Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Kysy lakiasioista - asiantuntijamme vastaavat.

Onko sinulla kysymyksiä tai ajatuksia pienrakentajan lakiasioihin liittyen? Annamme neuvontaa ja vastaamme kysymyksiinne koskien rakentamisen, remontoimisen ja asumisen ongelmatilanteita ja virhevastuita. Pyrimme vastaamaan viimeistään kahden viikon sisällä. Rakentamisen ja asumisen kumppani lakiasioissa, Asianajotoimisto Veneskoski Oy.Sähköpostisi
Nimesi
Viesti

Onnistunut remontti - miten toimia, jos remonttiurakka menee pieleen?

Kun kotisi kaipaa remontointia ja päätät hankkia ammattimiehen remonttia tekemään, kannattaa jo aluksi olla tarkkana ja valita tekijä huolella. Turvallisinta on valita remontin tekijäksi elinkeinonharjoittaja, jolloin kuluttajansuojalain säännökset ovat tilaajan eli kuluttajan turvana.

 

tyokuva tiiveysmittaus vertia uretaanivaahto

Ammattilaisissa on eroja. Tarkista, että valitsemasi urakoitsija löytyy verottajan ennakkoperintärekisteristä ja reklamoi mahdollisista työvirheistä viivyttelemättä.

 

Sopimus on aina hyvä tehdä kirjallisesti ja suuremmissa remonteissa myös tarjous kannattaa pyytää kirjallisena. Tällöin kummallekin osapuolelle on selvää, mistä on sovittu ja sopimuksen sisältö pystytään osoittamaan mahdollisissa riitatilanteessa.

Verotuksellisesti on myös hyvä huomioida, että mikäli haluat hyödyntää kotitalousvähennyksen, valitsemasi urakoitsijan on oltava ennakkoperintärekisterissä. Voit tarkistaa asian internetsivulta www.ytj.fi.

 

Urakoitsijan myöntämä takuu

Urakoitsija voi antaa työlleen myös takuun, jolloin urakoitsija sitoutuu vastaamaan tekemistään virheistä sovitun takuuajan. Takuussa kyse on siis urakoitsijan antamasta lain tarjoaman suojan ylittävästä lisävakuudesta. Takuulla ei voi huonontaa kuluttajansuojalain tarjoamaa suojaa.

Kuluttajansuojalain mukaan urakkasuorituksen on sisällöltään, suoritustavaltaan ja tulokseltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun. Elinkeinonharjoittaja vastaa kuluttajalle siitä, että työ tehdään ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Jos huolellisesta urakoitsijan valinnasta huolimatta käy niin, että havaitset virheitä työn laadussa, älä viivyttele. Ota välittömästi yhteyttä urakoitsijaan, sillä mikäli et ilmoita virheestä kohtuullisessa ajassa, menetät oikeutesi vedota virheeseen.

Sinulla on oikeus vaatia, että urakoitsija korjaa virheen ilman, että siitä aiheutuu lisäkustannuksia. Voit myös pidättää virhettä vastaavan osuuden urakkahinnasta kunnes virhe on korjattu tai muusta hyvityksestä on sovittu. Toisaalta on hyvä myös huomata, että vaikka et vaatisi virheen korjaamista tai työn uusimista, urakoitsijalla on ensisijainen oikeus korjata itse virheensä, jos urakoitsija virheilmoituksen saatuaan viipymättä tähän tarjoutuu.

 

Miten virhe korjataan?

Jos virheen korjaaminen tai uusi suoritus ei tule kysymykseen tai tällaista oikaisua ei suoriteta kohtuullisessa ajassa siitä, kun olet ilmoittanut virheestä, sinulla on oikeus vaatia virhettä vastaavaa hinnanalennusta. Mikäli on selvää, että oma urakoitsijasi ei korjaa virhettä, voit myös korjauttaa virheen ulkopuolisella ja veloittaa kohtuulliset kustannukset virheestä vastuussa olevalta urakoitsijalta. Sinulla on kuluttajansuojalain mukaan myös oikeus saada korvausta virheen aiheuttamasta vahingosta.

Jos virhe on olennainen, voi myös purkaa sopimuksen. Tämä on kuitenkin niin sanotusti viimesijainen vaihtoehto. On myös huomattava, että tällöinkin sinun tulee maksaa virheettömän työn osuus.

Jos virheellisyydestä on erimielisyyttä, on hyvä hankkia ulkopuolisen asiantuntijan kuten tavarantarkistajan lausunto. Mikäli virheen olemassaolosta joudutaan riitelemään tuomioistuimessa, ulkopuolisen asiantuntijan lausunnolla on vakiintuneesti olennainen merkitys virheellisyyden arvioinnissa.

Ulkopuolisen asiantuntijalausunnon tilaamiseksi kannattaa olla yhteydessä paikalliseen kauppakamariin, josta saat apua oikean tavarantarkastajan löytämiseksi.

 

Lisätietoja

www.ytj.fi

www.tilaajavastuu.fi

 

 

Kirjoituksen on laatinut Asianajotoimisto Veneskoski Oy:n lakimies.

Veneskoski Logo

www.veneskoski.com

 

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot