Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Miksi omakotitalo

Omakotirakentamiseen on monia perusteltuja syitä. Tärkeimpiä niistä varmasti ovat kustannukset. Omakotiasunto on edullisin paitsi rakentaa myös asua. Omakotirakentaja saa itse jo suunnitteluvaiheessa päättää millaisen kodin haluaa, eikä tarvitse tyytyä jonkun toisen valintoihin eikä kompromisseihin vaan saa valita omat tilaratkaisut ja oman varustelu- ja laatutasonsa. Omakotitaloissa viihdytään, sillä se on laadultaan ja varusteiltaan paras, siinä on vähiten vikoja ja tyytyväisimmät asukkaat.

Myös yhteiskunnalle omakotirakentaja on suoranainen aarre veronmaksajana.

Omakotirakentaja saa juuri sellaiset tilaratkaisut kuin haluaa. (Kuva: Vaaran Aihkitalot)

 

Edullisin hankkia ja edullisin asua

 • Uuden, keskiverto-omakotiasunnon rakennuttaminen Suomessa alusta loppuun maksaa v. 2023 noin 2 500 €/asm² ja tontteineen 2 900 €/m². Summa sisältää kaikki rakentamiskustannukset ammattimiehellä teetettynä sekä tontin. Tontti maksaa rakentajalleen tällä hetkellä 440 €/asm² vaihdellen paljon alueittain.
 • Omakotirakentaja voi säästää merkittävästi omatoimisuudellaan ja valinnoillaan. Osan kustannuksista voi siirtää myös myöhemmäksi esimerkiksi viimeistelemällä vasta tulevaisuudessa käyttöön otettavat tilat myöhemmin. Keskimäärin rakentajat säästävät rakennusaikana omatoimisuudellaan noin 300 €/m² vaihtelun ollessa suurta. Vertailun vuoksi uuden kerrostaloasunnon ostohinta on keskimäärin 4 300 €/m² ja rivitaloasunnon noin 3 300 €/m².
 • Paitsi hankinta myös asuminen on edullista.
 • Omakotitalossa asumiskulut (energia + pienkorjaus + hoito) ovat keskimäärin noin 3,8 €/m²/kk, rivitalossa 6,5 €/m² ja kerrostalossa 7,2 €/m².
 • Omakotiasukkaan on helppo vaikuttaa myös itse asumiskuluihinsa säätämällä mm. lämpötilaa, vedenkulutusta, polttamalla kylmimpiä aikoina takassa puita, ja hoitamalla itse talonsa huoltotyöt.
 • Omakotiasukas = omaisuudenhoitaja, isännöitsijä, remonttimies, talonmies, huoltomies ja siivooja, sekä joskus myös lämmittäjä ja turvamies.

 

Rakentajaperhe on hyvä, pitkäaikainen veronmaksaja

Yhteiskunnan kannalta katsoen omakotirakentaja on erinomainen veronmaksaja ja asuinkunnalleen melkoinen ”lottovoitto” ja pitkäaikainen veronmaksaja. Omakotirakentajaperhe on valtiolle ja kunnalla suuri verotuskohde. Laaja tutkimus ”Pientalorakentajan yhteiskunnalliset vaikutukset” osoittaa, että liki puolet omakotirakentamisen todellisista kustannuksista on veroja eli noin 190 000 euroa keskimäärin. Näillä verorahoilla rakentaja kustantaa jo rakentamisaikana rakennuskuntaansa kaikki kustannuksensa infrasta, päiväkoti- ja koulutarpeesta yms. niin, että kunta jo rakentamisaikana kuittaa tulevat menonsa ja valtio tienaa merkittävästi (alv ym.). Rakentajaperheestä tulee samalla hyvä, pitkäaikainen veronmaksaja.

 

Hyvä työllistäjä

 • Omakotityömaa purettuna (materiaalit ja palvelut) suoriin ja välillisiin kustannuksiin kansantalouden käyttämien työllistämiskertoimien avulla tarkoittaa, että yksi normitalo työllistää noin 5 alan henkilöä vuodeksi.

 

Laatu, varusteet, sisä- ja ulkoilma, ekologisuus, viihtyisyys

 • Omakotitaloissa tekniset ja varustevalinnat ovat tutkimusten mukaan paljon paremmat kuin esimerkiksi kerrostaloissa. Energiatehokkuus on parempi, samoin kuin sisustuksen laatu ja varustelut (esimerkiksi takka, kodinhoitotilat, keskuspölynimuri, ilmanvaihto, pinnoitevalinnat jne.). Omakotitaloissa on ilman laatu paitsi sisällä, niin myös ulkona parempi. Omakotitalo on terveellinen, ekologinen, kotoisa, turvallinen, viihtyisä ja rauhoittava.

 

Tilat oman tarpeen mukaiset

 • Omakotiasukkaat ovat usein suunnitelleet taloaan, korjanneet ja hoitaneet sitä. Häiritseviä vikoja korjataan ja yllätyksellisiä menoja ei synny paljon. Ei siis yllätä, että omakotiasukkaat ovatkin hyvin tyytyväisiä taloonsa: uudehkoihin taloihinsa 86 % on erittäin tyytyväisiä, 14 % melko tyytyväisiä ja 0 % tyytymättömiä.
 • Tyytyväisyys muodostuu monista tekijöistä. Omakotitalossa on tilaa ja tiloja, joita muista harvoin löytyy, esim. kunnolliset kodinhoitotilat. Pyykkejä ei tarvitse kuivatella olohuoneessa tai saunassa, eikä likapyykkejä kerätä vessan nurkkaan. Oman kodin tilat ovat juuri sellaiset kuin jo suunnitteluvaiheessa perhe on yhdessä suunnittelijan kanssa ne sopinut. Omassa asumisessa ei tarvitse tyytyä jonkun toisen valintoihin ja tehdä kompromisseja omien tarpeiden ja mieltymysten kanssa. Kodin laatutaso on riittävää ja mieleistä.

 

Parasta viihtymistä

 • Omakotitalossa asuvista 65 % viihtyy asunnossaan erinomaisesti, rivitaloissa 42 % ja kerrostaloissa 32 %.
 • Omakotitaloissa viihdytään, koska
  • Omakotiasukkaat ovat itse saaneet osallistua kotinsa suunnitteluun, rakentamiseen ja asumiseen muita enemmän.
  • Omakotitalot ovat asukkaansa näköisiä, terveitä, toimivia ja viihtyisiä.
  • Omakotitaloissa on oma rauha ja oma valta.
 • Uusissa/uudehkoissa omakotitaloissa peräti 99 % viihtyy hyvin ja näistä 86 % erinomaisesti.

Omakotitalo on laadultaan paras, siinä on vähiten vikoja ja tyytyväisimmät asukkaat. (Kuva: Älvsbytalo)

 

Omakotitalossa haluaisi asua useampi kuin sen oikeasti saa

 • Lähes jokainen suomalainen unelmoi jossain vaiheessa elämäänsä omakotitalosta, kenties erityisesti perheen perustamis- ja lasten hankkimisvaiheissa, kun tilan ja viihtyvyyden tarve kasvaa.
 • 79 % suomalaisista haluaa asua pientaloissa, mutta vain 52 % asuu (Suomi Asuu –tutkimus). Noin 90 % suomalaisista haluaa omistaa asuntonsa. Omistusasuntoa pidetään paremmin ja omassa omakotitalossa on vakautta ja arvonnousua. Kyse on omaisuuden hoidosta.

 

Oma rauha, oma valta ja oma omistus

 • Omakotiasukas voi itsenäisesti päättää omalla tontilla tehtävistä ratkaisuista ja saa olla omassa rauhassa irti naapurista. Suomalaisista noin 85 % haluaa asua omien seinien sisäpuolella eli irti naapurista.
 • Rakennustutkimus RTS Oy tekee vuosittain kymmenkunta laajaa asuntorakentamisen ja asumisen tutkimusta. Suomalaisten mielestä tärkeimmät ominaisuudet ovat viihtyvyys, toimivuus, taloudellisuus, hoidettavuus ja terveellisyys.

 

Lähteet:

Suomi Asuu -tutkimus, Omakotirakentamisen talous- ja työllisyysvaikutukset -päivitys, Omakotirakentajatutkimukset, Asuntokorjaustutkimukset, Ammattimainen asuntorakentaminen.

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot