Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Miksi rakentaisin omakotitalon?

Omakotitalon rakentamiseen on lukuisia perusteltuja syitä. Tärkeimpiä niistä ovat varmasti kustannukset, viihtyminen ja laatu. Se on edullisin hankkia ja siinä on halvimmat asumiskustannukset. Se on laadultaan ja varusteiltaan paras asumismuoto. Omakotitalon rakentajan ei tarvitse tyytyä kompromisseihin ja toisten valintoihin, vaan saa juuri omalle perheelleen räätälöidyn kodin. Omakotitalossa on oma rauha, oma piha, vähiten vikoja ja tyytyväisimmät asukkaat. Yhteiskunnankin kannalta omakotirakentaja on arvokas veronmaksajana.

Kuva: Kannustalo

 

Edullisin hankkia

 • Uuden, keskiverto omakotiasunnon rakennuttaminen Suomessa alusta loppuun maksaa v. 2020 noin 2300€/asm2 ja tontteineen 2700€/m2. Summa sisältää kaikki rakentamiskustannukset ammattimiehellä teetettynä sekä tontin. Tontti maksaa rakentajalleen tällä hetkellä 400€/asm2 vaihdellen paljon alueittain.
 • Omakotirakentaja voi säästää merkittävästi omatoimisuudellaan ja valinnoillaan. Osan kustannuksista voi siirtää myös myöhemmäksi esimerkiksi viimeistelemällä vasta tulevaisuudessa käyttöön otettavat tilat myöhemmin. Keskimäärin rakentajat säästävät rakennusaikana omatoimisuudellaan noin 500 €/m2 vaihtelun ollessa suurta.
 • Vertailun vuoksi uuden kerrostaloasunnon ostohinta on keskimäärin 4300€/m2 ja rivitaloasunnon noin 3300€/m2.

 

Omakotirakentaja on hyvä veronmaksaja

Yhteiskunnan kannalta katsoen omakotirakentaja on erinomainen veronmaksaja ja asuinkunnalleen melkoinen ”lottovoitto” ja pitkäaikainen veronmaksaja. Omakotirakentajaperhe on valtiolle ja kunnalla suuri verotuskohde. Laaja tutkimus Pientalorakentajan yhteiskunnalliset vaikutukset osoittaa, että liki puolet omakotirakentamisen todellisista kustannuksista on veroja eli noin 165 000 euroa keskimäärin. Näillä verorahoilla rakentaja kustantaa jo rakentamisaikana rakennuskuntaansa kaikki kustannuksensa infrasta, päiväkoti- ja koulutarpeesta yms. niin, että kunta jo rakentamisaikana kuittaa tulevat menonsa ja valtio tienaa merkittävästi (alv ym.). Rakentajaperheestä tulee samalla hyvä, pitkäaikainen veronmaksaja.

 

Oma koti on omassa omistuksessa                             

Noin 92% suomalaisista haluaa omistaa asuntonsa. Omistusasuntoa pidetään paremmin ja omassa omakotitalossa on vakautta ja arvonnousua. Kyse on omaisuuden hoidosta.

 

Omakotiasukas vaikuttaa itse asumiskuluihinsa

 • Paitsi hankinta myös asuminen on edullista.
 • Omakotitalossa asumiskulut (vuokrat,sähkö,energia,vesi,jäte, vakuutukset yms) ovat keskimäärin noin 3,5 €/m2/kk , rivitalossa 5,7€/m2/kk ja kerrostalossa 7,6€/m2/kk.
 • Omakotiasukkaan on helppo vaikuttaa myös itse asumiskuluihinsa.
 • Omakotiasukas = omaisuudenhoitaja, isännöitsijä, remonttimies, talonmies, huoltomies ja siivooja, sekä joskus myös lämmittäjä ja turvamies.

 

Kodinhoitotilat, takka, keskuspölynimuri, ilmanvaihto… varustelutaso on omaa luokkaansa

Omakotitaloissa tekniset ja varustevalinnat ovat tutkimusten mukaan paljon paremmat kuin esimerkiksi kerrostaloissa. Energiatehokkuus on parempi, samoin kuin sisustuksen laatu ja varustelut (esimerkiksi takka, kodinhoitotilat, keskuspölynimuri, ilmanvaihto, pinnoitevalinnat jne.). Omakotitalossa vakiona olevia em. varusteluja saa rivi- ja kerrostaloasukkaat vain haaveilla.

 

Omakotitaloon ollaan tyytyväisiä

Omakotiasukkaat ovat usein suunnitelleet taloaan, korjanneet ja hoitaneet sitä. Häiritseviä vikoja korjataan ja yllätyksellisiä menoja ei synny paljon. Ei siis yllätä, että omakotiasukkaat ovatkin hyvin tyytyväisiä taloonsa: uudehkoihin taloihinsa 86 % on erittäin tyytyväisiä, 14 % melko tyytyväisiä ja 0 % tyytymättömiä.

 

Omakotiasukas arvostaa omaa rauhaa ja valtaa

 • Voi itsenäisesti päättää omalla tontilla tehtävistä ratkaisuista.
 • Saa olla omassa rauhassa irti naapurista. Suomalaisista noin 85 % haluaa asua omien seinien sisäpuolella eli irti naapurista.
 • Rakennustutkimus RTS tekee vuosittain kymmenkunta laajaa asuntorakentamisen ja asumisen tutkimusta. Suomalaisten mielestä tärkeimmät ominaisuudet ovat viihtyvyys, toimivuus, taloudellisuus, hoidettavuus ja terveellisyys.

 

Omakotitalossa viihdytään parhaiten

 • Omakotitalossa asuvista 67 % viihtyy asunnossaan erinomaisesti, rivitaloissa 37 % ja kerrostaloissa 27 %.

 • Omakotitaloissa viihdytään, koska:

  • omakotiasukkaat ovat itse saaneet osallistua kotinsa suunnitteluun, rakentamiseen ja asumiseen muita enemmän.

  • omakotitalot ovat asukkaansa näköisiä, terveitä, toimivia ja viihtyisiä.

  • omakotitaloissa on oma rauha ja oma valta.

 • Uusissa/uudehkoissa omakotitaloissa peräti 99 % viihtyy hyvin ja näistä 86 % erinomaisesti.

 

Omakotitalo on halutuin asumismuoto

Peräti 79 % suomalaisista haluaa asua pientaloissa, mutta vain 53 % asuu (Suomi Asuu –tutkimus).

 

Omakotirakentaja on yrittäjä

Omakotityömaa purettuna (materiaalit ja palvelut) suoriin ja välillisiin kustannuksiin kansantalouden käyttämien työllistämiskertoimien avulla tarkoittaa, että yksi normitalo työllistää noin 5 alan henkilöä vuodeksi.

 

Lähteet:

Suomi Asuu 2019 - tutkimus. Omakotirakentamisen talous- ja työllisyysvaikutukset –päivitys 2016. Omakotirakentajatutkimukset, Asuntokorjaustutkimukset, Ammattimainen asuntorakentaminen.

 

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot