla sileä tai leikkauksilla koristeltu, valikoimaa löytyy todella runsaasti. Ulko-oven ei myöskään tarvitse olla perinteisesti avautuva, sillä valikoimista löytyy myös liuku- ja jopa kippimekanismilla toimivia ovia.

Oven standardimitoituksena on yleensä pääovessa 10 x 21, joka tarkoittaa oven asennusaukon kokoa. Tällöin tarkat karmimitat ovat 990 mm x 2090 mm. Usein pääovet on lisäksi varustettu ns. vasikalla, joka leventää kulkuaukkoa ja helpottaa esim. suurien huonekalujen kuljetuksia. Vasikka voi olla myös kiinteä, jolloin sillä on vain ulkonäöllinen ominaisuus. Nykyään varsinkin umpinaisiin pääoviin asennetaan usein ovi-ikkuna oven yläpuolelle.

Varaston, terassien ja puutarhaovien yleisin koko on 9 x 21, tätä pienempiä ovikokoja ei ulko-ovissa kannata käyttää. Parveke- ja puutarhaovet valitaan yleensä vieressä olevan ikkunan mukaisiksi, jolloin ovien lasituskorkeus ja -asema ovat samat kuin ikkunoissa. Näin ne sulautuvat parhaiten julkisivun ulkonäköön. Se, valitaanko yksi- vai kaksilehtinen ovi, riippuu tilasta ja halutusta lämmön- ja ääneneristävyydestä.

Ulko-ovet toimitetaan peruspaketteina, joissa on karmi kynnyksineen, ovilevy ja lukkorunko sekä heloitusporaukset. Oven hinta on halvimmillaan reilut parisataa euroa ja kalleimmat, yleensä teetetyt ovet, maksavat jopa tuhansia euroja. Asennukset kuuluvat yleensä lisähintaan. Oven kätisyys valitaan avautumissuunnan mukaan. Esim. oikeakätinen ovi tarkoittaa sitä, että kun seisomme oven edessä ja vedämme sitä auki itsemme suuntaan, ovat saranat oikealla ja tartumme oikealla kädellä painikkeeseen tai ripaan.

 

Lukot ja helat

Rakentamis- ja vakuutusmääräykset antavat selvät ohjeet oven minimivarustelusta. Ovi tulee varustaa lukolla, jonka saa sisäpuolelta aina auki ilman avainta joko vääntönupista kääntämällä tai painikkeesta painamalla. Näin turvataan ulospääsy esim. tulipalon sattuessa. Lisäksi Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto suosittelee ovien varustamista turvalukolla ja murtosuojauksella. Lisäksi suositus koskee parvekeovien varustamista lukittavalla pitkäsalvalla tai turvalukolla.

Avainpesä valitaan oven ulkonäön ja painikkeen perusteella. Yleisimmät pintamateriaalit ovat kromaus, messinki, maalaus tai oksidointi. Avaimeksi kannattaa ottaa turva-avain, joka on symmetrinen ja sarjoituksiltaan valvottu tuote. Kaikki talon ulko-ovet voidaan sarjoittaa samankeskisiksi jolloin käyttö on helppoa eikä sopivaa avainta tarvitse arvuutella nipusta.

Muita ulko-oven varustuksia ovat kirjeluukku, ovisilmä, avoinnapitolaitteet ja salvat sekä ovensulkijat. Myös erilaiset sähkölukot ja elektroniset hälyttimet ovat tämän päivän turvallisen ulko-oven varusteita.

hyvulkoovi6

Huolto

Ulko-ovet vaativat enemmän tai vähemmän huoltoa valinnasta riippuen. Jalopuiset ovet tarvitsevat jalopuuöljykäsittelyn vähintään kerran vuodessa, kun taas maali- tai alumiinipintaisille oville riittää yleensä lianpuhdistus.

Saranat, lukkorungot ja avainpesät on hyvä voidella vuosittain, samoin kannattaa tarkistaa heloitusten ja saranoiden ruuvien kireys. Mahdollinen ovien säätö tehdään tarvittaessa. Maalatut ovet huoltomaalataan jo ennen kuin vanha maali alkaa hilseillä.