Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Piha ja sisääntulo – estä liukastuminen

Esteettömyys ja riittävä valaistus pihalla, sekä talvella liukkauden esto helpottavat arjen sujumista asumisvaiheessa. Esteettömyys ei välttämättä näy, eikä sen tarvitse herättää huomiota, mutta myöhemmin toteutettuina samat ratkaisut voivat olla kalliita ja jopa mahdottomia toteuttaa.

Rakennuksen suunnitteluvaiheessa on vielä helppo huomioida ja usein vielä ilman isoja lisäkustannuksia niitä toimivia ratkaisuja, jotka tekevät asumisesta ja liikkumisesta turvallista myös pihalla. Talon tyyli voidaan tässä vaiheessa myös huomioida.

 

Sisäänkäynti suojaisaksi ja helppokulkuiseksi

Tontti määrittelee rakennuksen sijoittelun tontille ja maaston muodot vaikuttavat sisäänkäynnin järjestelyihin. Rakennus tulisi sijoittaa siten, että esteettömille sisäänkäyntijärjestelyille jää riittävästi tilaa. Mitä tasaisempi tontti, sitä helpompaa on esteettömien kulkureittien järjestäminen.

Kulkureitti sisäänkäynnille tulee tehdä esteettömäksi. Kulkuväylän pinnan tulisi olla kova, tasainen ja märkänäkin luistamaton, jotta sitä pitkin on mahdollisimman helppo liikkua. Portaattomien kulkuväylien kunnossapito on helpompaa kuin jyrkkien. Jyrkimpiin kohtiin tulisi asentaa käsijohteet ja lisäksi valaistus antaa turvallisuutta pimeän aikana.

Asunnon sisäänkäynnin tulisi olla katettu ja suojainen.  Voidaan myös vaatia lupaviranomaisilta turvallisen ja suojaisan kuistin rakentamista ilman, että se sitoo rakennusoikeutta. Suurimmat tasoerot tontilla tulisi pyrkiä ratkaisemaan jo ennen sisäänkäyntiä, eli sisäänkäynnille tulisi päästä portaattomasti. Alle metrin tasoeroissa loivat luiskat ovat oiva ratkaisu.

 

Valot ja tunnistimet

Valaistus tuo turvallisuutta pimeällä pihatiellä kulkemiseen. Tunnistimin varustetut valaisimet syttyvät automaattisesti ja helpottavat kulkemista ja säikäyttävät samalla asiattomat tai epämääräiset kulkijat. Ajastimella varustetut valaisimet toimivat turvana talon ollessa pitempiä aikoja tyhjillään. Syttyvät ja sammuvat valot pitävät asunnonkin asutun oloisena.

 

Riittävät räystäät ja alakiinnitteiset vesikourut

On tärkeää, että talo kestää ja on helppohoitoinen. Pitkät räystäät suojaavat ulkoseiniä ja maanpinnan kallistus rakennuksen ympärillä on oltava mielellään 1:10, eli 3 metrin matkalla 30cm ja vähintäänkin 20cm.

Alakiinnitteiset rännit on helppo puhdistaa alhaalta teleskooppivartisella kouruharjalla

 

Pihatie

Pihatiet on alun perin tehtävä suoraan ja kallistettava kivetys tai asfaltti veden poisjohtamiseksi. Tarvittaessa/ routaisella maalla pohja on myös routaeristettävä. Lue lisää: Pihan kulkuväylät vankalle perustalle – estä routiminen

Pimeänä ja liukkaana aikana voidaan pihateiden turvallisuutta parantaa kunnollisen valaistuksen lisäksi aurauksella ja hiekoituksella.

Jää on kulkuteillä petollisen vaarallista, joten hiekoitus on turvallisuuden vuoksi välttämätöntä. Erilaisia hiekoitussepeleitä on markkinoilla useita vaihtoehtoja. Yleisimmät ovat sepeli ja kevytsoramurske. Sepeli  on tehokas materiaali, joka ei kulkeudu sulamisveden mukana, mutta auringonpaisteella painuu jään sisään. Kevytsoramurske on erittäin kevyttä ja hyvin jäähän pureutuvaa. Sitä on helppo levittää, eikä se uppoa jään sisään, mutta kulkeutuu jonkin verran veden virtauksen mukana. Lisäksi se kulkeutuu helposti kengissä sisälle.

Portaiden jäätymistä estää parhaiten sähkölämmitys. Tällöin portaat ovat aina sulat ja turvalliset. Kun jään estoon käytetään sulatteita ja muita kemiallisia aineita, on muistettava, että ne voivat aiheuttaa varsinkin betoniportaisiin syöpymiä ja värjääntymiä.

 

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot