Suomirakentaa.fi

Neuvontaa rakentajille ja remontoijille

Uutisia

Rakentamisen keskiarvokustannukset rakennusosittain 2023

Omakotitalo on paitsi halutuin asumismuoto ja asumismukavuudeltaan ylivoimainen, niin myös edullisin. Se on edullisin asua ja edullisin rakentaa. Kustannustehokkuus tulee rakentamisessa myös oman työn vaikutuksesta. Keskiarvoisesti rakentaja tienaa omalla osaamisellaan ja työllään noin 55–60 000 euroa. Tästä liki puolet tulee suunnittelun ja rakentamisen kulujen (asiointi, valvonta, kaupassa käynnit, työnjohto, yritysten katteet, tyyppitalosuunnitelmien käyttö) säästöistä ja toinen puoli toteutuksen (ammatti- ja aputyöt eri vaiheissa) säästöistä. Lisäksi omakotirakentajista osa tekee talonsa aivan valmiiksi usein vasta vuosien jälkeen.

Keskivertotalon kokonaisala eli ns. nettoala (ulkoseinien sisäpuolinen lattiatasoala yhteensä) = 160 m². Nettoala on hyvä tuntea omasta talosta, koska se kuvaa parhaiten asukkaan käytettävissä olevaa alaa. Bruttoala on vastaavasti ulkoseinien ulkopuolelta laskettua alaa, ja rakentamisen kustannukset oikeasti syntyvät tämän alan mukaan (Kuva: Sievitalo).

 

Indeksitalo toimii kustannusarvion pohjana

Rakennustutkimus RTS Oy seuraa jatkuvasti omakotirakentamisen kustannuksia sekä käytettyjä ratkaisuja. Näiden pohjalta olemme muodostaneet indeksitalon, joka on kaikkien Suomessa vuoden aikana rakennettujen omakotitalojen keskiarvotalo, ammattilaisten rakentamana.

 

Omakotirakennuttamisen kustannukset

Vuonna 2023 indeksitalon nettoala on 160 m² ja sen kustannukset ammattihenkilöillä teetettynä 402 000 euroa (2 510 €/nettom²). Oman talon kustannusarvion voi tehdä muuttamalla kustannuslaatutasoa ja talon kokoa oman tarpeen mukaan. Jos teet osan töistä itse, niiden osuuden voi vähentää lopuksi työsarakkeesta. Omatoimisuutta kannattaa arvioida rakennusvaihekohtaisesti. Arvioi, miten suuren osan joistakin rakennusvaihekustannuksista voit hoitaa itse.

Keskiarvokustannukset ammattilaisilla teetettynä = seuraavalla aukeamalla kustannukset/nettom²=2 510 €/m² ja omatoimisuussäästö tästä on keskimäärin 400–500 €/nettom².

 

OMAKOTITALON KESKIARVOKUSTANNUKSET RAKENNUSOSITTAIN 2023 AMMATTILAISTEN TOTEUTTAMANA. INDEKSITALON KUSTANNUSERÄT JA KUSTANNUSJAKAUMA% JA EUR VUODEN 2023 HINTATASON MUKAAN

Hintataso materiaaleille ja työlle tarkistettu 2/2023. Lähtökohtana on nettoalaltaan (sisätilojen kokonaisala lattiatasossa) = 160 m²:n talo (huoneistoala 140 m²).

 

 

 

Yhteystiedot

Rakennustutkimus RTS Oy
Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy

Nuijamiestentie 3 A
00400 Helsinki

Puh. (09) 5407 310  
Yhteystiedot