Hiilineutraali rakennussuunnitelma Katajanokalle

Reset
Viimeksi päivitetty: 28.05.2020 14:36

Helsingin Katajanokalle on suunnitteilla toimitila, jonka rakentamiseen aiotaan käyttää enimmäkseen puuta. Tämä Helsingin parhaimmille paikoille sijoitettu rakennussuunnitelma tulee toimimaan pääkonttorina ja hotellina Stora Ensolle, yhdelle maailman suurimmalle metsäalan yhtiölle. Mukana on Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n laatima arkkitehtuurikilpailu, jonka voittaja selviää aivan tuota pikaa. Kilpailussa on mukana arkkitehtitoimistoja niin Suomesta, Pohjoismaista kuin Japanistakin. Koko hankkeen takana on eläkeyhtiö Varma, ja suunnitelma on asemakaavan muutosta ja arkkitehtuurikilpailun tuloksia vaille valmis.

 

Asemakaavan muutos vireillä

Katajanokan asemakaavan muutos on jo valmistelussa, mikä täytyy saada päätökseen ennen rakennussuunnitelman toteuttamista. Ilkka Tomperin, Varman sijoitusjohtajan sanoin Varman tavoitteena on rakennuttaa korkeatasoinen toimitila, mikä sopii sekä maisemakuvaan että kaupungin yleisilmeeseen. Tontille olisi toki sopinut esimerkiksi ostoskeskus elävöittämään aluetta entisestään tai esimerkiksi kasino jonne ihmiset olisivat päässeet vierailemaan ja viettämään iltaa. Tällä hetkellä tosin luonnokset ja muut aineistot toimitilasta ovat jo valmiina ja yleisön nähtävillä.

Rakennuksesta aiotaan tehdä hiilineutraali, ja siksi puu on rakennuksen tärkein rakennuselementti. Rakennusmateriaalit toimittaa toimitilojen uusi asukas, Stora Enso, joka on myös yksi suurimmista metsänomistajista koko maailmassa. Rakennusmateriaalina käytetään puuta, koska se auttaa vähentämään ilmaston lämpenemistä sekä uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä.

Stora Enso on uusiutuvien materiaalien yhtiö. Metsäjätti tarjoaa puuhun ja biomassaan perustuvia ratkaisuja moniin eri käyttötarkoituksiin. Tarjonta on ympäristöystävällistä, ja yhtiöllä on alan pitkä kokemus ja sitoutuminen kehittää uusiutuviin materiaaleihin perustuvia tuotteita. Tarjolla on vähähiilisiä vaihtoehtoja erilaisista raaka-aineista ja muista uusiutumattomista materiaaleista. Yhtiön tavoitteena on suhtautua luontoon vastuullisesti, kasvattaa enemmän kuin korjata, sekä edistää vihreämpää tulevaisuutta kaikessa toiminnassaan.

Tällä hetkellä Stora Ensonin pääkonttori sijaitsee Alvar Aallon suunnitelemassa ‘’Sokeripalassa’’. Suuryhtiön muuttaessa uuteen kotiinsa, jää Alvar Aallon suunnittelema rakennus vapaaksi uusia käyttäjiä varten.

 

Tarjolla monta upeaa suunnitelmaa

Arkkitehtuurikilpailuun on osallistunut useampi toimisto eri maista. Tarjolla on monia eri luonnoksia, joista tuomaristo valitsee parhaimman kesäkuussa. Kohta siis selviää, mikä näistä rakennuksista nousee Katajanokan kupeeseen ja antaa uudet tilat Stora Ensolle. Odotukset ovat suuret sekä upeiden suunnitelmien vuoksi, että alue on myös merkittävä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta.