Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Hirsi on pysynyt mökkiläisen suosikkimateriaalina

rts tutkii logo pieni

Hirsi oli ennen Suomessa ylivoimaisesti käytetyin rakennusaine – lähes kaikissa rakennustyypeissä. 1950-luvulta alkanut teollisen hirren kehitys tähän päivään on osoittanut, että hirsirakentamisella on myös hyvä tulevaisuus. Hirren valitsee vieläkin kaksi kolmesta uudesta mökkirakentajasta.

Nordic Polarhouse Oy opt

 Kuva: Nordic PolarHouse Oy

 

Meillä on useita satoja vuosia vanhoja hirsirakennuksia käytössä tänäkin päivänä. Teollinen nykyhirsi tiedetään olevan yhtä lailla kestävä ja ekologinen, mutta samalla erittäin mittatarkka, teknisesti ja taloudellisesti hyvin kilpailukykyinen. Hirsitalossa viihdytään, se on energiatehokas ja edullinen asua. Ulkoseinärakenteena massiivinen hirsi on idioottivarmasti toimiva. Edelleenkin teollisen hirren parhaita ominaisuuksia on sen monipuoliset käyttömahdollisuudet paitsi erilaisissa rakennustyypeissä samalla myös eri rakennusosissa.

Tälläkin hetkellä Suomessa on eniten juuri hirsirakennuksia: saunat, talousrakennukset, grillikatokset, aitat, autotallit, saunamökit, kesä- ja talviloma-asunnot, omakotitalot, palvelutalot, tunturirakennukset jne. Hirsiteollisuus tuottaa rakennusten ulkoseiniä, alapohjia, välipohjia, kattorakenteita, palkkeja, pilareita, väliseiniä. Kymmenissä maissa ympäri maailman ostetaan suomalaisia hirsirakennuksia. Noin puolet teollisen hirren liikevaihdosta tuleekin viennistä. Merkillepantavaa on myös se, että pienetkin hirsiteollisuusyrittäjät harjoittavat vientiä.

  

Hengittävä hirsi

Sanotaan, että hirsi hengittää. Teollinen hirsi ei kuitenkaan vuoda ilmaa. Kun nykyisin vaaditaan hyvin tiiviitä rakennuksia, se onnistuu teollisella hirrellä erittäin hyvin. Tutkimukset, joita on tehty parin viime vuosien aikana osoittavat teollisen hirsitalon yhtä hyväksi kuin puu- tai kivitalon. Terveellisyys, hengittäminen ja ekologisuus ovat kuitenkin erityisesti hirsirakentamiseen kuuluvia. Massiivisessa hirsitalossa on paljon kestävää puuta ja se toimii hiilinieluna.

Hengittämisessä on kysymys ennen muuta kosteus- ja lämpötasapainosta huoneilmassa. Jokainen massiivihirsimökissä yön nukkuneena voi aistia kosteus- ja lämpötasapainon. Hirsiseinä pystyy merkittävästi varastoimaan ja luovuttamaan kosteutta. Lämpömielessä aurinko lämmittää talon ulkoseinän ulkopintaa päivällä varaten lämpöä, mikä taas hyödyntyy kylmempinä öinä.

Lue lisää: Rakenna koti hirrestä

 

Hirsiseinää voi lisäeristää

Omakotitalossa hirren etuna voidaan pitää ulkoseinässä myös sen varmaa rakennusfysikaalista toimivuutta yhdistelmärakenteisiin verrattuna.

Massiivihirsiseinän lämmöneristyskyky ei ilman lisäeristystä ole yhtä hyvä kuin puu- tai kivitalon seinällä. Em. hyvistä puolista johtuen hirsiseinälle sallitaankin heikompi eristyskykyvaatimus. Sen vaikutus energian kokonaiskulutuksen kannalta on kuitenkin hyvin pieni verrattuna saavutettuihin etuihin. Lisäksi hirsiseinää on helppo myös lisäeristää hyvillä eristeillä (PUR ja PIR) sellaisilla alueilla joissa se ei näy (esim. keittiö, kodinhoitohuone, wc, pesuhuone, sauna, varasto).

Esimerkiksi omakotitaloissa hyvin riittää lamellihöylähirsi 205 mm ja esim. 10 cm lisäeristys ei-näkyville pinnoille. Etu tällaisessa ratkaisussa verrattuna 35-50 cm paksuun ulkoseinään on että hyötyneliöiltään esim. 150 m²:n omakotitalossa rakennettava hirsitalon bruttoala on noin 10 m² pienempi eli kustannuksiltaan jopa 20 000 euroa edullisempi. 

Lue lisää: Lämmöneristyksessä ei voi olla liian huolellinen

 

Tutustu merkittäviin hirsitalovalmistajiin osiossa: Hirsitalopaketit

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

vertia banneri