Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Keittiössäkin omat huoltotoimenpiteensä

rts_tutkii_logo_pieniKuten teknisessä tilassa, myös keittiössä on monta kohtaa, jotka tulee huomioida. Syynä tarkastuksiin ovat vuoto- ja palovaarat. Yleissilmäykset onnistuvat kätevästi siivousten ja jokapäiväisten askarten yhteydessä, mutta on hyvä ottaa tavaksi käydä keittiön riskikohteet läpi säännöllisesti.

Vesiliitokset tarkistetaan ainakin kerran vuodessa

Keittiöön tulevat vesiputket ja niiden liitokset on syytä tarkistaa kerran vuodessa. Sama koskee viemäriputkistoja ja niiden liitoksia. Tarvittaessa aukaistaan viemärin sakkakuppi ja puhdistetaan se rasvasta ja liasta. Astianpesukoneen letkun kunto ja liitoksien pitävyys katsotaan sekä koneen takaa että hanapäästä. Älä unohda katsoa myös poistoletkun kuntoa. Tarkista hanan kunto ja vaihda tarvittaessa poresuutin ja tiivisteet. Pöytähanan tulee olla tukevasti kiinni tasossa. Kiristä tarvittaessa, sillä heiluva hana rasittaa liitoksia ja terävä pesupöydänreuna voi syödä putkeen reiän.

keittisskinomat1

 

Liesituuletin toimii täydellisesti vain puhtaana

Liesituulettimeen kertynyt rasva on paloturvallisuusriski. Siksi tuuletin on syytä puhdistaa kolmen kuukauden välein. Nykyisin useimmat rasvasuodattimet ovat pestävissä astianpesukoneessa. Tuulettimen alakansi avataan ja suodatin laitetaan pesuun. Samalla sisäpintoihin kertynyt rasva ja lika pyyhitään pois. Myös valaisimen toimivuus kannattaa tarkistaa samalla kertaa. Joissain malleissa rasvasuodattimena toimii kuitukangas, joka voi olla kertakäyttöinen tai pestävä. Toimi silloin laitteen valmistajan ohjeen mukaan. Samoin tulee toimia aktiivihiilisuodattimien kanssa. Ota tavaksi samassa yhteydessä puhdistaa lattialieden tausta, sivut ja alusta.

 

Tyhjennä keskuspölynimurin säiliö säännöllisesti

Vaikka keskuspölynimuri ei varsinaisesti kuulu keittiön varusteisiin, on sen huolto hyvä yhdistää juuri liesituulettimen huoltotöiden yhteyteen, koska keskimääräinen tyhjennysväli on myös kolme kuukautta. Samalla, kun säiliö tyhjennetään, puhdistetaan imurin suodatin. Pintapuhdistuksen voi tehdä esim. kolistelemalla suodatinta. Älä kuitenkaan vahingoita suodattimen pintaa. Suodatin kannattaa puhdistaa paineilmalla pari kertaa vuodessa. Vaihda suodatin tarvittaessa.

keittisskinomat2

 

Huoltamattomat kylmälaitteet aiheuttavat paloriskin

Kylmälaitteiden takana on lauhdutuspinta, joka täytyy pitää puhtaana tomusta. Koska taustaan syntyy kiertävä ilmavirta, kertyykin sinne nopeasti jäähdytystä haittaava pölykerros. Vaikka paloriskiä ei syntyisikään, likainen lauhdutin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä. Kalusteasennuksissa on syytä myös pitää tuuletusvälit ja -ritilät puhtaina. Ovien tiivisteiden tulee olla ehjiä. Rikkinäinen tiiviste esim. kerää pakastimeen jäätä ja heikentää pakastustehoa. Säädä koneet oikein. Termostaatti pitää kylmälaitteiden sisälämpötilan halutulla tasolla. Jääkaapin lämpöalue on +2– 6 astetta ja pakastimessa pitäisi olla –18 asteen lämpötila. Tee kylmäkalusteiden tarkistukset pari kertaa vuodessa.

VALINTAOPPAAT

Tutustu oppaisiimme:

Valintaoppaita voit tilata täältä >>>

 

 

alacartelogo 

petralogo

puustellilogo

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot