Takka on lämpöä, turvallisuutta ja tunnelmaa

Reset

rts_tutkii_logo_pieniEnergian hinnan noustessa liki pilviin, on takan antamalla lämmöllä entistä suurempi merkitys. Varsinkin talvikuukausina pesällisen kaksi polttamalla, takalla saa merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin. Tulisijan valinnassa painaa jokaisen asukkaan omat mieltymykset mm. tulisijan ulkonäön, mallin, sisustuksen ja hinnan vaikuttaessa.  Tulisija on riippumaton sähkökatkoista ja erityisesti pakkaskuukausina ne tasaavat sähkönkulutuksen huippuja.


Takka on paitsi lämmön tuoja myös kaunis sisustuselementti, tilanjakaja, katseenvangitsija ja tunnelman luoja. (Kuva: Vaaran Aihkitalot)

 

Merkittävä lämmityskustannusten säästäjä

Takan ja uunin käyttö suomalaisissa omakotitaloissa on lämmitysenergian tuottamisen kannalta merkittävää. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 33%. Kylminä talvikuukausina tulisija voi alentaa lämmityskustannuksia huomattavasti. Pientaloissa on lämmityskäytössä noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Vaikka tulisija hankitaan useimmiten tilapäisesti käytettäväksi varalämmittimenä, yhä useampi lämmittää tulisijaansa kylminä aikoina ja laittaa siinä ruokaa. Uudella, tehokkaalla varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Säästö lämmitysenergialaskussa voi olla merkittävä.  Polttamalla varaavassa tulisijassa korillisen polttopuuta päivässä talvikuukauden ajan, voi säästää lämmityskuluissa 500 Euroa (lähteet: Rakennustutkimus RTS Oy ja Tulisija- savupiippuyhdistys).

 

Oikeankokoinen takka

Oikeankokoinen tulisija antaa oikean ja riittävän määrän lämpöä. Lämmöntarpeeseen vaikuttaa paitsi lämmitettävä pinta-ala, myös rakennuksen lämmöneristys, ilmanvaihto, tiiviys, sekä kylmien ulkoseinien ja ikkunoiden pinta-ala, mutta myös asunnon muoto, väliseinät ja tulisijan paikka. Mitä suurempi lämmitettävä tila on, sitä suurempimassainen ja tehokkaampi tulisija tarvitaan. Tulisija valitaan useimmiten sen mukaan, mikä malli sopii kunkin asukkaan makuun ja sijoituspaikkaan. Toiseksi tärkein valintaperuste on tulisijan ulkonäkö ja lämmityskyky.  Liian pientä tulisijaa joudutaan lämmittämään liikaa, jolloin sen käyttöikä lyhenee ja rikkoontumisvaara kasvaa.

Kunnollinen tulisija painaa tuhannesta kilosta ylöspäin, joten se vaatii vankan pohjan. Uusissa omakotitaloissa tähän osataan varautua jo suunnitteluvaiheessa, mutta remonttikohteissa on syytä tarkistaa, onko taloon aikoinaan jo tehty varaus takan rakentamiselle. Samalla tulee tarkistaa, onko olemassa oleva hormisto paloturvallinen uudelle tulisijalle. Paikalliseen rakennusvalvontaviranomaisen kannattaa ottaa yhteys lupien ja tarkastusten vuoksi ajoissa ja noudattaa valmistajan ohjeita huolella.

 

Pinnat maun mukaan

Lähes puolet tulisijoista on  TIILIPINTAISIA joko rapattuina tai puhtaaksi muurattuina. Tiili on suosittu kaikissa tulisijatyypeissä.

Omakotitaloissa suositellaan, että tulisija muurataan ns. kuorimuurauksella, jossa tulisijan rungon ympärille muurataan kuoriosa, joka alentaa pintalämpötilaa. Hyvän muurarin käsistä syntyy näyttäviä ja hyvinkin monimuotoisia tulisijoja. Kuoren ulkonäköön voidaan vaikuttaa tiilien tyypin ja värin sekä saumauksen ja pintakäsittelyn valinnan avulla.

Tiilitakan voi muurata myös valmispaketeista, jotka sisältävät kaikki tarvittavat osat jopa valmiiksi leikattuja tiiliä myöten. Markkinoilla on myös valmiita sydänosia, joiden ympärille tiilet muurataan, ja näin nopeutetaan ja helpotetaan muuraustyötä.

VUOLUKIVINEN TULISIJA  tulee noin 10 %:iin uusista omakotitaloista. Ne toimitetaan tavallisimmin asennettuina.  Pohjan on oltava riittävän luja, jotta se kestää tuotteen painon ja sen pitää olla ehdottoman suora. Tavallisimmin vuolukivilaatat liimataan toisiinsa kiinni, jolloin mitään korjauksia saumojen avulla ei voida tehdä. Ammattitaitoinen vuolukivimuurari kokoaa isonkin tulisijan päivässä. Tulisijavaihtoehtoja löytyy eri valmistajilta kymmenittäin ja tuotteista on mahdollisuus tilata myös yksilöllisesti suunniteltuja tulisijoja.

KLASSISEN KAAKELIUUNIN lisäksi keraaminen pinta on löytänyt tiensä myös muihinkin ratkaisuihin kuten tiilisiin kuorimuureihin ja vuolukiveen. Teollisesti valmistetut keraamiset tulisijat ovat pakettiratkaisuja, jotka asennetaan tehtaan toimesta. Asennus vie päivän tai pari mallista riippuen. Valikoimista löytyy useita ulkonäöltään ja lämmityskyvyiltään erilaisia malleja. Markkinoilla on myös tulisijoja, jotka ovat niin keveitä, että ne voidaan sijoittaa vaikkapa puisen välipohjan päälle.

Valikoimiin kuuluu myös METALLISIA TAKKOJA ja kamiinoita, tosin niiden pinnassa voi olla myös kiveä tai keramiikkaa. Kevyttulisija ei luonnollisestikaan ole varauskyvyltään kovin suuri, pahimmassa tapauksessa se kylmenee heti, kun tuli pesässä on sammunut. Kevyttulisija sopii kohteisiin, joihin ei voida asentaa painavaa lämmönlähdettä tai joissa halutaan luoda vain tunnelmaa. Lisäksi markkinoilla on keveitä, massatäytteisiä ja yleensä peltikuorisia takkauuneja, joiden lämmönvarauskyky on huomattavasti parempi kuin kevytulisijojen. Tuotteet ovat edullisia, nopeasti asennettavia ratkaisuja.

 

Varaava takka luovuttaa lämpöä pitkään

Yleisin vaihtoehto uusissa omakotitaloissa on varaava takka, se tulee lähes 60 %:iin uusista omakotitaloista ainakin osana järjestelmää, koska takan voi yhdistää myös kokonaisuudeksi leivinuunin kanssa. Takka-leivinuuniyhdistelmän tai erillisen leivinuunin valitsee noin viidennes rakentajista. Takkauunissa yhdistyy perinteisen pystyuunin tehokas vastavirtausperiaate ja lasin takana tunnelmaa luova tuli. Hyötysuhde on korkea, parhaimmillaan jopa 80–90 %. Takkauuni luovuttaa lämpöä pitkään, jopa puolesta vuorokaudesta kahteen lämmityksen jälkeen. Takkauunin voi varustaa niin sanotulla kesäpellillä, joka avaa ja sulkee tulipesästä suoran yhteyden savukanavaan. Tällöin kesäaikaan pelti voidaan avata ja pesässä pitää tulta huonetilan silti kuumenematta liikaa.

 

Leivinuuni

Leivinuuni ei ole ainoastaan lämmönlähde vaan se on hyödyksi osana ruuanlaittoa. Pitkän lämmönluovutuskyvyn ansiosta monet ruuat ovatkin parhaimmillaan leivinuunissa valmistettuina. Leivinuunissa poltetaan puut kiviarinalla. Palamisen jälkeen hiilet ja tuhka poistetaan hiililuukkuun, ja kuumennettu arina on käyttökunnossa monta tuntia. Leivinuuninkin saa varustettuna lasiluukulla, jolloin tunnelmallinen tulen loimu tulee esiin uunia lämmittäessä.

 

Kiertoilmatakka on nopea lämmittäjä

Varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön omassa massassaan pidempään ja luovuttaa sitä huonetilaan hitaasti säteilynä, kun taas kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin. Jos peruslämmitys talossa on jo järjestetty mahdollisimman tehokkaalla tavalla, takka voi olla enemmänkin tunnelmaa ja mahdollista lisälämmitystä varten. Silloin kiertoilmatakka on hyvä ratkaisu, sillä se alkaa antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Esimerkiksi sähkökatkoksen alkaessa lämpöä saa nopeammin kiertoilmatakasta kuin varaavasta takasta.

 

Metalliset takat ja kamiinat

Kevyttakkoihin kuuluu metallisia takkoja ja kamiinoita, tosin niiden pinnassa voi olla myös kiveä tai keramiikkaa. Kevyttulisija ei luonnollisestikaan ole varauskyvyltään kovin suuri, pahimmassa tapauksessa se kylmenee heti, kun tuli pesässä on sammunut. Kevyttulisija sopii kohteisiin, joihin ei voida asentaa painavaa lämmönlähdettä tai joissa halutaan luoda vain tunnelmaa. Lisäksi markkinoilla on keveitä, massatäytteisiä ja yleensä peltikuorisia takkauuneja, joiden lämmönvarauskyky on huomattavasti parempi kuin kevytulisijojen. Tuotteet ovat edullisia, nopeasti asennettavia ratkaisuja.

 

Tulisija ja hormi kaipaa huoltoa

Tulisija ja hormit tulee huoltaa säännöllisesti. Hormit pitäisi asuintaloissa nuohota kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Nuohooja kertoo sekä tulisijan että piipun kunnosta, jos korjauksia pitää tehdä. Tulisijaa kannattaa huoltaa säännöllisesti itse. Joka kerta ennen lämmitystä puhdista arina tuhkista ja tyhjennä tuhkalaatikko ennen sen täyttymistä. Harjaa, tai imuroi tulisija pölyistä ja roskista. Nokeentuneen lasiluukun saat puhtaaksi lasinpesuaineella, pyyhkimällä kosteaan talouspaperiin laitetulla tuhkalla, tai keraamisen liesitason puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella.