Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Allaway-keskuspölynimuri myös valmiiseen taloon

yritysesittaaAllaway Oy: Puhtaampi sisäilma - helpompi hengittää

Ihminen käyttää tavallisesti vuorokauden aikana noin litran ruokaa ja kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Hengitetyllä ilmalla on siis kiistatta suuri merkitys terveyteen. Vietettäessä yli 90% ajasta sisätiloissa, korostuu erityisesti sisäilman puhtaus. Tutkimusten mukaan sisäilman huono laatu on yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä.

Keskuspölynimuria käytettäessä roskat imuroidaan vain kevyttä letkua käyttäen imurin putkistoa pitkin imurin roskasäiliöön ja poistoilma ja terveydelle haitallisia pölyhiukkasia sisältävä mikropöly ohjataan poistoputkea pitkin ulos. Näin huoneilmassa olevat, muun muassa hengitystieoireita aiheuttavat allergeenit vähenevät, ilma tuoksuu raikkaalta. Myös pölyjen pyyhkimisen tarve vähenee, koska imurointi ei aiheuta huonetilaan voimakasta, pölyjä ilmaan levittävää, ilmavirtausta. 

allaway2

 

Keskusyksikkö valitaan sijoituspaikan mukaan

Allawayn keskusyksiköistä löytyy useita vaihtoehtoja eri kokoluokan asuntoihin sekä sijoituspaikkoihin. Esimerkiksi pieniin ja keskisuuriin koteihin tarkoitettu markkinoiden hiljaisimmalla käyntiäänellä olevat C-sarjan keskusyksiköt voidaan asentaa siivouskomeroon tai vaikkapa kodinhoitohuoneeseen. A-sarjan koneet taas voidaan asentaa tekniseen tilaan ja lämpimään tai puolilämpimään varastoon.

Valikoimasta löytyy myös Allawayn pienin Duo-keskuspölynimuri, joka voidaan asentaa myös tiloihin joissa ei ole mahdollista toteuttaa ulospuhallusta. Pienen kokonsa ansiosta Duo mahtuu hyvin siivouskomeroon ja se soveltuu hyvin pieniin rivitalo- ja kerrostaloasuntoihin sekä vapaa-ajan asuntoihin. Duo on mahdollista asentaa myös veneisiin tai asuntoautoihin ja -vaunuihin.

 

 

allaway1

 

Vain alkuperäisiä putkia

Keskuspölynimurin putkisto saattaa olla vain muutaman metrin pituinen, 50 metrin mittainen tai mitä tahansa tämän väliltä. Useinkaan ei tarvita pitkää imuputkistoa, sillä siivousyksikön siivousulottuvuus on laaja. Putkisto ja pienjännitejohto asennetaan kulkemaan esim. seinien sisällä ja lattian alla, saneerauskohteissa käytetään hyväksi kaapistojen sokkeleita, koteloita ja yläpohjia. Kylmään tilaan asennettaessa putkisto eristetään vähintään 50 mm:n eristekerroksella kondenssiveden muodostumisen ehkäisemiseksi.

Putkistot myydään useimmiten erikokoisina putkipaketteina, jotka sisältävät tietyn määrän putkea, pienjännitejohtoa, imurasioita, kulmia jne. Pakettia voidaan täydentää tarvittavilla lisäosilla. Keskusyksikköön asennetaan myös poistoputkisto, joka varustetaan lähellä ulospuhallusta äänenvaimentimella sekä päätetään ulkoseinään ulospuhallusläppään. Myös poistoputki vaatii eristyksen kylmissä tiloissa.

Putkistoina käytetään vain valmistajan ilmoittamia putkia, joiden avulla saadaan aikaan koneelle laskettu oikea imuteho. Käytettäessä muita putkia voi staattinen sähkö saada aikaan ongelmia ja väärät kulmat ja liitokset aiheuttaa tukkeutumisia, jolloin mitättömällä säästöllä aiheutetaan helposti iso lasku. Kaikki putkiasennukset ja liitokset tehdään valmistajan ohjeen mukaisesti. Kannattaakin siis tutustua ja valita keskuspölynimuri hyvissä ajoin, sillä ainakin putkiston asennus tapahtuu jo rakentamisen alkumetreillä.

 

Muutama imurasia riittää

Imurasiat asennetaan miellyttävään käyttökorkeuteen, esim. samalle tasolle valokytkimien kanssa. Myös väri voidaan valita samaksi tai lähes samanlaiseksi sähkökytkimien kanssa, jolloin ulkoasusta saadaan yhtenäinen. Parhain imurasian paikka on kerroksen keskeinen tila. Tällöin jo 8–12 m:n imuletku kattaa keskiverto-omakotitalon huoneiston. Näin ollen imurasioita tulee vain yksi kerrosta kohden. Eräissä malleissa myös keskusyksikön kyljessä on kiinteä imurasia, jolloin laitteen asennuskerros ei tarvitse välttämättä omaa rasiaansa lainkaan.

Uudisrakentamisessa imurasioiden määrä voi olla tuplasti suurempi, jolloin siivousletkun pituus voi olla lyhyempikin. Valikoimasta löytyy myös venyvä rikkaimuri, jossa imuletku venyy metristä neljään metriin. Tämä on oiva apu täsmäsiivoukseen tiloissa, jotka keräävät roskaa helposti, kuten keittiö, eteinen, takan läheisyys jne. Rikkaimuri menee myöskin pieneen tilaan, joten se on helppo säilyttää vaikka keittiön vetolaatikossa. Mikä estää hankkimasta jokaiselle kerrokselle omaa siivoussarjaansa?

 

Siivousvälinesarjat

Siivousyksikkö koostuu letkusta, käsikahvasta, imuletkusta ja suulakkeista. Lisäksi yksikkö voi sisältää kahvakäynnistimen, jolloin imuri voidaan sammuttaa ja käynnistää sormen painalluksella imurasiaan koskematta. Siivousvälinesarja sisältää yleensä lattia-, kaluste- ja rakosuulakkeen. Lisävarusteena voidaan hankkia esim. parketti-, tamppaus- ja mattosuulakkeet. Siivouskomero kannattaa varustaa järjestyksen säilyttämiseksi kunnollisilla letku- ja välinetelineillä, jolloin niiden ottaminen ja takaisin laitto sujuu mahdollisimman helposti.

 

Yhteystiedot

Allaway Oy

 

www.allaway.fi 

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot