Keittiökalusteiden valinta

Reset
Viimeksi päivitetty: 12.06.2019 14:01

rts_tutkii_logo_pieni

Omakotirakentajalle keittiötä hankittaessa hinta-laatusuhde on ykkösperuste valinnalle ja toiseksi tärkeimpänä valinnalle on suunnittelu- ja myyntipalvelu. Kalusteiden ulkonäköseikat, kuten näyttävyys ja tyyliin sopivuus ovat vasta näiden jälkeen painamassa valinnassa. Keittiön hintaan vaikuttaa oleellisesti kaapin ovimateriaali, kaappien sisus ja tasomateriaali sekä tietysti kaappien lukumäärä. Myös erilaiset muoti-ilmiöt nostavat helposti keittiön hintaa. Keittiö tarvitsee yksityiskohtaisen kalustesuunnitelman ja samalla on hyvä miettiä kuka tekee asennustyön.

Kuva: Puustelli

 

Suunnittelu on kaiken lähtökohtana

Keittiökalustevalmistajan suunnittelu kuuluu useimmiten kaapiston hintaan. Hyvä suunnittelu takaa toimivan ja mieluisan keittiön budjetin mukaisesti. Suunnittelu kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaiselle ja tarjouksia pitää pyytää useammalta valmistajalta, jotta saa sellaisen keittiön kuin haluaa. Ammattitaitoinen suunnittelija tietää, miten tehdään toimiva keittiö, tuntee materiaalit, mitä keittiö eri pinta- ja sisusversioineen maksaa ja myös miten helppohoitoinen se on. Hän osaa myös varmistaa, että keittiön työtilat on hyvin valaistu. Keittiön suunnittelu on kaiken lähtökohta ja koska keittiö on kodin kallein tila, ei suunnitteluun ja ostopäätöksen tekoon voi koskaan käyttää liikaa aikaa.  S

uomesta löytyy kymmeniä isompia ja pienempiä keittiökaappimerkkejä ja näiden lisäksi paikallisia puuseppiä, jotka tarjoavat omia vaihtoehtojaan. Jos aikaa riittää, kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja tarjontaa.

 

Ovimateriaali, kaappien määrä, sisus ja runko vaikuttavat hintaan

Kalusteiden rungot ovat yleensä huonekalukäyttöön tarkoitettua lastulevyä, pinnoitteena joko melamiinia, puuviilua tms. tyyliin sopivaa. Uudenlaisempi runkomateriaali on kierrätettävästä materiaalista valmistettu biokomposiittirunko, joka on veden kestävä ja ekologinen vaihtoehto.

Keittiön koon ja sitä kautta kaappien määrän jälkeen suurin hintaan vaikuttava tekijä on kaappien ovien materiaali ja sisus. Massiivipuiset ovet ovat hintahaitarin yläpäässä ja melamiinipintaiset halvemmassa päässä. Erilaiset erikoisuudet ja uutuudet nostavat myös helposti hintaa.  Saman kalustekokonaisuuden hintaero voi olla jopa kaksin - kolminkertainen.

Suosituin materiaali keittiökaappien ovissa on melamiini. Se on yksiväristä, tai kuviopainettua, kyllästettyä paperikalvoa. Käsittelyn ansiosta pinnasta tulee kulutusta ja kuumuutta kestävä, vettä hylkivä ja helppohoitoinen. Melamiinin etuja on, että sitä saa laaka- ja peiliovisena, kiiltävänä ja mattapintaisena, värivaihtoehtoja on loputtomasti, se kestää hyvin naarmuuntumatta ja se on edullinen. Haittapuolista voi mainita, että huonolaatuinen kalvo voi alkaa irvistellä ja varsinkaan saumat eivät pidä kuumasta, eikä kosteasta.

Melamiinia kovempi ja paksumpi materiaali on laminaatti, jota aikaisemmin kutsuttiin ikilevyksi. Se on noin kolme kertaa kestävämpää kuin melamiini, mutta myös kalliimpaa. Laminaattia käytetään nykyisin keittiön ovien ja työtasojen ohella myös välitiloissa. Se on lujaa kestomuovia, jota voidaan kuvioida ja värittää monin eri tavoin.
Laminaatti kestää erinomaisesti kovaa kulutusta ja erilaisia pesuaineita, minkä vuoksi sitä käytetään myös työpöytätasoissa sekä keittiöissä että kylpyhuoneissa.

Massiivipuuovet ovat kokonaan puuta nimensä mukaisesti. Koivu, mänty, tammi ja pyökki ovat yleisimmin käytettyjä puulajeja kaappien ovissa. Massiivipuiset ovet ovat kauniita ja näyttäviä, mutta ovat selvästi kalliimpia kuin mm. melamiini ja laminaatti.

Kaapiston sisällä olevat varusteet vaikuttavat hintaan niin, että halvimpia ovat hyllykaapit. Hintaa nostaa vetolaatikot, ovien aukeaminen taittumalla , rulo-ovet, ovien aukeamistapa (painamalla , vetämällä), syttyykö kaapiston sisään valot aukaisuhetkellä etc. Jokaisella valmistajalla löytyy erilaisia sisustoja, joita vaihtelemalla saa kaapistosta tuhansia euroja kalliimman, tai edullisemman. Halvimmillaan kalusteisiin voidaan satsata muutamia tuhansia, mutta keskimäärin keittiökaappihankinta uuteen omakotitaloon maksaa ilman kodinkoneita noin 11 000 euroa.

 

Keittiökalusteiden valintaperusteet uuteen omakotitaloon 2018 (%)