Jätehuollossa puhaltavat uudet tuulet

Reset
Viimeksi päivitetty: 12.05.2016 14:52

Uusi jätelaki tuli kokonaisuudessaan sovellettavaksi tämän vuoden 2016 alusta. Laki kannustaa, ohjaa ja velvoittaa jätehuoltoon monin tavoin. Laki monipuolistaa kuluttajien mahdollisuuksia kierrättää jätteensä. Keräyspisteitä on tullut lisää ja erityyppiset jätteet päätyvät kaatopaikan sijaan kiertoon ja uusiokäyttöön. Sekajäte- nimi on jäänyt historiaan. Tilalle on tullut polttokelpoinen jäte, joka toimitetaan jätteenpolttolaitokseen poltettavaksi sekä kaatopaikkajäte, eli palamaton jäte.

Tavoitteena puolet kierrätykseen

Jätteen kierrätykselle on annettu selvä tavoite, että puolet yhdyskuntajätteestä on kierrätettävä vuoteen 2016 mennessä. Näitä kierrätystavoitteita edistävät paperi-, kartonki-, lasi-, metalli-, muovi – ja biojätteiden erilliskeräysvaatimukset. Rakennus- ja purkujätteestä tavoitteena on saada 70% kiertoon vuoteen 2020 mennessä.

Sekajätettä ei enää jatkossa ole. Tilalle on tullut polttokelpoinen jäte, joka toimitetaan jätteenpolttolaitokseen poltettavaksi, sekä kaatopaikkajäte, eli palamaton jäte. Kodin palamattomat jätteet voi kerätä erilleen ja toimittaa maksua vastaan jäteasemille. Omatoimiseen jätteenpolttoon ei saa ryhtyä. Hyötyjätteiden, sähkölaitteiden ja vaarallisten jätteiden keruu jatkuu edelleen.

Hyötyjätteeseen luokitellaan sellaiset jätteet, joita voidaan käyttää uudelleen joko sellaisenaan, tai jonkin tuotantoprosessin raaka-aineena. Hyötyjätteitä ovat biojäte, paperi, pahvi, kartonki, pakkauslasi, metalli, betonijäte, tiilijäte, kierrätyspuu, puujäte, puutarhajäte ja autonrenkaat.

 

Ekopisteet ovat joka kotitalouden hyötypisteitä

Ekopisteillä tarkoitetaan jätteiden keräyspisteitä, joihin voit viedä kotona ja mökillä lajitellut paperit, kartongit, pakkauslasin, pienmetallin, pahvin ja pakkausmuovin niiden omiin keräysastioihin. Laita jätteet niiden oikeisiin astioihin paloittele pahvilaatikot ja huomaa ettei styroxia, tai muuta muovia saa laittaa kartonkiastiaan.

Jos tuot jätettä muovipussilla, vie pussi omaan jäteastiaasi, tai ekopisteen roskakoriin. Valkoisen paperikassin voi laittaa keräyspapereineen paperinkeräysastiaan, mutta ruskea paperikassi on keräyskartonkia.

Huomaa! Ei viedä Ekopisteisiin:

 

Biojätteellä tarkoitetaan eloperäistä elintarvike- ja puutarhajätettä, joka on kokonaisuudessaan biologisesti hajoavaa myrkytöntä jätettä. Biojätteen voit kompostoida omatoimisesti, tai viedä taloyhtiön biojätteeseen. Jos viet taloyhtiön biojäteastiaan, pakkaa jäte biohajoavaan suojapussiin, jotta keräysastia pysyy siistinä. Enimmät nesteet kannattaa valuttaa viemäriin, niin astia ei jäädy talvella.

Biojätettä ovat:

Huomaa! Ei saa laittaa muovia, lasia, tai metallia, eikä vaippoja, tai imurin pölypusseja, eikä kartonkisia mehu- tai maitopakkauksia.

 

Keräyspaperi viedään niille tarkoitettuun paperiastiaan, tai jäteasemalle. Paperinkeräysastiaan voi laittaa:

 

Keräyspahviastiaan saa laittaa:

Vie ruskea pahvi jäteasemalle, tai pahvinkeräysastiaan. Pienet määrät paloiteltuja pahveja saa laittaa myös kartongin keräykseen. Litistä laatikot, säästät tilaa. Niittejä, tai teippejä ei tarvitse poistaa.

 

Keräyskartonki viedään niille tarkoitettuun keräysastiaan. Tilaa säästät, kun huuhdot ja valutat kartonkitölkit, taitat pakkaukset litteiksi ja pakkaat ne yhteen avattuun.

Keräyskartonkiastiaan voit laittaa:

Huomaa! Ei saa laittaa lahjapapereita, eikä likaisia huuhtomattomia pakkauksia.

 

Pakkauslasikeräysastiaan voi laittaa kirkkaat ja värilliset lasipullot ja –purkit. Ennen astiaan laittoa ne huuhdotaan ja mahdolliset metalli- ja muoviosat, sekä kannet ja korkit poistetaan.

Huomaa! Ei lasiastioita, tai – esineitä, posliinia, keramiikkaa, kristallia, eikä ikkkuna-, peili-, tai tasolasia. Ei sähkölamppuja, tai loisteputkia, eikä kuumaakestäviä erikoislaseja (esim. uunivuoat)

 

Metalliastiaan voi laittaa

Huomaa! Ei saa laittaa uudenvuodentinoja, ei sähkö- tai elektroniikkaromua, ei paristoja.

Isot metalliesineet, kuten polkupyörät, kiukaat, autonosat toimitetaan jäteasemille.

Autonrenkaat voi viedä auto- ja rengasliikkeisiin, jäteasemille ja kaatopaikalle. Irralliset pelti- ja metallivanteet voi viedä jäteaseman metallinkeräykseen.

 

Jäteasemalle, tai kaatopaikalle tuotava jäte

Rakennusjätteen lajittelu ennen tuontia

Rakennusjätteeksi kutsutaan uudis-, tai saneerausrakentamisen tuotanto- tai purkujätettä, jota ei voi ohjata kierrätykseen, tai hyötykäyttöön. Rakennusjätteestä tulisi lajitella erilleen ainakin: kierrätyspuu, puujäte, paperit, pahvit, metallit, betonit, tiilet, kiviainesperäinen jäte ja maa-ainekset. Kaatopaikalle menevä rakennusjäte voi sisältää esimerkiksi eristysvilloja, kipsilevyjä, wc-posliinia, eristeissä kiinni olevia kaakeleita. Huomaa asbesti on erityisjäte ja siitä kannattaa kysyä alueesi jäteasemalta ohjeita.

 

Polttokelpoiseen jätteeseen saa laittaa

 

EI saa laittaa:

 

Kaatopaikkajäte (= palamaton jäte)

Kaatopaikkajätteeseen saa laittaa (vrt myös Rakennusjäte)

 

Ei saa laittaa:

 

Vaaralliset jätteet, eli entiseltä nimeltään ongelmajätteet, viedään jäteasemille, tai muuhun asianmukaiseen keräykseen, kuten keräyskonttiin. Kaatopaikalle joutuvat vaaralliset jätteet voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa paitsi jäteaseman työntekijöille, myös sen lähiympäristölle. Vaaralliset jätteet on hyvä tuoda alkuperäisissä pakkauksissaan, tai ainakin merkitä selvästi, mitä pakkauksessa on. Vaarallisia jätteitä ei saa sekoittaa keskenään.

 

Tällaisia vaarallisia jätteitä kotitalouksissa ovat mm.

Varoitusmerkillä merkitty tuote on aina vaarallista jätettä.