Mökkipäiväkirja jokaiselle mökille

Reset
Viimeksi päivitetty: 04.08.2015 14:23

rts_tutkii_logo_pieni

Mökkipäiväkirja on tarkoitettu kesämökkien uudisrakentamisen, korjaamisen ja ylläpidon seurantaan. Rakennuslaki velvoittaa luvanvaraisessa rakentamisessa ja korjauksessa huoltokirjan käyttöön. Mökin rakentamisen ja ylläpidon aikana kirja muistuttaa sinua tarpeellisista toimenpiteistä ja tarkastuksista.

 

Polarhouse logo

Kuva: Polarhouse

 

Mökkipäiväkirja on jokaisen mökkiläisen ­huolto- ja ohjekirja

Me mökkimme omistajat osaamme itse käyttää omaa mökkiämme ja sen laitteita niin kuin kuuluukin. Tiedämme mitä keväällä teemme, mitä hanoja ja sulkuja avaamme, kun aloitamme mökkikauden ja osaamme ne kaikki sulkea, kun syksyllä jätämme mökkimme nukkumaan talviuntaan. Osaamme keväällä herätellä mökin uutta kesää varten, tiedämme mitä konsteja käytämme, kun sytytämme takan keväällä ensi kerran, mitä peltejä availemme ja mitä suljemme missäkin vaiheessa. Meille tämä on itsestään selvää, mutta entäpä meidän jälkikasvullemme, tai heille, jotka kenties ostavat meiltä mökin? Tietävätkö he, mistä löytyy kasteluletkua varten veden sulkuventtiili, miten käyttää kaasulaitteita, pitääkö mökkiä lämmittää ennen kuin sähkölaitteet voi laittaa päälle, pitääkö kodinkoneille ensin tehdä jotain? Entä mitä maalia ulkovaraston seinään on laitettu ja minkä väristä paikkausmaalia siihen on hankittava? Milloin viimeksi nuohooja on käynyt? Jos kaikki ohjeet ja tieto on laitettu ”yksiin kansiin” Mökkipäiväkirjaan, ei uudella käyttäjällä ole ongelmia. Nykyaikaiset mökit varustetaan usein vastaavilla teknisillä laitteistoilla kuin omakotitalotkin ja siksi on tärkeää, että niitä hoidetaan ja huolletaan samalla tavalla ja että niiden huolloista ja käyttöohjeista pidetään kirjaa. Samalla saadaan mökin teknistaloudellinen historiikki yksiin kansiin, josta on hyötyä tuleville sukupolville ja huolellisesti täytettynä saadaan mahdollisen mökin myynnin yhteydessä vahva dokumentti ylläpidosta, mikä varmasti myös nostaa mökin arvoa.

Mökkipäiväkirjassa on kaksi pääosaa: rakentamisen valvontaosa, joka sisältää myös ohjeita korjausrakentamisen valvontaan ja huolto- ja kunnossapito-osiosta. Näiden lisäksi kirja antaa pihan ja sen ympäristön hoitoon ohjeita ja vinkkejä. Kirjaa on helppo käyttää ja täyttää. Siinä on valmiit taulukot ja se voidaan ottaa käyttöön milloin tahansa.

Kirjassa pyritään huomioimaan kaikki olennaiset asiat turvallisen, terveellisen ja viihtyisän asumisen kannalta. Kantava­na ajatuksena jo Rakentamismääräysko­koelmassa on, että ohjeita noudattamal­la rakennuksen olennaiset ominai­suudet voidaan säilyttää suunnitellun käyttöajan. Jos et jaksa täyttää koko kirjaa, täytä ainakin oleellisimmat kohdat eli sellaiset osiot, joiden huollolla ja hoidolla voidaan välttää turvallisuus- ja terveysriskejä.

Säilytä Mökkipäiväkirjan liitteenä kansioissa kaikkien koneiden käyttö-, huolto- ja takuuohjeet, rakennusluvat, erilaiset dokumentit, mökin piirustukset ja merkitse piirustuksiin mistä löytyvät esim. tarkastusluukut, vesien sulkupisteet, johdotukset.

 

WP 20150612 16 09 31 Pro

 

Päiväkirja käyttöön ­jokaiselle mökille

Päiväkirjan voi alkaa täyttää milloin tahansa. Perustiedot mökistä täytät heti kirjan alkuosaan ja jokaisesta mökin kunnostukseen ja ylläpitoon liittyvästä asiasta, jotka sinulla on jo tiedossa, voit laittaa tiedon. Jos et muista, mutta löydät esim. koneiden valmistajien ohjeita, voit sieltä laittaa Päiväkirjaan ne oleellisimmat, jotka liittyvät ko. koneen huoltoon ja käyttöön. Ja jos sinulla on varastossa vanha maalipurkki mökkisi – tai ulkokalusteidesi käsittelyä varten, voit laittaa sen pois, kun kirjoitat tuotteen merkin ja värikoodin Päiväkirjan sille tarkoitettuun osioon.

Huolto-osassa on laajimmille ja kustannuksiltaan suurimmille rakennusosille, kuten vesikatteet, runkorakenteet, tai lämmitysputkisto, asetettu realistiset käyttöikätavoitteet. Tämä kertoo sen realistisen iän, jonka ajan ko. rakenteen pitäisi asianmukaisesti huollettuna ja hoidettuna kestää käyttökelpoisena. Lisäksi kyseiselle rakennusosalle on arvioitu kunnossapitojaksot. Esim. ulkoseinien on arvioitu tarvitsevan paikkamaalausta 8 vuoden kuluttua ja kokonaan uuden maalin 15 vuoden kuluttua.

Huoltotaulukko muistuttaa vuosittain niistä mökin huoltotehtävistä, jotka toistuvat säännöllisin välein. Taulukossa on sarakkeet päivä- ja viikkotehtäville ja vuosittain suoritettaville tehtäville. Nämä ovat tietysti viitteellisiä ja antavat mökkiläiselle tiedon siitä mihin aikaan vuodesta ko. huoltotoimenpiteet tulisi suorittaa. Tärkeää on sana ohjeellinen, koska jokaisen käyttötottumukset ja myös olosuhteet vaikuttavat suuresti monen toimenpiteen ajoitukseen. Huoltotaulukko onkin tarkoitettu lähinnä muistin virkistämiseksi ja ohjenuoraksi mökin huoltotöissä. Näin yritetään varmistaa, että mikään olennainen työ kuten nuohous ei pääsisi unohtumaan. Sarake, johon toimenpiteen tekijä laittaa päivämäärän ja puumerkkinsä, auttaa myös muistamaan kuka työn teki ja milloin.

Kulutusseurantaa varten Päiväkirjassa on myös paikka sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutusseurannalle. Näin saat myös mielenkiintoisen tiedon mökkisi kuluista ja niiden kehittymisestä. Tämä on mielenkiintoista erityisesti niille jotka käyttävät mökkiänsä ympäri vuoden omakotitalon tapaan. Asiakirjan avulla saat näin myös osoitettua mahdolliselle ostajalle mökkisi käyttökulut.

Pintamateriaalien muistiin merkitsemistä varten on omat kohtansa. Kirjaan voidaan merkitä huonekohtaisesti mitä kaikkia materiaaleja on käytetty, värikoodeineen ja samat tiedot myös ulkopintoihin. Saat nurkistasi pois vanhat kuivettuneet maali- ja lakkapurkit, kun kaikki on kirjassa ylöskirjattuna.

Kirjan lopussa on vielä perusohjeita mm. pensaiden ja puiden leikkauksista, tärkeimpien hyötykasvien kasvattamisesta ja mökin tuholaisten torjunnasta. Myös ajankohtaisiin jätevesi- ja kompostointiasioihin on kirjassa omat lukunsa. Myös voimassa olevaa lainsäädäntöä on valotettu mm. laiturin rakentamisen, järven ruoppauksen ja rannan kunnostuksen osalta. Kaikki hyödyllistä tietoa.

 

Mökkipäiväkirjan tilaus

09 540 7310

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.