Monta tapaa hankkia oma koti

Reset
Viimeksi päivitetty: 18.05.2016 13:17

Omakotitalo voidaan hankkia monella tapaa. Helpoin tapa on ostaa uusi talo tontteineen. Toinen vaihtoehto on lähteä rakentamaan omaa kotia. Rakentaminen voidaan tehdä paikallarakentaen (omatoimisesti, osaurakoiden tai kokonaisurakkana) tai talopaketista, jotka tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja toimitussisällön suhteen.

Omakotitalo voidaan hankkia:

 

Talopakettirakentamisessa pienrakentaja pääsee jo paljon helpommalla, kun talon runkorakenteet, eristeet ja monet pintamateriaalit yms. hankitaan kerralla talopakettina ja asennettuna. Talopaketti edelleen voi olla riisuttu elementti-/materiaalitoimitus, runko-, vesikattovalmis, tai laajasisältöinen. Talopaketin kilpailukyky perustuu useimmiten mallistoon, sen massaräätälöintiin ja sarjatuotantoon.

Avaimet käteen rakennuttaminen on myös lähes aina talopakettirakentamista, mutta paketin sisältö on jo 80 % koko talon rakentamiskustannuksista ja muuttovalmis. Talomyyjä kertoo mitä siitä puuttuu.

Oman kodin ostaminen grynderiltä sisältää myös tontin. Pientalon hankinta näin tulee hyvin vaivattomaksi, mutta helposti myös kalliimmaksi.

 

Pientaloasunnon hankkijoista 2015 oli:

1.Paikallarakentajia

900

2.Talopakettirakentajia

2300

3.Avaimet käteen -rakennuttajia

2100

4.Uuden omakodin ostajia

900

5.Rivitaloasunnon ostajia

3300

Yhteensä pientaloasuntoja

9500

Vertailun vuoksi vuonna 2006 pientaloasuntoja aloitettiin 21 200 kpl.

 

 

talopakettien sisällöt

Talopakettien jakautuminen toimitussisällön mukaan v. 2015. Tavara- ja palvelupainotteisista paketeista on siirrytty entistä enemmän muuttovalmiisiin tai aivan valmiisiin paketteihin.

 

 

Muuttovalmis kiireiselle

Jatkuvasti lisääntyvä ”kädettömyys” on johtanut muuttovalmispakettien suosion kasvuun. Tosiasia on myös se, että muuttovalmistoimijat ovat kovan koulun käyneitä. Toisaalta alalla on kasvava hintakilpailu ja toisaalta valmistalotoimijan on osattava koko rakentamisen suunnittelu ja järjestettävä kaikki palvelut niin, että muuttovalmismallistosta vielä löytyy omalaatuisia, toimivia ja kaupaksi meneviä talomalleja. Valmistalo-ostajalle valinta ja päätöksenteko on monessa mielessä paljon helpompaa kuin talopaketin ostajalle johtuen juuri siitä, että valmistalossa lähes kaikki ratkaisut pitää olla valmiina.

Ostaja oikeastaan vain hakee itselleen sopivaa talomallia ja voi usein myös tutustua siihen luonnossa. Hinta on varma, toimitusaika/muuttopäivä on etukäteen hyvissä ajoin tarkkaan tiedossa ja rakentaminen sujuu ilman yllätyksiä.

Monet talotoimittajat ja rakennusliikkeet tarjoavat nykyisin myös yksilöllisiä muuttovalmiita tai aivan valmiita asuntoja sekä tontin kanssa että asiakkaan tontille.