Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Laadukas ikkuna vaatii vähemmän huoltoa

Nykyrakentamisessa ikkunoiden näkö ja varsinkin koko ovat muuttuneet. Tätä ovat edesauttaneet ikkunoiden tiukentuneet energiamääräykset ja myös tehtaiden tuotekehitys. Ns. vakioikkunoista on siirrytty mittatilausikkunoihin, mikä on mahdollistanut hyvinkin yksilölliset ikkunaratkaisut. Uudet ikkunat ovat ulkopuitteiltaan pääosin alumiinipintaisia ja näin ollen miltei huoltovapaita. Niiden hyvä lämmöneristyskyky antaa valinnanvapautta lämmitysjärjestelmää suunniteltaessa. Ikkunat vaikuttavat talon näyttävyyteen ja sisäpuolella tunnelmaan ja sisustukseen.

8868 fmt

Kuva: Lappli

 

Laatu takaa hyvän lopputuloksen

Hyvä ikkuna on kestävä, helppohoitoinen ja tiivis. Huolella tehdyssä ikkunassa karmit ja puitteet ovat mittatarkkoja, heloitukset, maalaukset ja profilointi kunnossa sekä tiivisteet paikoillaan. Ikkunat eivät saa iänkään myötä vääntyillä, vaan ne avautuvat vaivattomasti vuosienkin päästä. Korkea laatu näkyy myös hyvänä ja siistinä työjälkenä sekä tuotteiden asiallisena pakkaamisena ja suojauksena. Jos näissä on puutteita tai virheitä, kannattaa ottaa heti valmistajaan yhteyttä jo ennen ikkunoiden asentamista.

Talopakettikaupoissa ikkunat ovat kauppahinnassa mukana, joten niihin ei tule useinkaan kiinnitettyä huomiota muuten kuin ulkonäön suhteen. Ikkunat kuitenkin muodostavat paketin hinnasta merkittävän osan, joten onkin hyvä tarkistaa, minkälaiset ikkunat talopaketissa on. Näin vältytään myöhemmiltä pettymyksiltä.

ikkunavalina graafi

Kuva: Ikkunoiden valintaperusteet. Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy

 

Ei pelkkä valoaukko

Ikkunat antavat rakennukselle sen ulkonäön. Suunniteltuja aukkokokoja muuttamatta voidaan ratkaisevasti vaihtaa julkisivun ulkonäköä pelkästään vaihtamalla ikkunoiden väriä tai ruutujaotusta. Ristikoissa puitejaotus on kalliimpi, mutta ehdottomasti näyttävämpi kuin irtoristikko. Ulkonäkö voidaan muokata muuttamalla ikkunan pielilaudat sekä niiden leveys, väritys ja muoto.

Sisäpuolella ikkunat vaikuttavat koko talon sisäpuoliseen ilmeeseen ja niiden jaotus, sekä muoto talon tyyliin., jopa sisustukseen

Suuret ikkunat antavat valoa ja ovat näyttävän näköisiä, mutta jos ne tulevat alle 700 mm:n etäisyydelle lattiapinnasta, joudutaan ikkunat varustamaan 6 mm:n turvalasituksella.

Ikkunoiden lisätarvikkeisiin kuuluvat sisäpuoliset sälekaihtimet ja tuuletusikkunoihin hyttysverkot.

Nämä kannattaakin tilata ikkunoiden yhteydessä, jolloin niiden sopivuus ja toimivuus on helpommin taattu.

Aina ei haluta kuitenkaan, että ikkunoista nähdään sisään esim. saunaan ja pesutiloihin. Kosteissa tiloissa sälekaihtimet eivät ole pitkäikäisiä, ainakin niiden pinta muuttuu nopeasti ruman näköiseksi. Näissä tiloissa näköyhteys voidaankin estää käyttämällä ulkopuitteessa raakalasia vähentämättä kuitenkaan luonnonvalon pääsyä huonetilaan.

Parvekeoven viereiset ikkunat yleensä pyritään valitsemaan samaan korkeuteen ja samalla lasituskorkeudella kuin oven lasitus, jolloin saadaan julkisivun ulkonäöstä yhtenäinen.

Koska nykyiset ikkunat ovat energiataloudellisia eikä niiden pintalämpötila kovillakaan pakkasilla ole kuin muutaman asteen huonelämpötilaa alempi, voidaan lämmitystapa valita vapaasti. Tiloissa, joissa käytetään takkalämmitystä ja joissa korvausilma otetaan ikkunoiden kautta, kannattaa korvausilma-aukot heloituksineen yhdistää jo ikkunatilaukseen.

 full fmt

Kuva: Lappli

 

Hyvä tuote vaatii vähän huoltoa

Alumiinipuitteiset ikkunat vaativat vähän huoltoa. Niiden pinta kestää vuodesta toiseen, ja huolto perustuukin lähinnä tahrojen ja lian poistamiseen. Puuikkunan maali- tai suojakäsittelypinta pitää huoltomaalata jo ennen kuin maalipinta alkaa lohkeilla. Ikkunoiden tiivisteet vaihdetaan tarvittaessa.

Huoltoa on tietenkin myös ikkunoiden pesu. Pahimmassa tapauksessa pestäviä pintoja on kuusi ja helpoimmassa kaksi - valitusta ikkunatyypistä riippuen.

 

Kattoikkunoiden sijoitus

Talon eri tilojen pitää voida muuntua monenlaisiin tarpeisiin. Toisaalta hukkaneliöitä ei saisi jäädä mihinkään. Kun tila loppuu ja yläkertaa on vielä rakentamatta, on kattoikkuna usein käytännöllisin ja samalla edullisin ratkaisu.

Kattoikkunoiden sijoitus kannattaa päättää jo talon suunnitteluvaiheessa, koska kattoikkuna muuttaa samalla tilan luonnetta erittäin merkittävästi. Pimeästä ongelmapaikasta tulee parhaimmassa tapauksessa yksi talon persoonallisemmista kohdista.

Kattoikkunan suunnittelussa on kuitenkin tärkeätä huomioida muutama seikka. Kattoikkuna tulee sijoittaa aina riittävän alas silloin, kun ikkunasta halutaan nähdä myös ulos. Riippuen paikasta tai käyttötarkoituksesta kattoikkuna kannattaa varustaa joko ikkunapenkillä tai pystysuoralla ikkunaosuudella. Molemmat lisäävät kattoikkunan yhteyteen jäävää tilaa merkittävästi. ”Ilmaisen” tilan sekä ikkunan kokonaisvaikutelman näkökulmasta kannattaa suosia pari-ikkunoita aina kun se on mahdollista. Kaksi tai kolme korkeaa ikkunaa rinnan antavat aivan toisen kokonaisvaikutelman kuin yksi yksinäinen ikkuna korkealla yläkerran katossa.

 

Energialuokitus ja merkki

Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1,0. Nykyisin on jo markkinoilla ikkunoita U-arvoltaan 0,7 mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi, kuin U=1-ikkunoissa.

Ikkunoiden energialuokitus on kehitetty, jotta kuluttajat voisivat mahdollisimman helposti vertailla eri ikkunamallien energiatehokkuutta. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, ilmanpitävyyden ja auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen mukaan vertailuarvo E, jonka yksikkö on kWh/m2,v.

Esimerkiksi E-arvo 100kWh/m2,a, tarkoittaa, että jokainen ikkunaneliömetri kuluttaa 100kWh energiaa vuodessa.

Ikkunat luokitellaan luokkiin Asta G:hen, jossa A on vähän kuluttava ja G paljon energiaa kuluttava. Ikkunoiden energialuokitusmerkki on vapaaehtoinen.

 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot