Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

LVIS-trendejä uusissa pientaloissa

SeLVIS Oy:

LVIS-talotekniikka kehittyy nyt monin verroin nopeammin kuin mikään muu toimiala pientalorakentamisessa. Uusia ratkaisuja tulee jatkuvasti ja pientalorakentajan sekä LVIS-suunnittelijoiden on vaikea olla aallonharjalla jatkuvasti. Listasimme oheen muutamia tämän hetken ”kuumimpia” villityksiä.

 

1. Vesi-ilmalämpöpumppu korvaa maalämmön

Maalämpöä on pidettykin jo pitkään ainoana oikeana, mutta niin ei ole enää. Uudet rakennukset ovat niin energiatehokkaita seinien ja katon osalta, eikä nykypäivän leudot talvet vaadi enää niin paljoa lämmitystehoa.

Uusimmat vesi-ilmalämpöpumput ovat kehittyneet ja ovat edullisempia.

 

2. LED-spottivalot ryppäisiin

Kuin led-spottivalot tulivat, sijoiteltiin niitä tasaisella jaolla pitkin huonetilaa. Nyt trenditietoiset valaistussuunnittelijat sijoittelevat valaisimet pieniin 2-3 led-spotin ryppäisiin.

 

3. Yksinkertaiset ”äly” kotisovellukset

Vanhanaikaiset KNX-automaatiojärjestelmät ovat siirtymässä syrjään kalliin hintansa ja vaikean muokattavuuden takia. Nyt koteihin asennetaan langattomia kotiautomaatiojärjestelmiä, joita ohjataan puhelimella ja kytkimillä. Lisäksi ne päivittyvät automaattisesti eikä lisälaitteiden hankita ole enää ongelma.

Edullisia ja muokattavia kotiautomaatiojärjestelmiä ovat ryhtyneet kilvan jo kehittämään esimerkiksi Apple, Google, Samsung, IKEA ja monet muut jätit.


4. Varaus sähköauton lataukselle

Sähköautoja tehdään ja myydään jatkuvasti niin paljon, kun akkuvalmistajat ehtivät valmistamaan akkuja. Pelkästään Tesla on ilmoittanut ostavansa kaikki maailman akut, jos vain saisi.

Myös pientalovalmistajan tulee varautua, että tulevaisuudessa pihassa seisoo sähköauto. Tähän riittää, että autotalliin tai -katokseen asennetaan voimavirtapistorasia. Kannattaa myös huomioida, että useassa sähköautossa latauspiste on auton takaosassa, ei nokassa.

 

5. Seinän sisään asennettavat hanat ja suihkut

10 vuotta on asennettu jo vessoja seinän sisään, jolloin vessasta saadaan selkeämpi ja tyylikkäämpi. Nyt kylpyhuoneet ja vessat varustetaan entistä useammin Keski-Euroopasta tutuilla seinän sisäisillä hanoilla ja suihkuilla. Jos haluat seinään upotettavan suihkun, on siihen varattava n. 1000 € ylimääräistä rahaa. 

 

6. Kouru- tai linjakaivot kylpyhuoneen isojen laattojen kaveriksi

Koska nyt halutaan isompia kylpyhuonelaattoja myös lattiaan, niin seinän vieressä kulkevat linjakaivot löytyvät yhä useammin uusien pientalojen kylpyhuoneista.

 

7. Turvallisuusjärjestelmät

Kodin turvallisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Yleisimmät turvajärjestelmät ovat murtoilmoitusjärjestelmät, vesivuotovahdit tekniseen tilaan ja pesukoneille, älykkäät palovaroittimet joista saat ilmoituksen puhelimeen.  Useimmat turvalaitteet saa vartiointiliikkeiltä kuukausimaksulla, jolloin he hoitavat myös tarvittavat tarkastukset hälytyksen sattuessa.

 

8. Älylukot

Älylukkoja saa erikseen tai liitettynä automaatiojärjestelmään. Saat helposti 300 € hintaisen älylukon pääoveen rautakaupasta, jonka ansioista et tarvitse välttämättä avaimia kotiisi ollenkaan, vaan pääset kotiin syöttämällä koodin lukon näppäimistöön. Voit antaa vaikka vieraille 24 h voimassa olevan koodin, jotta he pääsevät kotiisi sisälle.

 

Lisätietoja

Se LVIS Oy, Pasi Partanen – LVIS-suunnittelija

www.selvis.fi

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot