Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Miten voi säästää kustannuksia

rts_tutkiiHyvää suunnittelua ei koskaan voi liikaa korostaa. Hyvä suunnittelija maksaa rakentamisessakin itsensä takaisin. Omakotirakentaja voi saada säästöjä, kun yhdessä suunnittelijan kanssa jo suunnitteluvaiheessa karsitaan talosta ylimääräisiä kulmia ja nurkkia ja vältetään kalliita muotioikkuja. Tilaratkaisujen suunnittelu kannattaa tehdä huolella, sillä tehtyjen ratkaisujen kanssa joutuu elämään pitkään ja muutosten teko on jälkikäteen hankalaa jopa mahdotonta. Huomio kannattaa kiinnittää esteettömyyteen, helppokulkuisuuteen, turvallisuuteen, toimivuuteen ja myös asunnon hoidettavuuteen.

Kuva: Honkarakenne 

 

Valitse luotettavat kumppanit

Oman kodin rakentaminen on useimmille ainutkertainen kokemus. Varmasti herää kysymyksiä, uskallanko, osaanko itse jotakin, voinko jossakin säästää, meneekö yli budjetin, keihin luotan. Valitsemalla luotettavat kumppanit ja tekijät, onnistuu rakentaminen turvallisesti ja budjetissa pysyen. Rakentajan tärkeimmät edunvalvojat ovat pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Tekijöitä valitessasi muista pitää myös korvat auki, sillä hyvä kello kauas kuuluu.

Jo oman talon haaveiluvaiheessa kannattaa selailla talotehtaiden esitteitä, nettisivuja ja jopa käydä tutustumassa valmiisiin ratkaisuihin. Niistä monet on vuosikymmenten aikana hyviksi koettu ja huomattava on, että talotehtaiden valmiit ratkaisut säästävät suunnittelukustannuksia. Tarjousten vertailussa suunnittelijaa kannattaa käyttää apuna, keskittää ostokset ja hyödyntää materiaalivalmistajien ja kauppojen talvitarjoukset. Säästöjä voi saada pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä ja välttämällä ”ylilaatua”.
 
 

Mitä rakentaminen maksaa

Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on edullisin tapa hankkia asunto. Vaikka rakennuskustannuksiin lisättäisiin myös tontin ostohinta, säilyy silti neliöhinta mielekkäänä. Omakotitalon voi edullisimmillaan rakentaa hintaan 1200-1300 € / netto-m2. Tällöin rakentamiskustannukset perustuvat ennen kaikkea määrätietoiseen pyrkimykseen käyttää edullisia ratkaisuja ja yksinkertaisia tyyppisuunnitelmia. Näitä ovat esimerkiksi edullisten materiaalien hankinta, suuri oman suunnittelun ja työn osuus, tyyppiratkaisut ja vaatimaton varustelu. Useimpien rakentajien rakennuskustannukset asettuvat kuitenkin noin 2 000 euroon käytettävissä olevaa lattianeliötä kohti, kaikki tilat mukaan lukien. Monimutkaiseen, hintavilla materiaaleilla ja hyvillä varusteilla varustettuun ns. yksilölliseen arkkitehtitaloon voi rakentamiskustannuksia syntyä yli 3000 € / m2.

Kaiken kaikkiaan rakentamisen hintahaitari on suuri, siksi rakentamispäätöstä tai kustannusarviota ei voi suoraan perustaa keskiarvolaskelmiin. Vaihtelua rakennuskustannuksissa esiintyy jonkin verran alueesta riippuen, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla rakennettujen talojen neliökustannukset ovat noin 15% keskimääräistä korkeammat. Osa erosta selittyy keskimääräistä suuremmalla ulkopuolisten työntekijöiden käytön osuudella, osa työkustannusten alueellisilla eroilla ja osa laatueroilla. Niukoilla tonttimarkkinoilla törmätään helposti myös keskimääräistä vaikeampiin perustamisolosuhteisiin.Muotioikut ja muutokset maksavat

Kustannuksiin on mahdollista vaikuttaa merkittävästi. Täytyy kuitenkin muistaa, että tinkiminen voi johtaa myös helposti laatutason laskuun. Toisaalta halvempi ostohinta ei kerro koko totuutta, kalliimpi ratkaisu voi käyttökustannuksiltaan tulla pidemmän päälle edullisemmaksi. Samoin jälleenmyyntiarvoa on ajateltava, vaikkei myynti rakennusvaiheessa olisikaan mielessä. Viimeisimpiä kalliita muotioikkuja kannattaa huolella harkita, samoin moninaisia kulmia ja nurkkia, sillä ne nostavat nopeasti kustannuksia. Tärkeätä on myös pitäytyä alkuperäisissä suunnitelmissa rakentamisen aikana. Kaikki muutostyöt ja muutokset maksavat.

Eräs merkittävä mahdollisuus säästää kustannuksissa on nostaa oman työn osuutta. Keskiarvorakentaja säästää noin 50 000 euroa tekemällä itse sekä hoitamalla hankintoja ja suunnittelua. Oman työn osuutta on kuitenkin vaikea verrata ammattirakentajan tuntimääriin. Oma työ on halvempaa, mutta aikaa kuluu paljon enemmän kuin tottuneelta ammattilaiselta.

 

Omakotitalon rakentamisen kustannuksiin on mahdollista merkittävästi vaikuttaa

Materiaali- ja työkustannuksia säästyy, kun valitaan selkeälinjainen valmisratkaisu. Lisäkerrosten tekeminen lisää työpanoksia: tarvitaan telineitä ja portaita ja työskentely on hitaampaa.

Valmisratkaisu sen sijaan säästää suunnitelmakustannuksia. Kosteat tilat ovat neliöhinnaltaan kalliita. Niiden koko ja sijoittelu samaan ryhmään vaikuttavat sekä työ- että materiaalikustannuksiin. Samoin kustannuksia laskee kalusteiden laatutason alentaminen tai materiaaleista tinkiminen. Samat säästötoimet koskevat myös keittiöitä, jolloin säästöä saadaan jopa 25 000€.

Suorasähkölämmityksen hankintahinta on noin 6000€, mutta suorasähkö on käytössä kallis. Sen sijaan hyvin vähän energiaa kuluttava matalaenergia- tai passiivitalo, ilmalämpöpumppu + takka suoraan sähköön yhdistettynä on hyvin edullinen kokonaisratkaisu. Maalämpö taas on kalliimpi hankkia, mutta jatkossa edullista käyttää.

Lisää säästöä saadaan pintojen valinnalla, oman puutavaran käytöllä sekä tulisijojen määrällä ja laadulla. Ostosten keskittäminen, edullisten hankinta-aikojen ja kilpailuttamisen hyödyntäminen, tuovat omat säästönsä. Taloa ei myöskään välttämättä tarvitse rakentaa täysin valmiiksi. Siihen voi muuttokatselmuksen jälkeen muuttaa ja näin säästytään monen kuukauden vuokramenoilta. Samoin suunnitteluvaiheessa voidaan ottaa huomioon myöhempi lisätilan tarve ja rakentaa se vasta myöhemmin, kun tarvetta ilmenee.

 

Runko tai toteutustapa eivät juuri vaikuta kustannuksiin

Omakotitalon voi toteuttaa edullisesti riippumatta siitä, onko talo paikalla tehty, pakettitalo, puuverhottu talo vai hirsi- tai tiilitalo. Avaimet käteen –talon saa kohtuuhinnalla, esimerkiksi valmiiseen tyyppiratkaisuun perustuvan valmistalon rakentamiskustannus on keskimäärin noin 1900 € / nettoneliö – siis aivan valmiiksi tehtynä. Rakennusosien kustannukset vaihtelevat toki riippuen käytetyistä ratkaisuista. Talo on kuitenkin osatekijöidensä summa, yksittäisen asian vaikutus suhteessa kokonaisuuteen on pieni. Esimerkiksi eri ulkoseinävaihtoehtojen kustannus voi vaihdella 30 000 €:n ja 50 000 €:n välillä. Halvimman ja kalleimman vaihtoehdon erotuksen merkitys neliökustannuksissa on kuitenkin vain reilut 100 € / m2, joten kustannusvaikutus kokonaisuuteen on vain muutaman prosentin luokkaa. Huomattava sen sijaan on käyttöalan pienentyminen, kun valitaan paksut ulkoseinät.

Kymmenen sentin ero ulkoseinän paksuuntumisessa vie 7m2:n huoneen seinän alle ja se pelkästään merkitsee 2000 euron neliöhinnalla 14 000 euroa.

 

Mistä ei kannata säästää

Tilaratkaisujen ja rakennusteknisen suunnittelun lisäksi huomio kannattaa kiinnittää talon energiatekniikkaan ja talon tärkeimpään rakennusosaan, joka on sisäilma. Laadukas sisäilma takaa puhtaan, raikkaan sisäilman vaikuttaen asumisviihtyvyyteen, rakenteiden turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Ammattilaista kannattaa käyttää myös kaluste- ja valaistussuunnittelussa.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot