Mistä aloitan omakotitalon rakentamisen?

Reset
Viimeksi päivitetty: 23.10.2020 15:05

Oman kodin rakentaminen on suurimmalle osalle ainutkertainen kokemus ja elämän suurin hankinta. Kun aiempaa kokemusta ei ole, on selvää, että moni asia mietityttää: uskallanko, osaanko, riittääkö rahat, kuinka kallista, paukkuuko budjetit, keihin luotan, saanko sellaisen, josta haaveilen ja mistä kaiken aloitan. Hyvien yhteistyökumppaneiden avulla projekti onnistuu. Rakentajalle tärkeimmät edunvalvojat koko projektin ajan ovat hyvä pääsuunnittelija ja rautainen ammattilainen vastaavana työnjohtajana. Koko projektin lähtökohtana on rakentajan omat tarpeet ja mieltymykset, niiden sovittaminen budjettiin ja todellisuuteen.

Kuva: Kontio, Laaksolahti

 

” Hyvä suunnittelija maksaa itsensä rakentamisen aikana takaisin”

 

Rakentajan tärkeimmät edunvalvojat

Rakentajan tärkeimmät edunvalvojat rakennuksen suunnittelun ja toteutuksen kannalta ovat pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja.

 

Suunnittelija

Alkuvaiheessa tarvitaan työhön pätevä pääsuunnittelija. Hän muuttaa rakentajan toiveet asianmukaisesti mitoitetuiksi suunnitelmiksi ja vastaa, että kaikki suunnitelmat muodostavat keskenään toimivan kokonaisuuden.

Hyvä suunnittelija on mukana koko hankkeessa, jo tontin valinnassa. Ammattilainen tietää perheen tarpeet ja toiveet, hänellä on kokonaisvaltainen näkemys projektista ja lopputuloksesta.

Hän osaa terveesti kyseenalaistaa perheen omia pinttyneitä ajatuksia ja haaveita. Ammattilainen pyrkii persoonalliseen, perheelle mahdollisimman hyvin sopivaan ratkaisuun. Suunnittelu kysyy myös idearikkautta. Vain työstä maksettava oikeahintainen korvaus mahdollistaa riittävän paneutumisen ja ajankäytön suunnitteluun. Hyöty koituu tilaajalle hyvinä ratkaisuina ja oikein mitoitettuina neliöinä. Kohtuullinen hinta ammattilaisen suunnittelusta on 4 500 - 7 000 euroa. Tämä vastaa noin 4-5neliön rakennuskustannuksia. Usein huono suunnitelma sisältää enemmän hukkaneliöitä.

Muista, että tinkimällä suunnittelun hinnasta, tingit samalla lopputuloksen laadusta!

Ammattilaista kannattaa käyttää myös tarjouskyselyiden tekemisessä ja arvioinneissa. Tässäkin osaava henkilö tienaa helposti palkkansa. Lisäksi ammattilaista on suositeltava käyttää apuna myös kalustamis-, sisustamis- ja valaistussuunnittelussa.

 

Vastaava työnjohtaja

Toisena rakentajan yhdyshenkilönä on vastaava työnjohtaja. Aivan kuten pääsuunnittelija vastaa suunnittelusta, vastaava työnjohtaja vastaa toteutuksesta. Vastaava vastaa, että työt tehdään rakennusteknisesti oikein, pitää rakennustyön tarkastuskirjaa ja tilaa tarvittavat katselmukset. Talopakettitoimituksessa yleisin käytäntö on, että pääsuunnittelijana ja työnjohtajana on sama henkilö.

Valitsemalla luotettavat kumppanit ja tekijät, onnistuu rakentaminen turvallisesti ja budjetissa pysyen.

Hyvä suunnittelija on kullanarvoinen ja maksaa rakentamisen aikana kulunsa takaisin. Hyvää suunnittelua ei koskaan voi liikaa korostaa. Omakotirakentaja voi saada säästöjä, kun yhdessä suunnittelijan kanssa jo suunnitteluvaiheessa karsitaan talosta ylimääräisiä kulmia ja nurkkia ja vältetään kalliita muotioikkuja.

 

” Hyvä on muistaa, ettei kaikkea tarvitse osatakaan, kokeneita ammattilaisia löytyy ja voit tilata talosi vaikka täysin valmiina, perustuksineen,  avaimet käteen -toimituksena esim. monilta talotoimittajilta”

 

Talotoimittajien valmiiksi mietityt ratkaisut

Jo oman talon haaveiluvaiheessa kannattaa selailla talotehtaiden esitteitä, nettisivuja ja jopa käydä tutustumassa valmiisiin ratkaisuihin. Niistä monet ovat vuosikymmenten aikana hyviksi koettu ja huomattava on, että talotehtaiden valmiit ratkaisut säästävät suunnittelukustannuksia. Jos et päädykään valmiiseen ratkaisuun, saat niistä ainakin ideoita, millaisen kodin itse haluaisit. Näistä on myös valitsemallesi suunnittelijalle hyötyä, kun alatte keskustella talonne tilaratkaisuista.

”Tekijöitä valitessasi muista pitää myös korvat auki, sillä hyvä kello kauas kuuluu”

 

Rakennusviranomaiset

Paikkakunnan rakennusviranomaisten tehtävänä on varmistaa, että rakentaminen tehdään rakennusluvan ja hyvän rakennustavan vaatimalla tasolla. Heiltä voi myös käydä kysymässä neuvoja esim. hyvistä suunnittelijoista ja ohjeita mistä aloittaa ja onko omistamallasi tontilla kenties joitakin erityisvaateita. Myös tekijöitä voi yrittää udella, sillä toki rakennusvalvonnan ”korviin” kyllä kuuluu kentältä muiden rakentajien kokemukset.  Rakennusvalvonnassa voi ja myös kannattaa käydä näyttämässä suunnitelmia jo ennen varsinaisen luvan hakua.

 

Mitä osaan itse

Rakentajan kannattaa myös miettiä, onko heillä itsellä sellaista osaamista, josta olisi hyötyä rakentamisen aikana. Jos ei ole, on aina kannattavaa itse hoitaa esim. työmaan siivous ja rautakaupoissa asiointi. On kallista juoksuttaa ammattilaista noutamaan tavaraa työmaalle.