Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Mökin pihapiirin rakennukset

Mökkirakentaminen on jatkuvaa täydennysrakentamista. Jo mökin suunnitteluvaiheessa on päätettävä tarvitaanko mökkiin useampia makuuhuoneita, erillinen keittiö, tuleeko erillinen saunarakennus, ullakko, parvi, sisävessa jne. Samalla joudutaan miettimään, tehdäänkö mökin yhteyteen samaan pihapiiriin muitakin rakennuksia. Tällaisia ovat useimmiten erillinen käymälä, saunarakennus ja erilaiset varastot ja aitat.

Ollikaisen Hirsirakenn opt

Kuva: Ollikaisen Hirsirakenne

 

Mökkiläiset täydentävät pihapiiriään uusilla tiloilla ja miettivät useimmiten rakentavansa seuraavaksi mökilleen talousrakennuksen, aitan, kesäkeittiön, pihasaunan, ulkohuussin tai huvimajan.

Varsinaiseen päärakennukseen on jo tiloja tehty mm. tupakeittiö (58%:ssa mökeistä), sauna (54%) , erillinen pesuhuone (38%), kaksi makuuhuonetta (37%) , erillinen tupa/olohuone (36%), sisä-wc (39%) ja ullakko/parvihuone (32%)

 

Varastot ja aitat

Usein piharakennukset ovat kevytrakenteisia, ilman vankkaa perustusta olevia puutarhan rakennuksia. Nämä tarvitsevat kuitenkin vähintään toimenpideluvan, joten kunnan rakennustoimistoon kannattaa olla yhteydessä ja selvittää, mitä tontille saa rakentaa ja tarvitaanko rakennuslupa.

Poikkeuslupapäätökset saadaan suoraan kunnasta ja kuntien rakennusjärjestyksiä pyritään myös yhtenäistämään/kehittämään. Piharakennukset tuovat hyvin toteutettuina viihtyvyyttä ja esteettisyyttä pihapiiriin, antavat lisämajoitustilaa ja säilytystilaa koneille ja mahdollisuuden ”pidentää kesää” molemmista päistä.

Monet haluavat mökillensä myös erillisen varasto- tai aittarakennuksen, jossa voi säilyttää esimerkiksi puita ja muita tavaroita, joita ei haluta varastoida sisälle. Eristämättömät varastorakennukset ovat suhteellisen yksinkertaisia rakentaa ja syntyvät näppärältä tekijältä nopeasti. Piharakennuksia löytyy myös valmiina paketteina, pienen vajan tai katoksen tarpeet voi ostaa jopa henkilöauton peräkärryyn mökkimatkalla.

Yhtenäistä miljöötä tavoiteltaessa mökkivalmistajilta kannattaa kysellä jo loma-asuntoa suunniteltaessa, millaisia varasto- tai aittarakennuksia heillä on tarjota.

 

Uusien loma-asuntojen oleskelutilat ja kellarit 20158

Katettu terassi  63 %
Avoterassi  58 % 
Katettu parveke  8 % 
Lasiterassi 10 % 
Avoparveke  6 %
   
Pieni kylmätila lattian alla  3 %
Osakellari tai kokokellari  3 %
Maakellari  8 %

 

Kesäkeittiö

Suomalaiseen mökkeilyyn kuuluu oleellisena osana ruuanlaitto ulkona, joten erilaiset grillikatokset ja kesäkeittiöt ovat suosiossa. Usein ne ovat sivuiltaan avoimia katoksia, joissa grilli on sijoitettu keskelle. Grillinä voi toimia hiiligrilli tai kaasugrilli. Grillin voi myös muurata tai latoa tiilistä, ja sen voi varustaa savustusmahdollisuudella. Muuraamalla jokainen voi toteuttaa kesäkeittiönsä toiveittensa mukaan. Tiilivalmistajilta on saatavissa valmiita muurausohjeita grillin tai isomman yksikön tekoa varten. Varsinkin suurempaa kokonaisuutta haluavalle valmis malli työohjeineen on varmempi ratkaisu.

Jos ulkona tehdään ruokaa usein, kannattaa harkita pihakeittiön hankkimista. Pihakeittiö on yleensä kahdelta sivulta umpinainen, katollinen rakennelma, joka varustetaan monipuolisemmin kuin perinteinen grillikatos. Usein siihen sijoitetaan keittomahdollisuus, kaasugrilli sekä mahdollisesti tiskiallas ja jääkaappi.

 

Lasiterassi jatkaa kesää

Pihan oleskelualueen yhteyteen voidaan rakentaa erilaisia rakennelmia pidentämään käyttöaikaa ja antamaan suojaa. Yleisin rakenne lienee terassi puutarhakalusteineen. Tällainen avoterassi voidaan tehdä myös pergolaksi, jossa avoseinät suojataan esimerkiksi köynnöskasveilla, jolloin terassi varustetaan lasitusjärjestelmällä. Näin terassin käyttöaikaa voidaan helposti lisätä parilla kuukaudella.

Lasitus kannattaa tehdä avattavaksi, jolloin viileinä ja sateisina päivinä se antaa suojaa, ja hellepäivinä voidaan nauttia viilentävästä kesätuulesta. Jos jo olemassa oleva terassi halutaan lasittaa, riittää yleensä toimenpidelupa. Lasiterassi rakennetaan kuitenkin usein vanhan rakennuksen kylkeen omaksi, uudeksi kokonaisuudeksi, jolloin tarvitaan rakennuslupa. Kannattaa ottaa yhteyttä mökkipaikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisiin jo suunnitteluvaiheessa ja tarkistaa, mitkä toimenpiteet tarvitsevat luvan.

 

Maakellarin rakentaminen

Maakellari on useinkin hyvä kesäasunnon säilytysratkaisu. Oikein sijoitettuna ja tehtynä kellarista voi tulla koko pihan kaunistus ja jäsentelijä. Kellarin paras paikka on rinteessä, mieluimmin pohjoisen puolella, jonne kellari rakennetaan siten, että vain käyntijulkisivu tulee esille rinteestä. Jos käynti tulee valoisalle puolelle, voidaan puita ja pensaita istuttaa varjostamaan kulkuaukkoa. Kellarin voi myös tehdä tasamaalle, jolloin maapeitto toteutetaan siirtomaana.

Vaihtoehtoisia toteutustapoja ovat muuraaminen kevytsoraharkoista tai esimerkiksi valmiista betonielementeistä. Markkinoilta löytyy myös betonisia, sisustettuja ja täysin valmiita paketteja. Tällainen elementti tuodaan kokonaisena tontille ja nostetaan sille pohjustettuun paikkaan. Lopuksi elementti eristetään ulkopuolelta ja peitellään, minkä jälkeen kellari on käyttövalmis.

Kellarin tekemiseen kannattaa tutustua huolella ja kysyä neuvoa asiantuntijoilta. Oikea kosteus ja lämpötila sekä tuulettavuus pitää varmistaa, ja myös pohja- ja pintavesien sisäänpääsy on estettävä. Oikein toteutettuna kellari on todellinen aarre hyötypuutarhan pitäjälle.

 

4071

Kuva: Vaaran Aihkitalot

 

Piharakennelmat

Esimerkiksi lammen rantaan tai saareen toteutettu huvimaja kaarisiltoineen voi olla todellinen mökkipihan kiintopiste. Erilaisista puu- ja takorautaporteista sekä aidanteista saadaan oikein suunniteltuina helposti näyttäviä yksityiskohtia. Pimeän aikaan näitä rakennelmia voidaan korostaa vielä kohdevaloilla.

Näkösuojia ja aitoja voidaan toteuttaa helposti valmiilla aitaelementeillä. Markkinoita löytyy esimerkiksi erikorkuisia ja –tyylisiä kestopuuelementtejä ja tolppia, joita käyttämällä työ sujuu nopeasti.

 

Jäteastiat piiloon

Jäteastian naamiointi kesäpihassa voidaan järjestää joko istuttamalla pensaita tai rakentamalla jätekatos tai aitaus. Katos täytyy tehdä riittävän väljäksi, jotta astioiden kuljetus tyhjennysautoon ja takaisin käy helposti. Sijoituspaikkaa valittaessa on muistettava, että auton pitää päästä helposti jäteastioiden viereen. Yksi tapa on tehdä yhteinen jätepaikka useimpien mökkiomistajien kanssa.

Useilla paikkakunnilla kunta on järjestänyt kesäasukkaiden jätteenkeräyspisteen. Roskat voi viedä myös mukanaan, kun mökiltä lähdetään pois. Kotimatkan levähdysalueiden roska-astiat eivät kuitenkaan ole niiden oikeita sijoituspaikkoja.

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot