Rakennusviranomaisen valvonta
- Tietoja
- Viimeksi päivitetty: 23.10.2020 14:49
Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena mainitaan vaatimattomasti hyvä elinympäristö, ja viranomaisvalvonta tukee tätä hyvällä rakentamisella. Hyvä rakentaminen vaatii osaamista, ammattitaitoa ja omaa valvontaa. Lisäksi omakotirakentajan toimintaa ohjaa kuntakohtainen rakennusjärjestys, jossa voidaan käsitellä mm. rakennuksen kokoa, paikkaa tontilla tai rakennustapaa. Kun päätös rakentamisesta on tehty, kannattaa kääntyä heti kunnan rakennustarkastajan puoleen. Hän selvittää rakentajalle yhteiset pelisäännöt ja neuvoo, miten hankkeessa parhaiten edetään.
Rakennusluvan käsittelyyn on syytä varata aikaa
Omakotirakentajilta kysyttäessä rakennuslupaan liittyvä byrokratia on yleisin syy omakotihankkeen viivästymiselle (yli kolmannes kaikista viivästymisistä). Tämän vuoksi on tärkeää perehtyä projektin alkuvaiheessa rakennusviranomaisten vaatimuksiin ja huomioitava luvansaannin vaatima käsittelyaika hankkeen aikataulutuksessa. Jälkimmäisestä hankalan tekee se, että lupakäsittely vaihtelee kuntakohtaisesti; tyypillisesti luvansaanti kestää noin 1 – 3 kuukautta, mutta etenkin isommissa kaupungeissa ja haastavammissa kohteissa yli puoli vuotta ei ole poikkeuksellista. Kannattaa olla hyvissä ajoin yhteyksissä omaan kuntaan/kaupunkiin, joista usein saa myös tietoa, kauanko lupakäsittely keskimäärin vie aikaa.
Rakennustarkastukset poikkeavat paikkakunnittain rakennuksen vaatimusten mukaan. Peruskatselmusten lisäksi voidaan tarvita tarkennuksia ja esim. sähköliike tarkistaa sähkötyöt käyttöönottoilmoituksen perusteella. Rakentamisen määräykset ovat tiukentuneet useaan otteeseen 2000-luvulla mm. kiristyneiden EU:n ilmastotavoitteiden takia ja tämä näkyy myös entistä laajempana byrokratiana.
Rakentajalla on vielä muitakin velvollisuuksia. Jo ennen rakennustöiden aloitusta on pidettävä aloituskokous, johon osallistuvat hänen lisäkseen yleensä puheenjohtajana toimiva rakennusvalvontaviranomainen sekä pääsuunnittelija. Kokouksen tarkoituksena on antaa tiedot, tavat ja yhteyshenkilöt rakentamisen huolehtimisvelvollisuuden toteuttamiseksi. Rakentajan täytyy ilmoittaa myös rakennustöiden aloittamisesta rakennusvalvojalle ja varmistaa, että tarkastusasiakirja sekä käyttö- ja huolto-ohje tehdään riittävässä laajuudessa.
Rakennushankkeesta kuultava naapureita
Rakennuslain mukaan rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapureille. Naapureilla tarkoitetaan keskuksissa viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa ja haja-asutusalueilla rajanaapureita. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Käytännössä tämä tarkoittaa jonkinlaisen kyltin pystytystä rakennuspaikalle.
Koska naapureilla on myös valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä, on käytännössä järkevää aloittaa talon suunnittelutyöt vasta sitten, kun rakentaja on tavannut rakennustarkastajan ja naapurit. Tällä lain kohdalla on pyritty pääsemään eroon tilanteista, joissa naapuri saa tiedon rakentamisen alkamisesta vasta, kun kaivinkone tulee tontille.
Rakennuspaikalla on lisäksi toimitettava katselmus rakennuksen ympäristöön soveltuvuuden selvittämiseksi, rakentamisen vaikutusten arvioimiseksi sekä naapurien kuulemiseksi. Tästä katselmuksesta on ilmoitettava naapurikiinteistöjen haltijoille ja rakennustarkastajalle.
Rakennusoikeus ja kerrosala
Tontin tai rakennuspaikan kerrosalalla tarkoitetaan sille rakennettavaksi sallittujen rakennusten yhteenlaskettua kerrosalaa. Rakennuksen kerrosalaan luetaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina.
Jos ulkoseinän paksuus on enemmän kuin 250 mm, saa rakennuksen kerrosala ylittää muutoin tontille rakennettavaksi sallitun kerrosalan tästä aiheutuvan pinta-alan verran. Tämä antaa mahdollisuuden paksumpaan lämmöneristämiseen ja kunnolliseen ilmarakoon esim. tiiliverhouksen taakse ilman, että rakennusoikeutta ylitetään. Samalla edistetään kehitystä kestävämpään ja ympäristöystävällisempään rakentamiseen.
Valvonta
Paikkakunnan rakennusviranomaisten tehtävänä on varmistaa, että rakentaminen tehdään rakennusluvan ja hyvän rakennustavan vaatimalla tasolla. Viranomaisvalvonta alkaa, kun luvan saanut rakennustyö käynnistyy. Viranomainen tarkastaa mm. rakennuksen paikan ja korkoaseman. Valvonta jatkuu läpi koko rakennusajan ja päättyy loppukatselmukseen. Rakennusvalvonnan laajuuden ja laadun ratkaisee mm. se, kuinka ammattitaitoisia rakentaja, suunnittelija ja vastaava mestari ovat.
Omalta puoleltaan rakennustyön käytännön toteuttamista kontrolloimaan voi rakentaja palkata valvojan, joka toimii rakentajan edusmiehenä työmaalla ja on niin sovittaessa esimiesasemassa työmaan muihin työntekijöihin nähden. Myös valvomiseen perehdytään tarkemmin rakennuslupa-artikkelissamme.
Työsopimukset
Moni rakentaja tekee omin voimin sen minkä osaa ja jaksaa, mutta jokainen rakentaja joutuu käyttämään jossakin vaiheessa myös vierasta työvoimaa. Tällöin rakentaja joutuu tekemään työsopimuksen ja toimimaan näin ollen myös työnantajana. Yleensä edullisinta, mutta samalla paljon paperisotaa aiheuttavaa, on palkata työmaalle työntekijä suoraan rakentajan palvelukseen.
Työsopimuksen seurauksena rakentaja joutuu huolehtimaan mm. ennakonpidätyksistä, työnantajan sosiaaliturvamaksuista, työeläkemaksusta ja lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta. Sopimus voidaan tehdä joko yksittäisen työntekijän kanssa tai työporukan yhteisenä sopimuksena.
Vastaava työjohtaja
Muut sopimukset
Suurin osa rakennushankkeissa tapahtuneista epäselvyyksistä johtuu siitä, että sopijapuolet muistavat sovitut asiat sopimuksen teon jälkeen eri tavoin. Tällöin sopimusvaiheessa on ehkä unohtunut kaksi tärkeää asiaa; sopimuksen keskeisen sisällön läpikäynti ja kirjallisen sopimuksen teko. Kirjalliset sopimukset kannattaa tehdä kaikissa niissä tilanteissa, joissa sovitaan suorituksista ja korvauksista, on sitten kyseessä talokauppa, ikkuna- tai ovikauppa tai muu merkittävä hankinta. Kun rakennuttajana toimii luonnollinen henkilö, sopimukset kuuluvat myös kuluttajansuojan piiriin.
Kuluttajansuojalaissa säädetään mm. talopakettien, ikkunoiden, kalusteiden jne. tuotepalvelutoimituksien toimitusehtojen muodoista sekä pienurakkasopimuksista. Näiden tuotteiden ja palvelujen myyjät ovat velvollisia kaupanteon yhteydessä ostajan kysymättä antamaan kyseiset lainmukaiset toimitusehdot ostajalle tutustumista varten. Niihin kannattaa myös tutustua.
Rakennusviranomaisten tekemä valvonta
-
Tontilla tehdään rakennuksen sijainnista merkintä (paalutus) ennen varsinaista rakennustöiden aloitusta. Yleisimmin tämä tehdään, kun tontti on raivattu ja pintamaa kuorittu.
-
Pohjakatselmuksessa peruskuopan kaivuun ja/tai louhintatöiden valmistuttua katsotaan, että pohjamaa on rakentamiseen kelvollista
-
Sijaintikatselmus on toimenpide, jossa tarkistetaan, että paikka, korkeusasema ja päämitat ovat oikein. Tarkastus tehdään, kun perustukset on tehty ja muotti laudoitettu.
-
Rakennekatselmus tehdään, kun kantavat rakenteet ovat valmiit ja vielä nähtävissä.
-
Savuhormikatselmus suoritetaan hormien valmistuttua.
-
Vesi- ja viemärikatselmus sekä ilmanvaihdon katselmus, kun asennustyöt on tehty ja ilmanvaihto säädetty.
-
Sähkökatselmus
-
Loppukatselmus suoritetaan, kun rakennus pihajärjestelmineen on valmis. Se on tehtävä rakennusluvan voimassaoloaikana. Usein muutto halutaan tehdä ennen loppukatselmusta. Tällöin voidaan tehdä muuttokatselmus. Katselmuksessa todetaan, että rakennus tai sen osa voidaan ottaa käyttöön ennen varsinaista lopputarkistusta. Huomaa, että ennen loppukatselmusta on toimitettava verottajalle tiedot urakoista ja työntekijöistä.