Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Laadukas ilmanvaihto on tärkeää hyvinvoinnille

Vallox: Ihminen viettää jopa 90 % ajastaan sisätiloissa ja hengittää noin 15 000 litraa ilmaa päivässä. Terveellinen sisäilma onkin hyvinvoinnin kannalta ratkaisevassa asemassa, vaikkei se olekaan yhtä konkreettinen asia kuin esimerkiksi puhdas vesi tai ruoka. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja saman aikaan poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Mitä puhtaampaa sisäilma on, sitä paremmin asukkaat voivat. Laadukas ilmanvaihto on erityisen tärkeää allergikoille ja astmaatikoille.

Ilmanvaihdolla pyritään luomaan terveellinen, viihtyisä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma, joka on:

  • hajuton
  • pölytön
  • vedoton
  • miellyttävän lämpöinen
  • meluton

 

Perinteisessä rakennustavassa sisäilman laadusta pidettiin huolta painovoimaisella ilmanvaihdolla, joka perustui mm. lämpötilojen aiheuttamiin paine-eroihin. Paine-eron ansiosta tunkkainen ilma ja kosteus poistuivat hormeja pitkin ja raitis korvausilma tuli asuintiloihin korvausilmalle rakennetuista tuloaukoista ja hyvin usein myös vuotoina esim. ikkunan raoista tai rakenteiden heikoista kohdista.

Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on merkittävästi suurempi. Nykyihmiset käyvät suihkussa päivittäin, pyykkiä pestään ja kuivataan asuintiloissa ja saunatilat ovat asuintilojen välittömässä yhteydessä. Kun tiiviit ikkunat ja höyrysulut eivät päästä kosteutta poistumaan, on koneellinen ilmanvaihto ratkaisu, jolla vältetään kosteuden aiheuttamat ongelmat.

Koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä, mutta kun ilmanvaihto on asianmukaisesti suunniteltu, ikkunatuuletus ei ole tarpeellista koneen tuodessa suodatettua puhdasta ilmaa asuintiloihin. Paras ilmanlaatu oleskelutiloissa varmistetaan, kun tuloilma johdetaan puhtaimpiin tiloihin, asunnoissa esim. makuuhuoneisiin, joista se virtaa keittiöön ja märkätiloihin ja niihin sijoitettujen poistoventtiilien kautta ulos.

 

Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto ei hukkaa lämpöä

Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 % johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä. Koneellisista ilmanvaihtojärjestelmistä suurin osa on nykyisin varustettu lämmöntalteenotolla. Kun sisätiloista poistettavasta ilmasta otetulla lämmöllä lämmitetään sisään tuleva raitis ilma, vältetään viileän tuloilman aiheuttama vedontunne eikä energiaa ei kulu myöskään vuotoina tulleen kylmän ilman lämmittämiseen.

Vallox ilmanvaihtokoneissa on erinomainen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde ja kun ne vielä kuluttavat vähän sähköä, saadaan terveellinen ja asumismukavuutta lisäävä sisäilma luotua pienin kustannuksin.

 

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa myös ilmanvaihtojärjestelmä niin, että tavoiteltua energiansäästöä ei tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE:n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100- ja 120-ilmanvaihtokoneissa. Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite, joka soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen.

Vallox 121 SE:n lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet. Konetta ohjataan automaattisen säädön mahdollistavalla Vallox Digit SED- ohjaimella.

 

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto

Toimiva ilmanvaihto edellyttää, että järjestelmä pidetään puhtaana. Vallox ilmanvaihtojärjestelmä suodattaa tehokkaasti siitepölyä, nokea ja muita ulkoilman epäpuhtauksia, mikä myös kodin ja ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta. Se edellyttää, että ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihdetaan säännöllisesti uusiin ja puhtaisiin, mieluiten vaihto pitäisi tehdä kaksi kertaa vuodessa.

Käyttämällä alkuperäisiä Vallox-suodattimia varmistat koneen toiminnan tarkoitetulla tavalla. Ns. tarvikesuodattimet voivat erota materiaaliltaan, rakenteeltaan tai paksuudeltaan, jolloin lämmöntalteenotto huononee, suodattimen ohi pääsee pölyä tuloilmaan ja pahimmassa tapauksessa rakennus tulee ylipaineiseksi, jolloin kosteus tunkeutuu rakenteisiin vaurioittaen niitä.

 

Ilmanvaihtokanavistolle riittää puhdistus kerran kymmenessä vuodessa.

Vallox suodattimia voi tilata suoraan Valloxin suodatinverkkokaupasta.

 

Lisätietoja

Vallox Oy

www.vallox.fi

 

Lue lisää Valloxista Suomirakentaa.fi:ssa:

Vallox ilmanvaihto

Ilmanvaihtosaneeraus rintamamiestaloon

Rentoudu hyvässä sisäilmassa

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Tiiviiksi korjattu koti tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon

vallox logo

 

Yhteystiedot

Vallox Oy

http://www.vallox.com/

 

Vallox Banneri

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot