Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Sijainti ratkaisee omakotiasunnon hankinnassa

Ensimmäinen kysymys asunnonhankintaa suunnitteleville on uuden asunnon sijainti. Tässä kohdin kerrostalorakentamisen kaavoitus sivuuttaa kasvukaupunkiympäristöissä pientalorakentamisen mahdollisuudet. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuntotuotantoa ohjataan pääväylien ja asemanseutujen ympäristöön. Kaavoitus ohjaa siis kerrostaloihin.

 Kun samaan aikaan asuntotarve kaupungistumisen myötä kasvaa, pientalorakentaminen jää sivuosaan. Tonttitarjonta on hyvin niukkaa ja niiden hinnat nousevat erityisesti hyvillä paikoilla. Kun lähipalvelujen saatavuus on tärkeä kaikille asuntojen hankkijoille, uusille pientaloalueille niitä ei suunnitella. Tarjontaa ei myöskään ole riittävästi kaupunkimaiseen pientalorakentamiseen, vaikka tällaiset asuinalueet olisivat nyt kysyttyjä sallien myös lähipalvelujen synnyttämisen.

 

Alueen rauhallisuus, luonto ja oma piha

Omaa kotiaan hankkivan ensimmäinen askel on päättää mistä päin kotinsa haluaa. Sijaintiin voi ohjata paitsi oma ja mahdollisesti puolison työpaikka, palvelut ja tulevan kotiympäristön tarjoamat aktiviteettimahdollisuudet, alueen rauhallisuus, homogeenisuus ja myös arvostus sekä lasten päiväkoti ja koulut.

Omakotiasumista suunnittelevilla on useita vaatimuksia. Tärkein ja lähes kaikkia koskee oman rauhan vaatimus. Tämä koskee sekä ympäristöä että itse taloa. Luonnon läheisyyttä pidetään myös hyvin tärkeänä, mutta toisaalta lähipalvelujen saatavuus ratkaisee. Tähän liittyy myös hyvät kulkuyhteydet.

 

 

Toiveiden mukaan suunniteltu

Omakotitalossa myös kiehtoo oma vaikutusmahdollisuus asunnon ratkaisuihin. Oman talon suunnittelussa ei tarvitse tyytyä kompromisseihin, saa juuri sellaiset tilaratkaisut kuin oma perhe tarvitsee eikä kenenkään muun valitsemaa. Uudessa omakotitalossa on lähes aina takka, kodinhoitotilat, keskuspölynimuri ja hyvät varastotilat. Kaikki edellä mainitut ovat sellaisia asioita, joista rivi- ja kerrostaloasukkaat useimmiten saavat vain haaveilla. 

Omakotitalossa tilojen muunneltavuus elämäntilanteen muuttuessa, on usein myös huomattavasti helpompaa kuin rivi- ja kerrostaloissa. Näitä ovat mm. perheen kasvaessa ullakon käyttöönotto huonetiloiksi, liikuntakyvyn huonontuessa väliseinien ja liikuntaesteiden poistaminen. 

Kun samaan aikaan asuntotarve kaupungistumisen myötä kasvaa, pientalorakentaminen jää sivuosaan. Tonttitarjonta on hyvin niukkaa ja niiden hinnat nousevat erityisesti hyvillä paikoilla. Kun lähipalvelujen saatavuus on tärkeä kaikille asuntojen hankkijoille, uusille pientaloalueille niitä ei suunnitella. Tarjontaa ei myöskään ole riittävästi kaupunkimaiseen pientalorakentamiseen, vaikka tällaiset asuinalueet olisivat nyt kysyttyjä sallien myös lähipalvelujen synnyttämisen.

Oma rauha ja oma piha ovat tärkeintä omakotiasukkaalle Omakotiasumista suunnittelevilla on useita vaatimuksia. Tärkein ja lähes kaikkia koskee oman rauhan vaatimus. Tämä koskee sekä ympäristöä että itse taloa. Luonnon läheisyyttä pidetään myös hyvin tärkeänä, mutta toisaalta lähipalvelujen saatavuus ratkaisee. Tähän liittyy myös hyvät kulkuyhteydet. Omakotitalossa myös kiehtoo oma vaikutusmahdollisuus asunnon ratkaisuihin.

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot