Asumisen kustannukset ja laatu

Reset
Viimeksi päivitetty: 02.03.2020 09:02

Huoltotoimenpiteillä saadaan energiansäästöä, asumismukavuutta, asumisterveyttä, turvallisuutta ja huolto ylläpitää asunnon kuntoa ja samalla arvoa. Asukkaiden ja omistajien kannalta olisi hyvä arvioida asunnon laatua kokonaisuutena ja tapauskohtaisesti asukkaat ja heidän tarpeensa huomioiden. Kun tämä kokonaisuus tehdään riittävän hyvin, eri osatekijöiden todellinen arvo ja arvostus tulevat paremmin huomioiduksi.

 

Asumisen kustannuksiin voidaan vaikuttaa mm. valitsemalla helppohoitoisia, kestäviä , esteettömiä ratkaisuja. KUVA: Tarkett

 

Asumisen laadun ja kustannusten eli asuttavuuden tarkastelu voidaan jakaa kolmeen osakokonaisuuteen.

1. Asunnon toimivuus, viihtyvyys ja terveellisyys

Tätä on sitten ajateltava asukkaiden tarpeista eli tarkistetaan ja arvioidaan seuraavat kohdat:

Esimerkiksi kodin siivous ja puhtaanapito parantaa asunnon ja asukkaiden viihtyvyyttä ja kuntoa sekä tietysti asunnon arvoa ja kestoikää. Harva kuitenkin tietää tai edes mieltää sen taloudellista merkitystä. Suunnilleen kuitenkin voidaan kodin hoitamisen hinnaksi arvioida esim.  4 eur/m2/kk. Tässä kotisiivoojan työ on arvostettu 10 eur/h.  Eli esim. normiperheen 100m2:n asunnossa kodinhoidon arvoksi tulee noin 400 eur/kk ”puhtaana käteen”.

 

2. Tekninen laatu

Kuntotarkastus keskittyy enemmän tässä  vikojen ja puutteiden etsintään sekä rakennusfysikaaliseen tarkasteluun verrokkina normin mukainen talo. Näitä teknisen laadun kysymyksiä on hyvä käydä asumisen asiantuntijan kanssa läpi.

Alakohtia tässä on

 

3. Hoidettavuus ja hoito

Esim. 150m2:n omakotitalon energiakustannukset ovat n. 3000 eur/vuosi, kodinhoitokustannukset 7000 eur/vuosi, huoltotyöt, ulkotyöt ja erilaiset maksut noin 3000 eur/vuosi sekä korjaustyöt 4000 eur/vuosi.

Normaalikotitalouden vedenkulutus on noin 120l/hlö /vrk , eli noin 15Eur/hlö/kk. Nelihenkinen perhe kuluttaa käyttöveteen (ja jäteveteen samalla) noin 720Eur/v (noin 180m3).

Suurin ylläpitokustannus (mikäli tästä maksetaan) tulee siis normiomakotitalossa sen hoidosta ja puhtaanapidosta. Niinpä kannattaa pyrkiä helppoon hoidettavuuteen eri pintamateriaaleissa sisällä ja ulkona sisäilma mukaan lukien sekä matoissa, tekniikassa, jätehuollossa, kalusteissa yms.

Hoitotyön helppoutta helpottaa luonnollisesti se, että asutaan siististi. Kun sitten hoidetaan, kannattaa valita oikeat aineet, välineet ja menetelmät.

Siistissä kodissa viihdytään paremmin, voitetaan aikaa, kun tavarat ovat paikoillaan, vieraatkin viihtyvät ja talo pysyy paremmin arvossaan.