Talon hoidettavuus on suunniteltava

Reset

Uuden talon suunnittelussa ja vanhaa korjatessa kiinteistön hoitoa on pohdittava ylläpidon, talouden ja hoidettavuuden näkökulmasta. Tämän lisäksi asunnon turvallisuus on otettava huomioon joka vaiheessa.

 

KUVA: ASUNTOBJÖRNDAHL

 

Jokaisen kiinteistön hoitoon kuuluu

 

Asunnon hoitaminen maksaa - hyvällä hoidettavuudella säästöjä

Hoitokulu/asuinm2 on omakotitaloissa tällä hetkellä 3,5eu/m2/kk, kun se rivitaloissa on 5,7 ja kerrostaloissa 7,6eu/m2/kk Omatoimisuus pienentää hoitokuluja. Hoidettavuus on siten tärkeä suunnitella kunnolla. Yleisohjeena hoidettavuuden suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomio kiinteistön eri osien:

Kaikkein tärkeintä on, että viihdyt kodissasi ja ainakin omakotiasukkaat viihtyvät erittäin hyvin, sillä 96% heistä vastasi näin (Suomi Asuu 2019).

 

Heikosta suunnittelusta vahinkoa ihmisille ja kiinteistöille

Rakennustutkimus RTS teki keväällä 2019 laajan Suomi Asuu –tutkimuksen. Siinä noin 3000 kotitaloutta kertoi omasta asumisestaan, viihtymisestä, vioista, puutteista, ratkaisuistaan ja mielipiteistään. Näistä tiedoista ja mielipiteistä selviää hyvin suomalaisen asumisen vahvat ja heikot kohdat.

 Näistä kohdista voidaan johtaa myös monet hoidettavuuden kannalta nykyistä käytäntöä paremmat ratkaisut, eli vaurioiden ja nopean kulumisen ehkäisy, hankalaksi todetun ylläpidon helpottaminen, kustannusten vähentäminen sekä vahinkojen ja onnettomuuksien välttäminen. Viime kädessä nämä panevat miettimään kestävämpiä, taloudellisempia, helppohoitoisempia, toimivampia, terveellisempiä ja turvallisempia ratkaisuja. Heikko suunnittelu aiheuttaa vahinkoa sekä ihmisille että kiinteistölle.

Varmasti tärkein tekijä kiinteistön hoidettavuuden ja hoidon kehittämisessä on tapaturmien ehkäisy. Kansallisen uhritutkimuksen (THL) mukaan tapaturmat on hyvin tärkeä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma. Tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuu vuositasolla noin miljoona tapaturmaa, joista 70 – 80 % kotona tai mökillä. Kuolemansyy-tilaston mukaan jopa 2500 suomalaista menettää näiden tapaturmien johdosta henkensä vuosittain. Sosiaali- ja terveysministeriön tutkimuksissa koti- ja vapaa-ajan tapaturmien kustannukset ovat vuosittain noin 5 miljardin euron luokkaa.

Kun asuinkiinteistön hoidon kustannukset ja kiinteistön asukkaiden tapaturmahoidon yhteenlasketut kustannukset ovat jo pienkiinteistöjen osalta liki 10 miljardia euroa / vuosi, on selvää, että paremmalla hoidettavuuden suunnittelulla ja toteuttamisella voidaan asumisessa päästä miljardiluokan vuosittaisiin säästöihin.

 

Vinkkejä hoidettavuuden helpotukseen

  1. Vältä liukkaita ja pitkän päälle kestämättömiä lattioita
  2. Laita keskuspölynimuri vanhaan taloon ja AINA uuteen taloon. Varmista, että sinun on kätevä imuroida keittiössä ja esim. takan lähellä
  3. Tee eteisestä riittävän väljä mattoineen, palleineen ja narikkoineen
  4. Varmista turvallinen sisääntuloreitti suojaisine kuisteineen kadulta talon pääovelle
  5. Vältä portaita/niiden suurta määrää
  6. Varaa riittävä huoltotila ulos varusteille, kuten leikkureille, pyörille, lapioille, haraville, letkuille jne
  7. Estä pieneläinten pääsy rakenteisiin
  8. Minimoi lian kulkeutuminen jalkineitten pohjissa sisätiloihin