Keittiö on kodin tärkein tila - jätä suunnittelu ammattilaiselle

Reset
Viimeksi päivitetty: 09.05.2019 16:03

rts_tutkii_logo_pieni

Keittiö on kodin tärkein tila ja myös se kallein yksittäinen tila ja siksi siihen halutaan panostaa, se halutaan tehdä yksilölliseksi, oman näköiseksi. Keittiö on kodin keskus ja siksi sen suunnittelun lähtökohta on perheen tarpeet: kuinka tilava, avonainen, saarekkeellinen, minkä muotoinen, unohtamatta tietysti budjettia. Esisuunnittelu kannattaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun uutta kotia aletaan hahmotella, mielellään jopa ennen ensimmäistäkään suunnittelupalaveria. Suunnittelijan ammattitaito korostuu siinä, että hän osaa laittaa kaikki perheen tarvitsemat ja toivomat asiat toimivaksi, yksilölliseksi ja näyttäväksi kokonaisuudeksi.

keittiotukku lapset

Kuva: Kalustetukku

 

Keittiön suunnittelun lähtökohta

Keittiön hankinnassa suunnittelu on asia, jota ei voi liikaa korostaa, joten siinä kannattaa käyttää ammattilaista. Jo ensimmäisessä talon suunnittelupalaverissa olisi hyvä olla mietittynä millaisen keittiön perheelleen haluaa, kuinka tilavan, erillisen huoneen, vai avonaisen, haluaako saarekkeen ja minkä muotoisen keittiön. Kodin suunnittelun kannalta  jo varhaisessa vaiheessa on tiedettävä mm. vesipisteen paikka keittiössä ja se taas osaltaan määrittää keittiön kaappien ja kodinkoneiden paikkoja.

Lähtökohtana on miettiä käyttötarpeet, tehdäänkö ruokaa yhdessä, leivotaanko ja mm. mitä ja millaisia koneita juuri tähän perheeseen tarvitaan ja miten ne sijoitetaan juuri tähän keittiötilaan. Mukaan ensimmäiseen suunnitteluun voisi ottaa kenties mahdollisia kuvia löytämästään unelmakeittiöstä. Jo tässä vaiheessa suunnittelija osaa sitten varata oikean kokoisen tilan keittiölle ja ruokailulle. Nykyaikaisen keittiön uudet laitteet ovat energiataloudellisia, turvallisia ja hyvännäköisiä.

 

 

Keittiövalmistajan suunnittelija tuntee tuotteensa

Suunnitelman voi teettää esim. sisustussuunnittelijalla tai kaappivalmistajalla. Kaappivalmistajan suunnittelija tietää ja tuntee parhaiten oman tehtaansa tarjonnan ja osaa näin sijoittaa oikeanlaisen yksikön oikeaan paikkaan asiakkaan toiveet täyttäen. Suunnittelijalta saa 3-ulotteiset kuvat keittiöstä ja voi katsella etukäteen, miltä keittiö valmiina näyttää erilaisia ovivaihtoehtoja ja värejä pohdittaessa. Kaappisuunnittelu kuuluu usein kalusteiden hintaan.

Keittiö on sen koosta riippumatta usein uuden talon arvokkain huone. Se minkä kokoinen ja muotoinen keittiö tarvitaan, riippuu paljon perheen koosta sekä ruokailu- ja ruuanlaittotottumuksista. Kun perheen käyttötarpeet on mietitty, alkaa varsinainen suunnittelu, millaiset kodinkoneet, miten ne sijoitetaan, nostetaanko osa kaappeihin, integroidaanko kaappien sisään, erillinen uuni, ja liesitaso etc. Liesikuvun valinta vaikuttaa keittiön tilantarpeeseen lohkaisemalla ison tilan joko yläkaapeista, tai sijoitettuna saarekkeen yläpuolelle vaikuttaa myös lieden sijoituspaikkaan.

Ammattinsa osaava myyjä osaa loksauttaa monet tärkeät yksityiskohdat paikoilleen koulutuksen ja kokemuksen tuomalla rutiinilla ja hän osaa heti sanoa, voiko jotain asiakkaan toiveita toteuttaa ollenkaan. Monet pikkuasiat jäävät maallikolta helposti huomaamatta. Hyvä suunnittelija osaa ottaa huomioon myös uuden keittiön hoidon ja huollettavuuden.

Keittiön ja vaatehuoltotilan pinta-alaa enemmän merkitsevät niiden tilankäytön tehokkuus ja perheelle tarpeellisten toimintojen sisällyttäminen lopputulokseen. Tyyli- ja ulkonäköasiat ovat nekin keittiöratkaisujen valinnassa tärkeitä. Keittiö on perheen keskeisin paikka, joka toimii seurustelutilana paitsi oman väen, myös vierailijoiden kanssa.

 

Keittiön järjestelyt

Peruslähtökohta suunnittelulle on lieden, vesipisteen ja kylmätilojen muodostama ydin. Näiden tulisi optimaalisimmillaan sijaita toisiinsa nähden kolmiossa, josta etäisyys pisteestä toiseen olisi vain pari–kolme esteetöntä askelta. Esim. ruokapöytää ei saisi sijoittaa näiden pisteiden väliin.

Kunkin toiminnon vieressä tulisi olla laskutilaa. Lieden ja pesualtaan välissä saisi työtilaa olla vähintään 60 cm ja toisellakin puolella liettä vähintään 40 cm. Alakaappien sokkelin korkeudella työpöydän tason korkeusaseman voi valita käyttäjän pituuden mukaan. Yleisimmin käytetty alakaappikorkeus on 90 cm, yläkaappien etäisyys tasosta on 46 cm. Seinäkaappien ei tarvitse välttämättä olla samalla korkeustasolla. Kalusteet tulisi suunnitella niin, että niitä käyttävä henkilö ulottuu hyvin tarvitsemiinsa välineisiin. Paras ulottuvuusalue korkeudessa on 70–130 cm, joten tälle alueelle tulisi sijoittaa eniten käytetyt tavarat.

Paljon käytettyjen kodinkoneiden, kuten astianpesukoneen ja uunin sijoittaminen oikealle työskentelykorkeudelle on ergonomisesti järkevää. Esim. astianpesukoneen nostaminen 30–40 cm lattiatasosta helpottaa huomattavasti sen täyttämistä.

 

KEITTIÖSUUNNITTELUN 10 KOHTAA

  1. Aloita suunnittelu tarvittavista kodinkoneista ja sijoita vasta sitten niiden ympärille kalusteet. Varaa keittiökalustukseen riittävästi tilaa, mielellään yleensä noin 9–10 korkeakaapin vaatima tila (5–6 metriä).
  2. Työpöytätilaa tarvitaan lieden molemmille puolille, lieden ja pesualtaan väliin min. 60 cm, alle 40 cm työtilat ovat hyödyttömiä muuallakin.
  3. Sijoita liesi ja vesipiste mieluiten samalle seinustalle, tai niin, että toinen on nurkassa.
  4. Kylmäkalusteet liedestä ja vesipisteestä niin, että ne sijaitsevat kolmiossa toisiinsa nähden, vain parin kolmen esteettömän askeleen päässä toisistaan. Ei siis ruokapöytää näiden väliin.
  5. Mikroaaltouuni sijoitetaan kaapiston sisään noin rinnan korkeudelle. Uunin alle voi sijoittaa ulosvedettävän laskutason, joka helpottaa työskentelyä.
  6. Astianpesukone pesualtaiden välittömään läheisyyteen, mieluiten noin 30–40 cm lattian tason yläpuolelle, jotta koneen täyttö ja tyhjennys on helpompaa.
  7. Jos tila sallii, nosta myös uuni lattiatasosta korkeammalle, mutta jos on mahdollista nostaa ylemmäs vain joko uuni tai astianpesukone, mieti kumpaa käytät enemmän.
  8. Vetolaatikko on aina tilankäytöllisesti tehokkaampi kuin tavallinen hyllykaappi, mutta myös kalliimpi.
  9. Kylmäkalusteet voi sijoittaa näkymättömästi kaapistojen ovilevyillä varustettuina integroidusti kalustekokonaisuuteen. Muista huolehtia koneiston riittävästä tuulettumisesta. Kylmäkalusteet ja uuni eivät sovi vierekkäin.
  10. Keittiön valaistus on tärkeä: riittävä yleisvalaistus kattossa ja työvalot joko halogeeneina tai loisteputkina kaapistojen alla lisäävät viihtyisyyttä.

 

Muistilista toimivan keittiön suunnittelussa 

1. Onko työtason korkeustaso oikea
2. Onko työtasoja riittävästi
3. Onko työtasot helppo pitää puhtaana
4. Onko välitila helppohoitoinen
5. Onko keittiön kaapit/pinnat helppo pitää puhtaina
6. Onko keittiön kalusteita riittävästi
7. Onko toimivuus hyvä
8. Onko keittiö helppohoitoinen
9. Onko keittiön lattia helppohoitoinen ja kestääkö roiskeita
10. Onko keittiön valaistus riittävä