Mökkikeittiöönkin mukavuudet

Reset
Viimeksi päivitetty: 18.05.2021 17:15

Tärkein kysymys keittiötä mökille suunniteltaessa on, tuleeko mökki ympärivuotiseen käyttöön vaiko vain kesäkäyttöön. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun mökin keittiöön kannattaa panostaa samat varusteet ja toiminnot kuin kotonakin on. Keittiön on oltava toimiva, ergonominen, esteetön, viihtyisä ja valoisa.

Puustelli miinus kitch opt

Kuva: Puustelli

Suunnittelussa kannattaa huomioida myös tulevaa elämäntilannetta, onko mökistä kenties jossain vaiheessa tulossa kakkoskoti, jonne muutetaan kokonaan tai osittain. Kesäkäyttöisellä mökillä ruokaa laitetaan ulkona kesäkeittiössä tai grillipaikoilla, aamiaiset nautitaan terassilla jne. Tämän vuoksi mökkikeittiöksi kesäkäyttöisessä mökissä riittää vaatimattomampi varustelutaso, mutta myös tällöin laadukkaaseen kalustemateriaaliin kannattaa kiinnittää huomiota.

 

Hyvällä suunnittelulla ihana mökkikeittiö

Kuten kotikeittiö, myös mökkikeittiö tarvitsee keittiösuunnitelman, joka kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, koska kodinkoneet ja kaappien paikat vaikuttavat vesijohtojen ja viemäreiden, sekä sähköjen ja valaistuksen suunnitteluun. Varsinkin jos kyseessä on talviasuttava tai jopa kakkoskoti, on suunnittelu yhtä tärkeää kuin varsinaisen asunnon keittiön kohdalla.  Mökkikeittiö on usein vaatimattomammin varusteltu ja esimerkiksi astianpesukone tulee vain noin joka kolmanteen uuden loma-asunnon keittiöön. Keittiölle varattu tila on mökillä kooltaan pienehkö ja oman rajoituksena moniin mökkikeittiöihin tuo juoksevan veden puute tai esimerkiksi lämminvesivaraajan puute. Hyvä suunnittelija saa pieneenkin tilaan tarvittavat toiminnot mahtumaan ja ripaus persoonallisuutta tekee siitä kodikkaan, juuri oikeanlaisen. Keittiökalusteissa kosteudenkestävyys on ehdoton pitkäikäisyyden edellytys. Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ominaisuudet korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on osan vuodesta kylmillään.

 

Valaistusta ja pistorasioita riittävästi

Keittiö vaatii hyvän yleis- ja paikallisvalaistuksen, sillä se on työskentelytila, jossa pitää voida turvallisesti käsitellä erilaisia kodin pienkoneita ja mm. veitsiä. Keittiön yläkaappien alapohjaan voidaan kiinnittää työvalot esim. led-ketjuna, joka valaisee koko työtason, tai yksittäisinä valaisimina. Pistorasioita kannattaa sijoittaa riittävästi erilaisille pienkoneille työpöytätason yläosaan. Pistorasioiden sijoittelussa on muutamia säädöksiä, joita tulee noudattaa. Nämä sähkösuunnittelija osaa suunnitteluvaiheessa laittaa kohdilleen. Perussääntönä voi aina ajatella, että valaistusta ei koskaan ole liikaa ja pistorasioita mieluummin liikaa kuin liian vähän.

 

Millainen materiaali mökkikeittiöön

Keittiökaappien rungot tehdään yleisimmin matalapainelaminaatilla päällystetystä lastulevystä, MDF-levystä (puupuristelevyä) tai massiivipuusta. Keittiön runkomateriaalin tulisi kestää kosteutta. Keittiön hintaan eniten vaikuttaa kaappien lukumäärän lisäksi valittu ovityyppi ja –materiaali. Edullisimpia ovat maalipintaiset melamiiniovet, joiden pinnan kestävyydessä on jonkin verran jouduttu tinkimään. Näitä hieman kalliimpi on laminaattipintainen ovi, joka kestää paremmin kulutusta ja mahdollisia kolhuja. Laminaattipintaisia ovia saa useissa eri väreissä. Pinta on helppo pitää myös puhtaana. Mökeillä suositut luonnonväriset tai kuultokäsitellyt mänty- ja koivuoviset kaapit ovat näyttäviä ja kestäviä vaihtoehtoja. Näitä kalliimpia ovat massiivitammi- ja pyökkiovet.

Työpöytätason on kestettävä kulutusta, oltava hygieeninen ja helppohoitoinen. Laminaattitaso on edullisin, se on helppohoitoinen ja se kestää hyvin iskuja ja kulutusta. Puutaso on kaunis ja ekologinen vaihtoehto työtasoksi. Kolhut, tahrat ja naarmut voi helposti hioa ja käsitellä sen jälkeen pinta uudelleen esim. pellavaöljyllä tai vahalla. Nämä käsittelyt on toistettava säännöllisesti, sillä huonosti käsitelty taso imee itseensä kosteutta. Puutasolle ei voi laskea kuumaa kattilaa.

Ruostumaton teräs on työpöytätason materiaalina helppohoitoinen ja sillä on hyvä lämmön- ja kosteudenkesto. Huonona puolena on, että se naarmuuntuu helposti.

Kivi on kestävä materiaali ja sitä saa useissa eri väreissä. Luonnonkivistä parhaiten sopii työtasoksi graniitti, joka on kotimaista kiveä. Kivitason lämmön- ja kosteudenkesto on erinomainen. Myös kivitasoa täytyy hoitaa niiden omilla aineilla. Kivitasojen rinnalle on tullut massatasoja, jotka ovat helposti puhdistettavia ja niillä on hyvä iskun- ja kulutuksen kesto sekä kosteudenkesto.

  

3012

Kuva: Honkarakenne

 

Sähköä, kaasua vai molempia

Vapaa-ajan asunnon keittiössä koneet toimivat joko sähköllä tai kaasulla. Sähköllä toimivat keittiön koneet ovat samanlaisia kuin kotonakin. Mökillä, jonne ei tule sähköä, koneet voivat toimia kaasulla tai 12 V:n aurinkosähköllä. Aurinkosähköjärjestelmässä virran tuotto ja akkukapasiteetti asettavat omat rajoituksensa, joten usein sen tukena on aggregaatilla tuotettu sähkö tai nestekaasu. Kaasulla toimivat kodinkoneet ovat sähkölaitteita kalliimpia, mutta ajavat muuten saman asian kuin sähkökoneetkin. Lietenä toimii varsin hyvin tavallinen yksi- tai kaksitasoinen kaasuhella tai uunilla varustettu kaasuliesi. Jääkaappimarkkinoilla on tarjolla sekä aurinkosähköön liitettäviä 12 V:n malleja että kaasulla toimivia. Hinnat vaihtelevat koosta ja toimitavasta riippuen.

 

Minikeittiö mahtuu pieneen tilaan

Jos mökin ruoanlaitto on pääasiassa ulkosalla grillaamista tai jos tilaa keittiölle on hyvin vähän, on markkinoilla tarjolla erityisesti vapaa-ajan käyttöön sopivia minikeittiöitä. Minikeittiö riittää mainiosti silloin kun vapaa-ajan asunnolla tarvitaan vain perustarpeet tyydyttävää ja huoletonta perusratkaisua keittiöaskareiden hoitoon. Minikeittiö on varsin pieni, leveydeltään joko 1000 mm:n tai 1200 mm:n kalustestandardeihin sopiva kokonaisuus, joka on tarvittaessa liitettävissä myös muuhun kalustukseen. Tällöin pitää kuitenkin varmistua siitä, ettei minikeittiön takaosasta tapahtuva tuuletus esty.

Minikeittiö toimii joko sähköllä tai kaasulla ja sisältää jääkaapin, lieden, pesualtaan sekä säilytyskaapin. Sähkölieden tehontarve on yhteensä 3000 W, joten se tarvitsee oman 16 A:n johdotuksen ja sulakkeen. Myös minikeittiön jääkaappi vaatii erillisen, 10 A:n liitännän.

Minikeittiö on helppo asentaa paikoilleen. Edessä olevilla säätöjaloilla keittiö asettuu tukevasti kaltevallekin lattialle. Liittämällä vain töpselit seinään on keittiö käyttövalmis.

 

Lue myös: keittiövalmistajien valinnasta omakotirakentaja osiosta.