Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Omakotitalo on edullisin rakentaa ja asua

rts_tutkiiOmakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on edullisin tapa hankkia asunto. Vaikka rakennuskustannuksiin lisättäisiin myös tontin ostohinta, säilyy silti neliöhinta mielekkäänä. Omakotitalon voi edullisimmillaan rakentaa hintaan 1000-1200 € / netto-m².
omakotitalo
 

Mistä voi säästää - budjetti pitäväksi

Edullisesti rakennettaessa rakentamiskustannukset perustuvat ennen kaikkea määrätietoiseen pyrkimykseen käyttää edullisia ratkaisuja ja yksinkertaisia tyyppisuunnitelmia. Näitä ovat esimerkiksi edullisten materiaalien hankinta, suuri oman suunnittelun ja työn osuus, tyyppiratkaisut ja vaatimaton varustelu. Useimpien rakentajien rakennuskustannukset asettuvat kuitenkin noin 2000 euroon käytettävissä olevaa lattianeliötä kohti, kaikki tilat mukaan lukien. Monimutkaiseen, hintavilla materiaaleilla ja hyvillä varusteilla varustettuun ns. yksilölliseen arkkitehdin suunnittelemaan taloon voi rakentamiskustannuksia syntyä yli 3000 € / m²

Kaiken kaikkiaan rakentamisen hintahaitari on suuri, siksi rakentamispäätöstä tai kustannusarviota ei voi suoraan perustaa keskiarvolaskelmiin. Vaihtelua rakennuskustannuksissa esiintyy jonkin verran alueesta riippuen, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla rakennettujen talojen neliökustannukset ovat 15% keskimääräistä korkeammat. Osa erosta selittyy keskimääräistä suuremmalla ulkopuolisten työntekijöiden käytön osuudella, osa työkustannusten alueellisilla eroilla ja osa laatueroilla. Niukoilla tonttimarkkinoilla törmätään helposti myös keskimääräistä vaikeampiin perustamisolosuhteisiin.

 

Kustannuksiin voidaan vaikuttaa

Omakotitalon rakentamisen kustannuksiin on mahdollista merkittävästi vaikuttaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että tinkiminen voi johtaa myös helposti laatutason laskuun. Toisaalta halvempi ostohinta ei kerro koko totuutta, kalliimpi ratkaisu voi käyttökustannuksiltaan tulla pidemmän päälle edullisemmaksi. Samoin jälleenmyyntiarvoa on ajateltava, vaikkei myynti rakennusvaiheessa olisikaan mielessä.

Eräs merkittävä mahdollisuus säästää kustannuksissa on nostaa oman työn osuutta. Keskiarvorakentaja säästää noin 50 000 euroa tekemällä itse sekä hoitamalla hankintoja ja suunnittelua. Oman työn osuutta on kuitenkin vaikea verrata ammattirakentajan tuntimääriin. Oma työ on halvempaa, mutta aikaa kuluu paljon enemmän kuin tottuneelta ammattilaiselta.

 

Rakennuksen koko ja muoto aiheuttavat lisäkustannuksia.

Materiaali- ja työkustannuksia säästyy, kun valitaan selkeälinjainen valmisratkaisu. Lisäkerrosten tekeminen lisää työpanoksia: tarvitaan telineitä ja portaita ja työskentely on hitaampaa. Valmisratkaisu sen sijaan säästää suunnitelmakustannuksia. Kosteat tilat ovat neliöhinnaltaan kalliita. Niiden koko ja sijoittelu samaan ryhmään vaikuttavat sekä työ- että materiaalikustannuksiin. Samoin kustannuksia laskee kalusteiden laatutason alentaminen tai materiaaleista tinkiminen. Samat säästötoimet koskevat myös keittiöitä, jolloin säästöä saadaan jopa 25 000€/ talo.

Suorasähkölämmityksen hankintahinta on noin 6000€, mutta suorasähkö on käytössä kallis. Sen sijaan kun tehdään hyvin vähän energiaa kuluttava matalaenergia- tai passiivitalo, ilmalämpöpumppu + takka suoraan sähköön yhdistettynä on hyvin edullinen kokonaisratkaisu. Maalämpö taas on kolme kertaa kalliimpi hankkia, mutta jatkossa edullista käyttää.

Lisää säästöä saadaan pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä sekä tulisijojen määrällä ja laadulla.

Keskitettyjen ostosten, edullisten hankinta-aikojen ja kilpailuttamisen hyödyntäminen tuovat omat säästönsä. Taloa ei myöskään välttämättä tarvitse rakentaa täysin valmiiksi. Siihen voi muuttokatselmuksen jälkeen muuttaa ja näin säästytään monen kuukauden vuokramenoilta. Samoin suunnitteluvaihessa voidaan ottaa huomioon myöhempi lisätilan tarve ja rakentaa se vasta myöhemmin, kun tarvetta ilmenee.

 

Runko tai toteutustapa eivät juuri vaikuta kustannuksiin

Omakotitalon voi toteuttaa edullisesti riippumatta siitä, onko talo paikalla tehty, pakettitalo, puuverhottu talo vai hirsi- tai tiilitalo. Avaimet käteen –talon saa kohtuuhinnalla, esimerkiksi valmiiseen tyyppiratkaisuun perustuvan valmistalon rakentamiskustannus on keskimäärin noin 1800 € / nettoneliö – siis aivan valmiiksi tehtynä.

Rakennusosien kustannukset vaihtelevat toki riippuen käytetyistä ratkaisuista. Talo on kuitenkin osatekijöidensä summa, yksittäisen asian vaikutus suhteessa kokonaisuuteen on pieni. Esimerkiksi eri ulkoseinävaihtoehtojen kustannus voi vaihdella 30 000 €:n ja 50 000 €:n välillä. Halvimman ja kalleimman vaihtoehdon erotuksen merkitys neliökustannuksissa on kuitenkin vain noin 100 € / m², joten kustannusvaikutus kokonaisuuteen on vain muutaman prosentin luokkaa. Huomattava sen sijaan on käyttöalan pienentyminen, kun valitaan paksut ulkoseinät.

Kymmenen sentin ero ulkoseinän paksuuntumisessa vie 7m²:n huoneen seinän alle ja se pelkästään merkitsee 2000 euron neliöhinnalla 14 000 euroa.

 

 

 

 

 vertia banneri